2011-08-07
Test

Logitech Ultimate Ears

För några år sedan upptäckte jag Senheisers MM-50-headset. Det var kärlek vid första ögonkastet och när de till min stora bestörtning gick sönder såg jag till att få ett par nya på garantin. Lugnet var återställt i det Melinska hushållet tills de lurarna helt sonika kidnappades av den äldsta dottern som tyckte att Apples headset till hennes iPhone var, för att citera 11-åringen, “sugiga”.

Efter att ha bytt bil, kopplat in min iPhone 4 till bilstereon så har behovet av ett riktigt bra headset inte varit fullt så stort, men nu när våren kommer och vintermagen ska promeneras bort, krävs det ljud i öronen igen. Bra ljud.

In på scenen träder då Logitech, som lite oväntat satt igång med att tillverka headset och diverse andra hörlurar under varumärket Ultimate Ears. Redan när pressmeddelandet damp ner i inboxen ringde varningsklockorna. Pressmötet skulle hållas i en inspelningsstudio strax söder om Stockholms innerstad. Jag hoppade över det och bad istället att få ett par lurar överskickade för test och precis när jag satt och svor över Apples frustrerande långsamma hastighet för att lägga upp marsnumret av denna tidning så ramlade det in en låda från Logitechs PR-byrå. Varningsklockorna började åter ringa när före-detta pop-kändisen Seal (ni vet, han med den underbara låten “Crazy” från 1991) satt sitt ansikte och ett citat på kartongen till Ultimate Ears 400vi. Lyckligtvis kom fördomarna på skam när jag pluggade in lurarna i lurarna och tog en promenad.

In-ear-lurar, som Sennheisers MM-50 och Ultimate Ears 400vi, är knepiga saker. Det krävs att de sitter perfekt för att man ska få maximal upplevelse, och det är svårt att få dem att sitta perfekt, att inte röra sig i örat när man vrider på huvudet. För när de flyttar sig blir ljudet inte perfekt och jämnt mellan de två öronen och givetvis är man då där och pillar. Ultimate Ears 400vi är tänkta att fungera för dem som gärna rör på sig till fots eller på cykel, exempelvis, och ja, det händer att man måste pilla på dem men de sitter överraskande bra i öronen.

Och ljudet då? Helt jäkla galet bra, för att uttrycka sig milt. Basen är djup, diskanten skarp och mellanregistret sitter som en keps. Jag som alltid kör min musik med alla former av loudness och equalizer och allt vad det heter avslaget utan vill ha ljudet som det är mixat på skivan blev förvånad över hur bra lurarna lät.

Visst, CD-skivor är i sig en kompromiss, och rippar man musiken till AAC förlorar man ytterligare dynamik i ljudet. Men en skiva som K.D. Langs “Ingenué”, en till 90 procent stillsam akustisk historia, eller en överjävlig rockplatta som Oasis “(What’s the story) Morning Glory”, som enligt många måste vara mixad så att den låter högt, oavsett hur högt eller lågt (min gamla stereo hade en grafisk equalizer och när den här plattan slogs på slog alla staplarna i taket på den, oavsett om man slog av all ljudpåverkan eller inte) man spelar den, går faktiskt att lyssna på i Ultimate Ears 400vi utan att man får akut öronvärk på två sekunder. Den sistnämnda plattan går för övrigt inte att spela i en bilstereo om man har sällskap i bilen, de börjar klaga direkt.

Ultimate Ears 400vi har bra kontroller för iPhone också. Kort sagt, det är ett riktigt, riktigt bra headset för dig som vill stänga omvärlden ute och ägna dig åt musiken. Ultimate Ears 400vi är inte bara en värdig utmanare till Sennheisers MM-50, utan en ersättare till de senare. Så bra är de.

Tillverkare: Logitech
Pris: 849 Kronor inklusive moms
Köp dem hos: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB