2011-06-13
Krönika

Krönika – Varför Windowsmodellen inte har någon framtid

Mike Elgan:

Windows 7 was rude enough to crash catastrophically Friday, an hour before a column deadline. After 45 minutes of hopeful auto-repair, an error message unceremoniously notified me that, no, nothing will be repaired automatically today. “Would you like to shut down?” Um, no, I wouldn’t.

The only solution was to reformat the disk and rebuild the system — a procedure I’ve done maybe 50 times since first installing Windows 3.1 in the early 90s.

I’m thankful for Carbonite. As of this writing Tuesday, the online backup servive has been restoring my 172 gigabytes of data since Friday. So far it’s 22 percent done. I should be all restored up by July.

Sigh.

The failure took my column with it, of course. I had to re-write it on my iPad.

Problemet för Microsoft är att de fortsätter anta att PC:n och WIndows är alltings centrum, även när smarta mobiltelefoner och surfplattor blivit så pass kommunikationsbenägna och kraftfulla att de inte längre behöver en PC (eller Mac) för att klara sig. Dessa små enheter kan stå på egna ben, något Apple insett med iOS 5.

Windows 7 var ett enormt framsteg jämfört med Windows Vista. Det går inte att understryka hur mycket jobb Microsoft faktiskt lade på att få ordning på Vista och bygga bort alla dumheter som denna soppa till operativsystem förde med sig. Men Windows 7 är fortfarande i så många avseenden släkt med Windows XP, ett operativsystem som släpptes i slutet på Oktober 2001. Framgångarna med XP gjorde att Microsoft inte vågade gå framåt så snabbt som de egentligen behövde, vilket jag tror egentligen berodde på att Microsoft stressade fram Windows ME som en uppföljare till Windows 98, och Windows ME var som alla säkert minns ett monumentalt fiasko, eller 90-talets Windows Vista, om ni så vill.

Jämför detta med Apple som grovt räknat släppte den första skarpa releasen av Mac OS X ungefär samtidigt som WIndows XP, och som inte väntade på att gå vidare utan istället i väldigt rask takt utvecklat och förändrat operativsystemet de senaste tio åren. Användarna har i mångt och mycket hängt med, och jag har då inte hört någon som kritiserat Apple för att ha utvecklat Mac OS X alldeles för snabbt.

Windows 7 strular, precis som Windows XP, och Windows Me före det, och precis som Windows 98 före det, och precis som Windows 2000, NT 4, och så vidare. Problemet är att du fortfarande kan ta en programvara som är skriven för 15 år sedan och köra den i ett operativsystem som släpptes häromåret, så länge det operativsystemet heter Windows. Men har Microsoft egentligen undersökt behovet av att stödja alla dessa gamla program? De kan inte ha gjort det – varför behåller de annars all denna gamla kod, bibliotek och andra kvarlevor från Windows 98 och framåt?

En titt på iPad är verkligen inte att vara snäll mot WIndows. iOS bootar omedelbart, kraschar ytterst, ytterst sällan och innehåller endast de funktioner och den kod som verkligen behövs. Inget finns där “i fall att”, och inga gamla arv är där för att kanske någon en vacker dag behöver det. Fettet är inte bortkapat – det fanns aldrig där.

Det är vad som är så vackert med iOS, att kunna börja om med en helt ny plattform och göra det rätt från början. Och det är också vad som håller Microsoft kvar med ena foten ordentligt begravd i 90-talet – för om de dumpar allt och börjar om från början, så är de ju helt plötsligt efter hela marknaden. Valet Microsoft har idag är att se sin marknad krympa allt snabbare, eller ta ett krafttag och börja om från början och göra som Apple gjorde med ett kompabilitetslager mot MacOS 9 (Carbon) parallellt med Cocoa och sedan locka över utvecklarna till den nya plattformen för att gradvis helt ta bort det gamla en gång för alla. Microsofts kostnader för support, utveckling och underhåll av all gammal kod skulle garanterat sjunka ordentligt.

Men jag tror inte Microsoft kommer att göra det. Microsoft kan inte, eftersom deras interna struktur inte är byggd för att vara konkurrenskraftig, utan för att säkra så mycket makt som möjligt till respektive avdelning och deras chefer. Och det är synd, för när Ray Ozzie nu är borta och Ballmer äntligen verkar vilja satsa på framtiden så behöver Microsoft göra ett ordentligt avstamp och göra något ordentligt. Något eget, något som inte känns som en billig kopia eller ett snabbt hack för att få ut något på marknaden. Jag hoppas Microsoft fortfarande har det i sig för till skillnad från Exchange Server visar Windows fortfarande inga tecken på att växa upp.© 2021 Omsoc Publishing AB