2011-04-20
Nyhet

Macbook Pro 13" och 17"

Denna artikel har tidigare publicerats i Macpro Magazine. Köp eller prenumerera på den idag!

När Apple äntligen kom loss och uppgraderade Macbook Pro-linjen så passade de på att inte bara stressa upp processorn och grafikkortet lite. De tog också tillfället i akt att skicka in Thunderbolt, en ny standard framtagen tillsammans med Intel som fungerar som en närmast universal anslutning för skärmar, FireWire-enheter och USB-enheter, liksom exempelvis Fibre Channel-adapters. De tre exemplen här existerar dock ännu inte men klart är att Apple tillsammans med Intel bestämt sig för att ge USB 3 en rejäl känga samtidigt som man nu inleder begravningen av FireWire 800 och USB 2.0.

Efter att ha varit på pressmötet hos Apple för att se de nya modellerna fick jag med mig både 17” och 13”-modellerna och här kommer en testrapport.

Nyheter

Det är dock inte enbart Thunderbolt som är nytt i de tre Macbook Pro-modellerna. Facetime-kameran stödjer ju HD-kvalitet (precis som den samma i iPad 2). Samtliga tre modeller i Macbook Pro-familjen kan nu levereras med både Core i5 och i7-processorn, vilket är en stor nyhet för de som vill ha en 13” Macbook Pro men inte vill kompromissa på prestandan, vilket ju varit fallet tidigare. Överlag är 13”-modellen den som känns mest spännande om man ser ur nyhetsperspektiv. Två processorkärnor i en Core i7-processor med Turbo Boost och Hyperthreading i en 13” Macbook Pro är maffigt.

Samtliga modeller har också en minneshastighet på 1333 MegaHertz och kan hantera upp till 8 gigabyte internminne. Jag vet inte om det är mig det är fel på men jag hade nog förväntat mig att kunna expandera minnet till 16 gigabyte på åtminstone 17”-modellen av Macbook Pro men detta är å andra sidan den begränsning man får med endast två minnesplatser i respektive modell.

Det interna grafikkortet, eller korten, är också värt en liten utläggning. I samtliga modeller finns Intels egna HD Graphics 3000-grafikkort inbyggt, samtliga modeller har 384 megabyte grafikminne för det grafikkortet.

Det är dock inte mycket att komma med om man vill fläska på med lite rejälare grafik varför Apple också byggt in AMD:s Radeon HD 6490M (endast i 2 gigahertz-modellerna) med 256 megabyte internminne, alternativt AMD:s Radeon HD 6750M med med en gigabyte DDR3-grafikminne i 2,2 gigahertz-modellen av Macbook Pro 15” och samtliga Macbook Pro 17”.

Det bör också noteras att det endast är 15” och 17”-modellerna av Macbook Pro som har detta extra grafikkort inbyggt, och att 13”-modellen av Macbook Pro erbjuds med en Core i7-processor på 2.7 gigahertz, men den processorn har å andra sidan endast två kärnor medan 15” och 17”-modellernas Core i7-processor klockar in på lite mer blygsamma 2.2 gigahertz men då har fyra processorkärnor. 13”-modellen av Macbook Pro med Core i7-processorn har också en mindre L3-cache, 4 megabyte jämfört med 6-8 megabyte i 15”- och 17”-modellerna av Macbook Pro.

Batteritiden uppges för samtliga modeller vara upp till sju timmar, och samtliga modeller erbjuds också med SATA- eller SSD-diskar i olika storlekar, samt superdrive med funktion för att bränna både CD-ROM och DVD-skivor. 13” Macbook Pro levereras med 320- eller 500 gigabyte SATA-hårddisk som standard, 15”-modellerna kommer med 500- respektive 750 gigabyte SATA-hårddisk som standard medan flaggskeppet har en 750 gigabyte-disk som standard. Samtliga maskiner har 5400 rpm-diskar för att hålla batterikonsumtionen nere.

