2011-06-23
Nyhet

Final Cut Server går i graven

En liten baksida av myntet vi kallar Final Cut Pro X är att Final Cut Server, en version av Final Cut Pro som stödjer flera användare samtidigt på en server, nu går i graven. Precis som med nedläggningen av Xserve kommer detta helt utan förvarning och återförsäljare, konsulter och utbildare blir åter igen ståendes med arga kunder och förlorade investeringar i sina egna utbildningar och certifieringar.

Hemsidan för Final Cut Server är numera borttagen från Apples hemsida (här en ofullständig kopia från Googles Cache) och per den 21:a Juni finns den inte längre att köpa. Vad jag förstått på postningar från XSan-users-listan så startar inte ens Final Cut Server på OS X Server 10.7 vilket gör att de som vill fortsätta använda produkten inte kan uppgradera sitt operativsystem.

Trist? Ja, dels för alla de som använder och arbetar med produkten, men också för att detta är ännu ett steg mot att Apple helt försvinner från företagsmarknaden och istället fokuserar på mindre komplexa produkter.

Apple har ännu inte kommit med någon officiell kommentar på varför de lägger ned Final Cut Server annat än detta:

Important Information about Final Cut Studio, Final Cut Express, and Final Cut Server
Effective June 21, 2011, Final Cut Studio, Final Cut Express, and Final Cut Server have reached end of life. Resellers may return any unsold inventory to Apple. If resellers opt to return unsold inventory, it will not count against the reseller return cap. See standard policies and procedures regarding returns for more information.’

Använder du Final Cut Server? Kommentera gärna!© 2019 Omsoc Publishing AB