2011-03-31
Nyhet

Google drar åt snaran runt Android

De senaste åren har vi pumpats med propaganda från Google, företaget som bara vill väl och som är vän med alla, att Android är ett öppet operativsystem. Alla får använda det, och alla kan bidra till dess utveckling, och det viktigaste av allt är att Android är fritt, att Google till skillnad från Apple minsann inte är någon storebror som ska ägna sig åt en massa kontroll och stängda system.

Vic Gundotra och Andy Rubin, Googles chefer för utveckling respektive Android-plattformen, har sagt att det är så. Och många där ute, användare, utvecklare och telefonleverantörer, har trott dem.

Men med en marknadsandel som gått från nio procent 2009 till 31 procent i år har Google också insett vad jag och många med mig tjatat om det senaste året: fragmenteringen gör att situationen med alla olika versioner av operativsystemet bromsar utvecklare av tredjepartsapplikationer då de, för att kunna sälja maximat antal applikationer, måste stödja allt från Android 1.6 upp till Android 2.3. Suboptimalt, rörigt och i längden kostsamt.

Här är då en aning dos sanning.

1. Android är inte öppnare än iOS. Är du inte anställd på Google kan du inte checka ut någon kod ur ett repository, fixa buggar eller lägga till nya funktioner och sedan checka in din kod igen. Du får koden som Google släpper den, när Google vill den. Ändrar du något i operativsystemet efter att det släppts får du numera smäll på fingrarna av Google, till skillnad från när Android lanserades, då telefontillverkare och operatörer uppmanades att utveckla koden vidare efter eget behov.

Google håller också på koden längre innan de släpper den numera, jämfört med tidigare versioner.

2. Vill du lägga in Bing eller DuckDuckGo som sökmotor istället för Google? Glöm det. Nu bestämmer Google vilka tjänsteleverantörer utöver Google som får finnas i Android. Vill du undantas från den regeln, får du ansöka om det hos Andy Rubin som personligen godkänner detta.

3. Enligt flerstämmiga uppgifter stoppar nu Google alla möjligheter för mobiloperatörer att själva ta fram egna gränssnitt på sina telefonmodeller med Android. Som bekant kan en Android-telefon från HTC upplevas rätt annorlunda jämfört med en Android-telefon från exempelvis Samsung. Vilket som är snyggast är självklart en smaksak, men i fortsättningen måste Google godkänna alla avsteg från det gränssnitt som Google satt som standard.

Det finns givetvis en uppsida i detta för användarna, något som Apple för övrigt bevisat fungerar, nämligen att användarupplevelsen är samma oavsett om du i framtiden väljer en telefon från LG, HTC, Samsung eller Sony Ericsson, precis som i en iPhone 3, 3GS eller 4.

Det enda sättet som Android är en öppen plattform är för de användare som tycker om att hacka, pilla, mecka och göra om sina telefoner. Givetvis är detta enormt roligt om man tycker sånt är roligt, men varenda telefon som är meckad och hackad med på det här sättet är givetvis också potentiella riskspridare, konstant uppkopplade små Linux-baserade telefoner, och givetvis också en huvudvärk för telefontillverkarna, och applikationsutvecklare, som aldrig riktigt vet vad som finns där ute och därför inte kan garantera kvaliteten i produkten.

Det kan Apple med iOS och därför är det en bättre modell än den som Google bygger Android på just nu.

Google gör rätt i att tajta upp kontrollen runt Android. Men de ska inte gå och anklaga andra leverantörer (läs: Apple) för att försöka kontrollera allt och sedan framställa sig själva som det öppna, fria alternativet. Det kallas att kasta sten i glashus, kissa i motvind, eller vad du vill.© 2020 Omsoc Publishing AB