I övrigt är maskinerna bestyckade med vad vi vant oss vid de senaste åren. WIFI-nätverk med 802.11n-standard, Bluetooth 2.1 + EDR, gigabit ethernet-anslutning, bakgrundsbelyst tangentbord på samtliga modeller.

I praktiken

Jag har vid två tillfällen i mitt liv skaffat mig en 17” Macbook Pro. Jag är helt galen i den här modellen, eftersom den erbjuder ett väldigt elegant sätt att få gott om pixlar att arbeta på utan att belamra hela skrivbordet då jag gärna brer ut mig och har alldeles för många fönster öppna samtidigt. Men jag har också vid två tillfällen sålt min 17” Macbook Pro och tänkt att jag aldrig ska köpa en igen. Och detta beror i mångt och mycket på att det där dryga halvkilot som skiljer 15” och 17”-modellerna åt verkligen känns i rygg och axlar när man släpar runt på maskinen dag ut och dag in. Har man inte som syfte att faktiskt bära, eller snarare släpa, med sig sin 17” Macbook Pro så är den inget annat än ett riktigt läckert och bra val då den erbjuder kraft utöver det vanliga i en bärbar maskin, men behöver du bära med dig din dator så tänk två gånger innan du slår till.

Sen är vikten bara en anledning, en annan är prislappen, strax under 23000 kronor i sin standardkonfiguration. Då jag och hustrun drog ner till Berlin för en långweekend så tog jag med mig 17”-modellen i ryggsäcken (en modell som jag köpte när jag hade min förra 17” Macbook Pro själv och som givetvis passade datorn som hand i handske) och redan i kön till att checka in på flyget så påmindes jag om varför jag inte har denna modell längre. 17”-modellen är också för stor för att arbeta med på planet, eller tåget, och när den inte ens ryms i flygplatskontrollens plastbyttor vid säkerhetskontrollen så är det en tydlig signal om någon att maskinen inte är gjord för att resa med, om ingen annan bär den åt dig.

13”-modellen är givetvis smidigare, men fortfarande oväntat tung med sina två kilo. Visst, Macbok Air är dryga kilot lättare och är också rejält tunnare och har inte alls samma kraft under skalet som en 13” Macbook Pro, men samtidigt ligger grundmodellen av en 13” Macbook Pro i princip lika med grundmodellen av en Macbook Air. 11”-skärm mot 13”, ett kilo mindre i vikt, ingen optisk enhet, klenare grafikkort, mindre lagringsyta, färre portar, och så vidare. Låt din egna situation avgöra om du väljer mellan dessa två.

Prestanda

På pressmötet pratade Apple om att de som väljer Macbook Pro i 13”-versionen nu får tillgång till samma fina prestanda som de större modellerna tidigare endast haft tillgång till. Detta är givetvis inte hela sanningen; Core i7-processorn har visserligen en högre klockfrekvens jämfört med 15”- och 17”-modellerna men som tidigare noterats i denna artikel så har de större modellerna fyra kärnor istället för två.

Grafikkortsvalen är också något som säger en del om att 13” Macbook Pro fortfarande är steget efter; tittar man på resultatet i Cinebench ser man exempelvis att 17”-modellen av Macbook Pro med det kraftfullare Radeon HD 6750M med en gigabyte grafikminne presterar 35.38 fps, vilket inte alls skäms för sig då det är den bästa grafikprestanda jag någonsin uppmätt, och då räknar jag med den överdjävulusiska 12 Cores Mac Pro med ett ATI Radeon HD 5770 som jag testade i höstas som då fick ur sig 31.99 fps.

