2011-08-07
Test

Macbook Pro 15″ med Thunderbolt (2011)

Tidigare har jag ju publicerat tester av 13″ och 17″ Macbook Pro med Thunderbolt, nu dags för 15-tumsmodellen.

För en tid sedan funderade jag på designen av Apples datorer. Och då i synnerhet Macbook Pro 15”. En modell vi levt med, om än med mindre modifieringar, sedan PowerBook G4 med samma formfaktorn övergick till att bli med Intel-processor. Det var i Januari 2006 det. Nu är vi i slutet på April, över fem år senare, och maskinen ser fortfarande ungefär likadan ut. Tangentbordet har bytts ut, och ramen runt skärmen blivit svart, DVD-spelaren sitter numera på högerkanten men i övrigt är formfaktorn den samma.

Att förändra så lite under fem års tid och att jämföra med iPhone som bytt utseende i princip med varje modell (iPhone 3G/3GS undantaget) gör att man undrar varför Apple håller fast vid detta. Samma sak gäller ju Mac Pro, vars utseende ärvts av Power Mac G5 som lanserades i Juni 2003. Snart elva år med i princip samma utseende.

Att ett företag som Apple som lägger ner så mycket energi på att utveckla och uppfinna nya saker och sätt att använda dem, inte gör mer åt formen på sina datorer är rätt underligt. I synnerhet med tanke på att de ju vill att vi ska byta datorer hela tiden för att de ska tjäna mer pengar. Det är som att de vill att formen ska vara tidlös, vilket ju går rakt emot att de ju vill sälja datorer.

Jag är kluven inför detta. Och med nya Macbook Pro 15” var ju det mesta som vanligt. Om man bortser från snabbare processor, Thunderbolt, dubbla grafikkort, med mera.

Prestandamässigt är den här datorn i princip sida vid sida med en 27” iMac med en Core i7-processor från förra året. Prestandan är också likvärdig med 27”-modellen jag testade i förra numret och ja, den är snabbare än min Mac Pro som jag köpte förra sommaren. Åtminstone enligt 64-bitarsversionen av Geekbench som ger maskinen 10880 poäng. Xbench ger den 224.16 poäng, vilket är den snabbaste bärbara Mac jag någonsin uppmätt, enligt Xbench åtminstone som gav 17”-modellen av Macbook Pro 219.85 poäng i förra numret av denna publikation.

Dock är det värt att notera att fläktarna i min Mac Pro inte sätter igång och flåsar som det inte fanns någon morgondag när man ägnar sig åt så enkla saker som att konvertera en DVD till MPEG-4-formatet medelst Handbrake. Detta gör den nya 15”-versionen av Macbook Pro. Faktum är att fläkten tycks vilja arbeta oftare än inte, vilket är underligt då rummet mitt kontor är beläget i har normal rumstemperatur och datorn i övrigt inte hade särskilt mycket att göra. CPU-testet i Cinebench hinner endast gå några sekunder innan processorfläkten börjar varva upp och sen är fläktljudet olidligt och samtidigt får jag mig också en påminnelse om varför jag bytte från bärbar dator till stationär dito.

Mellanbarnet Macbook Pro är den perfekta modellen. Det är egentligen också den enda Pro-modellen Apple egentligen behöver göra. Skärmen är precis lagom, datorns vikt inte för tung, men den kunde sannerligen vara lättare, och man får gått om prestanda för pengarna och det är också den mest gångbara modellen på begagnatmarknaden om man vill sälja sin maskin och skaffa en ny.

Men CPU-fläktens evinnerliga tjutande kan man definitivt leva utan och jag gissar att det kommer en uppdatering för detta via Software Update inom kort. Den modell jag testar nu är helt uppgraderad med alla släppta uppdateringar från Apple och det tycks inte ha gjort saken bättre ännu.

Tillverkare: Apple
Pris: Från 16495 kronor (testat exemplar: 19995 kronor) inklusive moms
Köp den hos: Apple Store.© 2021 Omsoc Publishing AB