2011-09-02
Intervju

Macprointervjun: Mikael Jergefelt

Mikael Jergefelt är mannen bakom Karolinska Institutets Universitetsbiblioteks egna applikation på App Store, KIB Mobile, som kan laddas ned gratis.

Berätta lite om dig själv, var du bor och sådant som du tycker folk ska veta om dig!
Jag heter Mikael Jergefelt, är 30 år, småbarnsfar, och arbetar som bibliotekarie på Karolinska Institutets universitetsbibliotek. Är i grund och botten en riktigt mobil- och Apple-nörd, med ett ordentligt intresse för webb och formgivning.

Hur väcktes ditt intresse för utveckling? När började du med utveckling och vilken/vilka plattformar var det?
Utvecklar-intresset kom med familjens införskaffande av en 486:a. Hittade Qbasic av en slump, och ville efter det försöka göra egna spel. Det gick inget vidare, och så fort vi fick internet till stugan fastnade jag istället helt vid att göra hemsidor. Sedan dess är det programmering för webb jag sysslat med, och jag är mer av en light-utvecklare då jag inte behärskar några tyngre programspråk. Webbteknologier kommer man långt med idag dock, så det är inget jag känner mig begränsad av.

Vilket var ditt första program?
Oj! Mitt första ordentliga program måste varit “Glosis”. Ett glosprogram jag skrev i Visual Basic för Windows 3.1. Fungerade riktigt bra minns jag.

Vilken var din första Mac-modell?
En vit iBook G4. Det var precis efter att Steve presenterat Mac Mini. Jag blev jätteimponerad av den, men köpte av någon anledning iBooken istället.

Arbetar du med applikationsutveckling på heltid?
Nej. Det är endast en liten del av mina arbetsuppgifter på biblioteket. Största delen av min tid går till vår webbplats.

Berätta om historien bakom KIB Mobile
KIB Mobile kom till för att möta den ökade efterfrågan på mobil åtkomst till bibliotekets tjänster. Efter en förstudie valde vi att göra en native app för både iOS och Android. Att göra en mobil version av vår webb hade kanske räckt, men det är en ganska anonym lösning. Appar känns generellt mer uppskattade, och vi vill samtidigt marknadsföra biblioteket som tekniskt framåt. Vad jag vet så är vi det enda biblioteket i Sverige med egen app.

Har ni ytterligare projekt på gång som du kan berätta om?
Inget konkret i dagsläget, men vi kommer helt klart att arbeta mer med appar.

Har du övervägt att utveckla för andra plattformar (Linux, Windows, etc)?
I och med att vi utvecklade appen med Titanium, så kunde vi enkelt släppa en version för Android också. Har även tittat närmare på webOS och WP7, men då marknadsandelarna i princip är obefintliga är det inget att satsa på i dagsläget. Om studenterna väller in med WP7-telefoner när Nokia lanserat sina modeller, är vi i alla fall redo för detta.

Hur tycker du det fungerar att arbeta som utvecklare på iOS?
Det är enkelt och tydligt så länge man inte stöter på problem som kräver snabba svar eller hjälp från Apple. Jämfört med publiceringsprocessen i HP’s app catalog, är Apples att föredra när det kommer till klarhet och feedback.

Har du några råd till andra som vill börja utveckla för iPhone och/eller Mac?
Jag kan verkligen rekommendera Appcelerator’s “Titanium” (appcelerator.com) om Objective-C är skrämmande. En mycket imponerande plattform.

Hur ser din nuvarande datormiljö ut?
På biblioteket använder jag en 13″ MacBook Air (C2D), men privat så kör jag en Mac Mini Server quad-core i7 kopplat till en 27″ cinema display. Sprinkla där till ut lite övriga Apple-prylar så som iPhone 4, iPad 2 och en Apple TV 2.

Dina tankar om framtiden för iOS-plattformen?
Jag tror iOS kommer dominera ett bra tag framöver på grund av helhetslösningen, men tycker det är tråkigt att det inte finns någon ordentligt konkurrens någonstans. Har kört iOS i tre och ett halvt år nu, och börjar bli lite uttråkad. Den där reklamen som Motorola(?) gjorde för ett tag sen där alla iPhone-användare gick runt i vita kläder som zombies börjar kännas ganska verklighetstrogen. Har testat alla alternativ som finns nu i jakt på något mer spännande och unikt, men har fått ge upp eftersom inget fungerar lika bra. Hoppas på en total make over snart.© 2021 Omsoc Publishing AB