2011-05-17
Guide

Att uppgradera din Macbook Pro till SSD

Macpro-läsaren Daniel Nord hade den stora vänligheten att inte bara uppgradera sin Macbook Pro till SSD utan också berätta för mig hur det gick. Maskinen fick sig en Intel SSD 510-modell på 250 gigabyte med ett SATA-III-gränssnitt.

Hans tidigare disk var en 500 gigabyte stor SATA-disk som startade upp hans dator på drygt 45 sekunder. Med SSD-disken tar detta 23 sekunder.

Några mätningar som är intressanta. Överförningshastigheter vid läsning landar på 500MB/s medan överföringshastighet vid skrivningar smaskade på plats på 315MB/s.

Test med AJA System Test visar också imponernade prestanda:

Jag har inte gjort några mätningar på mina SSD-diskar ännu i min Mac Pro men jag hoppade till häromkvällen när jag startade om maskinen och sen startade mailprogrammet och det dammade igång på en sekund.

SSD-diskarna börjar komma ner allt mer i pris och utöver mer internminne kan jag inte tänka mig en mer prisvärd uppgradering av en dator. Visst, man får göra avkall på diskyta (jag gick från 1TB hårddisk till 2x120GB i RAID0) men det är ärligt talat ett mindre problem i sammanhanget.

Stort tack till Daniel Nord för prestandamätningarna.© 2021 Omsoc Publishing AB