2011-07-08
Nyhet

Rätten att kommentera

I över ett år hade jag kommentarerna avstängda på Macpro. Anledningen? Att det var många kommentarer som var helt eller delvis ovidkommande i förhållande till vad texten handlade om. Få kommentarer tillförde något till diskussionen, vilket kommentarsfunktionen i en blogg är till för. Konstruktiv kritik, rättelser, beröm eller att tillföra något är vad man i mitt tycke använder denna funktion till.

Men många, inte alla, använder den här funktionen för att spy skit över andra. Först ett par exempel på bra kommentarer, inte nödvändigtvis för att de håller med skribenten (i det här fallet undertecknad) utan för att de tillför något till orginalartikeln:

Jag kan inte annat än hålla med artikeln. För 10 år sedan så var det väl mer vi “proffs” som höll macgrytan kokande och lockade in nya macanvändare. Men idag med det momentum Apple har bland vanliga konsumenter så är saken en helt annan. Det blir ren matematik.

En lek med lite siffror
100 000 licenser för 2000 pengar = 200 milj pengar
5000 licenser för 10 000 pengar = 50 milj pengar

Nya Final Cut Pro X utan renderingar blir helt perfekt att växa vidare med för min del. Prislappen gjorde det även till en baggis att köpa in på jobbet. “jaså inte mer” sa chefen och så var jag igång 30 min senare.

Ett exempel till:

Han räknar ju bara på hur mycket plats alla filmer i hela världen skulle ta. Det han glömmer är ju iCloud och den plats som användarna behöver för sina foton, filmer, dokument etc. Men visst, han har en poäng!

“According to the Internet Movie Database there are about 700,000 movies in existence, excluding porn. Most movies will fit (in DVD form) in 4.7 gigabytes. Do the math and you get 3290 terabytes, which is a big number but not that big.”

Mindre bra exempel? De ramlar in. Dagligen. Jag är en idiot, bloggen är ful, artikeln innehåller tonvis med faktafel men ingenstans ges konkreta exempel på vad, Macägare är bögar, Android är bäst, och så vidare. Jag tänker inte ge trollen nöjet att återge dem i detalj här. För det är vad de är: troll. Stor trut, liten hjärna, och som förstör för andra utan hänsyn till någon annan än sig själva. De här människorna skulle aldrig kunna hålla på som de gör ute bland andra människor, för då hade de fått sig en dagsedel som hette duga. Men nu gömmer de sig bakom ett tangentbord och en skärm, och jag skulle säga att problemet med bloggkommentarer idag är inte att bloggare är överkänsliga egotyper som bara vill strykas medhårs, utan PEBKAC.

Jag blir inte upprörd över konstruktiv kritik, men precis som alla andra blir jag upprörd när jag får skit kastat i ansiktet, men istället för att ha någon att debattera detta med möts jag av en fejkad e-postadress och ett fejkat namn. Fega mobbare utan ansikte.

I och med denna text slår jag av kommentarsfunktionen på Macpro, och den här gången är det för alltid. Det är enormt trist att behöva göra detta, och det drabbar verkligen de som anstränger sig med att inte bara läsa det jag skriver, utan också lägger tid på att skriva intelligenta och läsvärda svar på mina texter. Er applåderar jag.

Kommentarer på det? Använd e-post. För jag välkomnar verkligen konstruktiva kommentarer på mina texter även i fortsättningen. Men min erfarenhet säger att dessa i 99 fall av 100 levereras bäst via ett mail.© 2019 Omsoc Publishing AB