2011-06-15
Test

Hive Desktop

Drobo har tagit enorma marknadsandelar de senaste åren tack vare en kombination av smart design, smart marknadsföring och smarta funktioner. Men även solen har ju sina fläckar och när det går åt pipan med en Drobo så gör man rätt i att be en stilla bön till valfri högre (eller lägre) makt om att ens data inte är förlorade. Så när en disklåda vid namn Hive Desktop landade på mitt bord så blev jag nyfiken. Det såg ut nästan som en Drobo, och helt klart fanns här en intressant produkt att sätta tänderna i.

Att installera och konfigurera en Hive Desktop, som denna modell heter, är dock långt ifrån så smidigt som en Drobo kan vara. Locket som döljer diskarna är lite småmeckigt att få på, man får pilla med gamla DIP-switchar bakpå enheten för att ställa in vilken RAID-nivå man vill ha på diskarna (raid 0,1,0+1 och 5 stöds), och tyst är den definitivt inte. Dokumentationen är dock bra och anslutningsmöjligheterna likaså med FireWire 800, FireWire 400, USB 2.0 och eSATA.

En annan skillnad jämfört med en Drobo S, som prismässigt ligger på ungefär samma nivå som en Hive Desktop, är att Hive Desktop endast tar fyra diskar medan Drobo S tar fem. Värt att notera.

Prestanda

Jag testade en Hive Desktop med fyra diskar i en RAID-5-konfiguration med min Mac Pro över FireWire 800. Habila Xbench gav den 10.01 poäng, där obuffrade sekvenciella skrivningar med 4K stora block landade på 51.30MB per sekund, medan 256K stora block inte var långt därifrån, 54.92MB per sekund.

Icke-buffrade sekvensiella läsningar av 4K-block rapporterade in på 14.97MB per sekund, medan 256K stora block presterade 61.76MB per sekund.

Slumpmässiga obuffrade skrivningar då? 4K stora block landade på miserabla 0.15MB per sekund, medan samma test med 256K stora block gjorde betydligt bättre ifrån sig, 8.55MB per sekund. Slumpmässiga obuffrade läsningar av 4- respektive 256K block snubblade in på 0.60MB per sekund respektive 26.97MB per sekund.

Aja System Test är ett annat testprogram som alltid rekommenderas. Med det fick Hive Desktop ur sig 59.8MB per sekund vid skrivningar och 60.7MB per sekund vid obuffrade operationer med en 128 megabyte stor fil.

Så av detta har vi lärt oss att RAID-5 på en Hive Desktop inte gillar slumpmässiga läsningar och skrivningar av små block. Ungefär som en RAID-5-enhet brukar fungera, således.

Summering

Hive Desktop är trevlig, men den är också dyr. Den känns inte lika solid som en Drobo eller som en Caldigit VR som är min absoluta favorit (men som också kostar betydligt mer och endast hanterar två hårddiskar) och prestandan är helt okej med RAID-5. Det är inget man gärna ställer på skrivbordet, trots namnet, men tillsammans med en Mac Mini Server i en skrubb är den som klippt och skuren.

Tillverkare: Hive
Pris: 7795 kronor inklusive moms
Köp den hos: Kullander© 2021 Omsoc Publishing AB