Det bör också noteras, för ordningens skull, att fläkten i 17”-maskinen får jobba rejält under CPU-testet i Cinebench, där den presterade inte alls oävna 5.15 poäng, vilket är att jämföra med min Mac Pro med dubbla Xeon-processorer med två kärnor vardera på 2.4Ghz som gjorde samma test på 5 poäng blankt. Cinebench på 13”-modellen var dock en lite sorgligare historia; under OpenGL-testet gick fläkten igång tämligen omedelbart och den fortsatte snurra som den hade eld i aktern under hela testet. 11.07fps under OpenGL-testet talar sitt tydliga språk (faktum är att 11”-modellen av Macbook Air fick 11.06fps i samma test…) medan CPU-testet är helt jämförbart med 2010-års modell av 27” iMac med en Core i3-processor på 3.2 gigahertz som fick 3.82 poäng i CPU-testet.

64-bitarsverisonen av Geekbench visar att båda dessa maskiner faktiskt har en hel del att komma med. 10857 poäng för 17”-modellen klår förra årets iMac Core i7 på 2.93 gigahertz, som då fick 10825 poäng. 13”-modellens 7467 poäng ligger i häraden av förra årets vårens 27” iMac Core i5 på 2.8 gigahertz som fick 8007 poäng i samma test.

Habila Xbench ger 17”-modellen 219.85 poäng och 13”-modellen 186.88 poäng, vilket är att jämföra med min Mac Pro från förra sommaren som fick 253.16 poäng respektive förra årets 17” Macbook Pro med Core i5-processorn på 2.53 gigahertz som fick 168.33 poäng. Enkelt uttryckt så är nu alltså 13” Macbook Pro ifatt en av förra årets värsta modeller av Macbook Pro 17”, om man enbart ska se till benchmarkpoäng.

Ett annat intressant test jag börjat använda nu är Aja System Test från företaget Aja som arbetar mycket inom industrin för videoredigering. Gratis att ladda ner är Aja System Test och det visar rätt snabbt vad den interna hårddisken går för. I skrivande stund har jag endast tre maskiner testade med Aja System test, men det är ändå rätt intressant läsning; När det gäller läsning av data är 13”-modellen i detta test snabbare än 17”-modellen, medan det är helt omvänt när det gäller skrivning av data. 17”-modellen presterade 67.6 MB/s på skrivning av 128MB stora filer och med filsystemsbufferten avslagen. Resultatet för läsning är betydligt trevligare 104.1 MB/s för lika stora filer som i skrivningstestet. Resultatet för 13”-modellen blev 80.1 MB/s respektive 80.5 MB/s.

Summering

En maskin saknas; 15”-modellen kommer vi att testa i nästa nummer av Macpro Magazine men redan nu ser man en tydlig pekare till vad pengar och 1,5 kilo till gör för prestanda och användbarhet. Klarar du dig med riktigt drägliga CPU-prestanda och låg vikt är 13”-modellen den du ska titta på. Grafikprestandan är fortfarande efter sina storebröder i Macbook Pro-familjen, men prislappen är också så mycket lägre. Är du ute efter en fullfjädrad skrivbordsmaskin som du kan stoppa undan ibland eller möjligen släpa med dig om du har en butler, assistent alternativt gillar att bära runt på skivstången mellan gymbesöken är 17”-modellen den du ska titta på. Grafikprestandan är imponerande och CPU-prestandan likaså.
Ett varningens finger dock för dig som gärna byter modell ofta och säljer av din gamla begagnade modell när någon ny kommer: 17” Macbook Pro är en väldigt speciell maskin och man måste ha speciella behov för att uppskatta den. Därför är den också inte helt enkel att bli av med om man inte dumpar priset något enormt. Oavsett vilken modell du väljer, utifrån dina behov, så lär du bli nöjd, men ska du bära runt på datorn mycket rekommenderar jag varmt att du också köper ett AppleCare-paket till din bärbara Mac.

Macbook Pro 13”
Leverantör: Apple
Pris: Från 10995 kronor inklusive moms (testad version: 13995 kronor inklusive moms)

Macbook Pro 17”
Leverantör: Apple
Pris: Från 22995 kronor inklusive moms (testad version: 22995 kronor inklusive moms)
Köp hos: Apple Store.© 2021 Omsoc Publishing AB