2011-11-09
Test

Apple Thunderbolt Display

Under alla år har Apple sakta men säkert närmat sig den punkt vi har kommit fram till nu. De gamla aluminium-modellerna av Cinema Display hade DVI, USB och FireWire-anslutningar i en enda kabel för anslutning till din dator, bärbar som stationär. Nästa version, LED-modellen, tog bort FireWire-anslutningen och lade till en strömanslutning istället. Snyggt så, men med Thunderbolt Display har vi nu kommit fram till den punkt där en Appleskärm inte bara är en skärm, utan också en dockningsstation för din bärbara maskin. För den här skärmens primära användningsområde är nog just det – för bärbara Mac:ar som behöver sig en större skärm att arbeta med. Givetvis fungerar Thunderbolt Display också bra med exempelvis en Mac Mini som vi lånat in från Apple för detta test, men funktioner som att kunna köra trådbunden Ethernet via skärmen till din dator känns kanske lite meningslösa när datorn själv har samma anslutning.

Bildkvaliteten i en Thunderbolt Display är, givetvis, vanvettigt bra. Vid maximal ljusstyrka är allt knivskarpt utan att vara jobbigt att titta på, och det är heller inte svårt att vänja sig vid det faktum att den här skärmen är bättre än de tre andra skärmar jag redan har, varav en faktiskt är en 24″ LED Cinema Display från just Apple. Upplösningen är på 2560×1440 pixlar, och givetvis är det en 16:9-skärm. Ljusstyrkan är på 375 candela per kvadratmeter och kontrasten är på 1000:1. Svarstiden ladar på 12 millisekunder.

Skärmen går tyvärr endast att få med en högglansig yta, vilket inte är kul för de som arbetar i miljöer där en matt yta är att föredra. Jag tillhör den senare kategorin. Men, ska man klaga så är det nog också det enda som går att klaga på.

Portfrossa

Som tidigare nämnts har Thunderbolt Display en Ethernetport för trådbunden anslutning, en anslutning som alltså därefter transporteras till den anslutna datorn via Thunderbolt-anslutningen. Tre USB 2.0-portar, en FireWire 800-port och en Thunderbolt-port till för anslutning av en andra skärm eller andra tillbehör finns också att finna där, och allt körs alltså genom en och samma kabel in i din dator. Inte illa.

En FaceTime-kamera och ett 2.1-ljudsystem på 49 watt är också inbyggt och till vår stora glädje är Lion inte ett krav för att köra skärmen, men det är däremot Snow Leopard 10.6.8, och en dator med en Thunderbolt-port. Du kan alltså inte konvertera från exempelvis HDMI eller DVI till Thunderbolt, utan har du inte de portarna, så får du antingen köpa Apples äldre LED Cinema Display, eller se dig om efter en annan tillverkare.

Men, och ett stort men: om du tillhör “målgruppen”, vilket vi nog alla gör förr eller senare i takt med att vi uppgraderar våra Mac:ar till nyare modeller, så är detta en otroligt intressant skärm för den som har råd. 9495 kronor inklusive moms är en icke helt oansenlig summa pengar, och har du precis fläskat ut 15 laxar på en bärbar maskin från Apple så svider det onekligen en del. Tillhör du kategorin som inte har Thunderbolt men ändå vill ha en 27″-skärm från Apple, så har de även de äldre modellerna tillgängliga till samma pris. Du kan läsa mer om den äldre modellen i Januarinumret av Macpro Magazine från i år. Har du det inte, finns det att köpa via vår applikation i App Store eller via samma ställe där du normalt sett köper tidningen.

Tillverkare: Apple
Pris: 9495 kronor (samma pris för Thunderbolt som för “gamla” LED Cinema Display-skärmen)
Köp den hos: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB