2011-07-08
Test

iMac 27″ (2011)

iMac var en gång i tiden folkets dator. En i rakt nedstigande led släkting till gamla Macintosh skulle vara billig, lätt att koppla in och enkel att använda. Dagens iMac är allt det, om man nöjer sig med det normala. Den maskin vi testat idag är dock långt från normal.

Numera har åtminstone jag vant mig vid hur gigantisk en 27″ iMac egentligen är. Men trots det stora formatet är den också elegant och förvånansvärt smidig att ha på skrivbordet. På mitt dagjobb har jag en sån här modell med en Core i5-processor (minus Thunderbolt) och även om jag inte ser min kollega som sitter rakt mot mig så känns datorn inte överdrivet stor.

Nyheterna i den här generationen iMac finns till stora delar under skalet. De nya processorerna börjar numera på Core i5 med fyra processorkärnor och därmed är det endast gamla Macbook och de nuvarande generationerna av Macbook Air och Mac Mini som fortfarande dras med Intel Core 2 Duo. Räkna med att åtminstone Mac Mini får en ny processorlinje innan Macbook Air får det. 27″ iMac har två Thunderbolt-portar medan 21,5″-modellen har endast en, i övrigt är de precis identiska i aktern med in- och utgång för ljud, fyra USB 2.0-portar, en FireWire 800-port och en gigabit ethernetport för kommunikation med omvärlden utöver 802.11n WIFI och Bluetooth 2.1+ EDR.

De nya processorerna är värda ett stycke text de med. Core i5- och i7-processorerna baseras på Intels Sandy Bridge-processor med 6 megabyte L3-cache och två eller fyra kärnor. Med en strömförbrukning på 35 till 95 watt för Core i5-modellen så drar de betydligt mer ström än gamla Core i5-familjen som låg på mellan 18 till 35 watt. Core i7-modellen penslar i sig upp till 95 watt vilket är i princip i linje med den förra modellen av Core i7 som då krävde 82 till 95 watt beroende på modell.

Å andra sidan innehåller de nya Core i5- och i7-propparna ett eget grafikkort och något Intel kallar DMI (Direct Media Interface 2.0), vilket enkelt uttryck är en brygga mellan Intel:s northbridge och southbridge på ett traditonellt moderkort. DMI delar också en hel egenskaper med PCI-E-bussen och lägger vi ihop allt detta så får vi vad Apple numera kallar Thunderbolt. Detta är också förklaringen till varför det krävs nya processorer överlag för att kunna stödja Thunderbolt-teknologin i de Mac:ar som i dagsläget inte har det.

I tidigare tester av nya Macbook Pro-modellerna med Thunderbolt noterades en rätt extrem värmeutveckling från processorerna, som även där var Core i5 eller Core i7. Fläktarna gick så det stod härliga till, vilket tycks vara en återkommande åtkomma med Macbook Pro där i princip varje första modell i en ny generation verkar utrustas med en processor som inte riktigt trivs i det trånga skalet i en bärbar maskin. I nya iMac är fläktarna tysta, trots att vi pressar precis lika hårt som vi gjorde den 15″ Macbook Pro som vi testade i förra numret av Macpro Magazine.

Prestanda

Att jämföra denna generation av iMac med tidigare modeller är rätt intressant, i synnerhet 27″-modellen. Den första Core i7-modellen jag testade av denna familj var en 2.8 gigahertz-modell från 2009 som landade på 9651 poäng i 64-bitarsvarianten av Geekbench 2.0. Generationen efter var även den en Core i7-modell på 2.93 gigahertz som fick ihop 10825 poäng. Inte en gigantisk skillnad, men ändå. Man ska för övrigt komma ihåg att den senare modellen hade 16 gigabyte internminne, och den tidigare endast fyra.

Med en ny generation Core i7-processorer ser vi dock ett större hopp poängmässigt där den modell vi testat nu får hela 12679 poäng, och det med fyra gigabyte interminne och en klockfrekvens på 3.4 gigahertz. Precis som med de nya Macbook Pro (exklusive 13″-modellen) har samtliga iMac-modeller nu två grafikkort. Ett integrerat i Core i5/i7-processorn av Intel själva som duger bra så länge du bara ska ägna dig åt lättare användningsområden. Ska det fläskas på med tyngre grafik sparkar det andra grafikkortet igång. Den billigaste 21,5″ iMac-modellen har ett AMD (tidigare ATI) Radeon HD 6750M-kort med 512 megabyte grafikminne som andra grafikkort, medan den modell vi testat här har ett betydligt kraftfullare AMD Radeon HD 6970M med en gigabyte grafikminne, men som också kan köpas med två gigabyte grafikminne för den som verkligen vill ha det värsta.

Våra tester av grafiken visar också att det andra grafikkortet gör skäl för prislappen. Faktum är att det är det värsta grafikkort vi hittills testat med CineBench:s OpenGL-test. Det slår allt vi tidigare testat och det säger en hel del med tanke på alla de produkter som passerat Macpro:s testlabb under åren. Den maskin som kommer närmast är den 15″ Macbook Pro som vi testade i förra numret av Macpro Magazine, men med sina 35.57 poäng i Cinebench:s OpenGL-test är den ändå långt efter.

Summering

Tillbehören med Thunderbolt-portar låter ännu vänta på sig men för den som ändå vill leka med portarna går det exempelvis att använda iMac:ens skärm som en extern skärm till en annan Mac. Big deal, kan ju tyckas, men det riktigt balla är att iMac:en fortfarande går att köra som en dator i “bakgrunden”. Åtskilligt med nya möjligheter för de som behöver mer CPU-kraft och färre skärmar på skrivbordet öppnar sig härmed.

Maskinen vi testat här är inte billig. Den kostar strax under 20.000 kronor inklusive moms och för ytterligare 1820 kronor får du 8 gigabyte internminne också. En 256 gigabyte SSD-hårddisk landar på 4550 kronor inklusive moms men till skillnad från en Mac Pro eller den nu mera till de sälla jaktmarkerna gångna XServe så kan du inte köra både SSD och SATA. Vidare kan du numera heller inte uppgradera din dator på egen hand, vilket du kan göra med en Mac Pro, utan vill du stoppa i en större och/eller snabbare disk så är det in till verkstaden som gäller, oavsett om datorn är under garanti eller inte. Apples nya rutiner runt hårddiskar kräver att en hårddisk i en iMac ersätts av en annan som har Apples firmware i sig, annars kommer din iMac att bete sig mycket, mycket underligt i framtiden.

Slutligen, en summering då: vill du ha en ny, ruskigt snabb dator med gott om lagring och spännande funktioner i dag, köp en iMac. Vill du ha en ny, ruskigt snabb dator med gott om lagring och spännande funktioner som du kan uppgradera med ännu mer lagring, minne och snabbare grafik, köp en Mac Pro.

Är det en iMac du vill ha, är det den här du ska köpa.

Tillverkare: Apple
Pris: Från 10.995 kronor inklusive moms (21,5″ basmodell). Testat exemplar:19.815 kronor inklusive moms.
Köp den hos: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB