2011-06-06
Nyhet

Nyheterna i Mac OS X Server 'Lion'

Så har Apple nu lyft på förlåten för Mac OS X Server 10.7, eller ‘Lion Server’ som den också kallas.

“The server for everyone” är Apples motto numera, som menar att du nu kan förvandla i princip vilken Mac som helst till en server. Lion Server är ett tillägg som du köper via App Store för 49.99 dollar (svenska priser kommer).

En ny Server Admin har Apple tagit fram. Typ. Vissa tjänster ligger fortfarande kvar i Server Admin medan de vanligaste (e-post, iCal, iChat, Adressboksservern, fildelning, med mera) ligger i ett nytt program som kort och heter Server. I samma applikation hanterar man också användarkonton och grupper.

Profilhanteringen från iPhone Configuration Utility är numera inbyggd i server-applikationen. Du kan härifrån utföra samma saker som med iPhone Configuration Utility, men med en liten extra funktion som låter dig pusha ut en profil till en iOS-enhet via notifieringsservern i Lion Server. Utöver det kan du också hantera profilerna via en webbläsare och inte enbart via Server-applikationen vilket är ett tecken på att Apple nu öppnar sig för att låta kunder i miljöer som inte är så värst tunga med Applemaskiner hantera iOS-profiler. Via allt detta kan du också låsa och radera enheter via WIFI- eller 3G-nätverket vilket är högst välkommet.

Apple lanserar vidare “fildelning för iPad”, vilket i sig inte är särskilt dramatiskt eftersom fildelningen går via WebDAV och det har ju fungerat i Mac OS X Server sedan åtminstone OS X Server 10.4.

Pushnotifieringar slår Apple på stora trumman för som vanligt:

Lion Server is integrated into the Apple Push Notification service and can immediately notify users when they receive new mail messages, calendar invitations, changes to meetings, or updates to contact information.

Vad Apple i sedvanligt inte säger är att pushnotifieringar i sedvanlig ordning inte stödjer push av e-post, kalendrar och till iOS-enheter.

En av de riktigt stora nyheterna i OS X Server 10.7 är att XSAN numera är inbyggt i Mac OS X Server. Vad det är tänkt att man ska köra som metadatakontroller om man inte köper en lösning från Active Storage är högst oklart, i synnerhet eftersom man inte gärna kör det på en Mac Mini Server och en Mac Pro är ju som bekant inte särskilt rackvänlig.

Wiki Servern har uppdaterats till version 3. Ett bättre gränssnitt och e-postnotifieringar är bland nyheterna. På tal om e-post så har webbmailen till mailservern äntligen fått sig en uppryckning. Apple har dumpat Squirrelmail och gjort vad i princip varenda systemadministratör gjort i åratal nu: gått över till Roundcube.

Jag återkommer med mer om Lion Server i nästa nummer av Macpro Magazine.© 2019 Omsoc Publishing AB