2011-09-19
Test

HP ProLiant MicroServer gen 1

Denna artikel är tidigare publicerad i Macpro Magazine. Köp eller prenumerera på den idag du också!

Så den är inte riktigt kubformad, men inte långt därifrån. Är detta servern Apple borde ha byggt efter Xserve? Tanken är inte motbjudande. För i avsaknad av en lite mer kompentent och smidig server, om man nu bortser från Mac Mini Server som visserligen är både snabb och trevlig men som i sitt nuvarande format är en aning begränsad med endast en FireWire-port och en Thunderbolt-port så kan det vara intressant att kika utanför One Infinite Loop efter en lösning.

En sådan kan vara HP ProLiant MicroServer, en kärra som jag var helt övertygad om endast körde någon bastardversion av Windows Server men som levererades utan något operativsystem alls. Listan över certifierade operativsystem för den här maskinen är kort: Windows Server 2008 R2 Foundation eller Standard Edition, alternativt Red Hat Enterprise Linux 5.

Jag pangade in en CentOS 5.5-skiva i maskinen och en kvart senare hade jag en webbserver igång. Visst, jag är den första att skriva under på att Server Admin i Mac OS X Server 10.6 är trevligt att arbeta med men om man ger Linux en chans vid terminalen, eller laddar ned och nyttjar någon av alla de grafiska konfigurationsverktyg som finns, så är det inte alls helt fel att arbeta med. HP:s ProLiant MicroServer är som jag nämnde inledningsvis ingen kub, men den är bannemig inte långt ifrån om man pratar i ljudnivå mätt. Det sitter en strömsnål 1.4 gigahertz AMD-processor med dubbla processorkärnor, 64-bitarsstöd och maximalt åtta gigabyte internminne under skalet (mitt testexemplar hade fyra). Du kan dessutom packa in fyra hårddiskar i den här burken vilket med de för närvarande största diskarna på marknaden, 2 terabyte stycket, ger totalt åtta terabyte disk. Den inbyggda SATA-kontrollern stödjer RAID-nivå noll och ett vilket ger totalt fyra terabyte diskyta om du vill ha maximal säkerhet och därmed kör två speglingar med två terabyte i vardera.

Utöver detta finns det två kortplatser i maskinen som du sedan kan stoppa i ett WIFI-kort i och det finns också ett kort som tillval som ger dig fjärråtkomst till maskinen om du vill stoppa den i ett rack nånstans och glömma bort den.

Maskinen har stått och gott non-stop i två veckor i mitt kontor och jag tänker inte på att den ens är påslagen, och vill man exempelvis leka virtualisering med den så rekommenderas visserligen åtta gigabyte internminne, men utöver det så är det bara att installera VMWare ESXi 4.1 eller Microsofts HyperV som två gratisexempel och sen virtualisera allt vad tygen håller. I sedvanlig ordning finns det risk att VMWare inte stödjer diskkontrollern i den här maskinen, så kanske vill du haka på ytterligare lagring med egenstödd RAID via eSATA-porten som sitter i aktern på maskinen.

Jag ska ärligt säga att jag inte trodde att jag skulle gilla den här maskinen men den fungerar bara. Den är lagom snabb, tyst och kraftfull nog för vad man kan tänkas använda den till.

Prislappen då? Från 2495 kronor inklusive moms om du köper den utan operativsystem med en 160 gigabyte SATA-disk. Vill du ha en, köp den billigaste och köp sedan minne och disk någon annanstans, det spelar mindre roll vad du stoppar i så länge det stöds av maskinen. Perfekt för labbar hemma, på jobbet eller varför inte som mediacenter i TV-bänken med XBMC och Linux?
Jag kommer nog att köpa en sån här hem. Jag gillar kubformade datorer som är tysta och gör vad jag vill att de ska göra, och detta är sannerligen kuben som Steve glömde: Aningen större än en G4 Cube, men betydligt kraftfullare och mer användbar.

Tillverkare: HP
Pris: från 2495 kronor inkl. moms
Köp den hos: Misco© 2021 Omsoc Publishing AB