2011-11-21
Test

Logitech Harmony 650

Ledsnat på högarna av fjärrkontroller? Jag med. Så jag kvistade över till Kjell och köpte mig en multifjärr. En gång i tiden lanserade Logitech nämligen en multifjärr kallad Harmony. Jag minns inte det exakta modellnumret men den sög. Så enkelt var det. Man kunde programmera makron för att exempelvis “se på film” och då skulle saker och ting starta samtidigt, ingångar skulle ställas in, volymnivån justeras till rätt läge, och så vidare. Men fjärren saknade display, och saker och ting fungerade bara inte. Så den hamnade i en låda någonstans och så vitt jag vet ligger den där fortfarande.

Logitechs Harmony 650 är en annan femma, dock. En färgskärm och tydliga knappar gör det betydligt enklare att hantera den. En Harmony 650 ersätter fem andra fjärrkontroller och ja, den fungerar med AppleTV 2 utan att hicka, även om de knappar man får använda för att navigera sig runt i menyerna i Apples hobbyprojekt kan kännas lite ovana i början.

Konfiguration

Vad är det då som inte fungerar? Har du exempelvis en HDMI-växel från någon mindre känd tillverkare så kanske det inte fungerar initialt. Logitech har samlat ihop information om över 5000 produkter i sin databas så oddsen för att just din produkt inte stöds är inte överdrivet usla, men det visst, det kan förekomma och i de fallen så kan du lära upp din Harmony 650 så den fungerar som fjärren till din enhet. Min HDMI-växel, även den köpt på Kjell, fanns faktiskti hårdvarudatabasen vilket jag definitivt inte hade räknat med. Min TV, däremot, är en annan femma. Philips och många andra TV-tillverkare har ju för vana att ta fram särskilda produktnummer för enskilda återförsäljare.

På så sätt kan du som kund inte hävda att en lägsta-pris-garanti gäller även om du hittar exakt samma produkt i en annan butik. Detta gör dock att min Philips-TV, en 47″ LCD-modell, inte finns med i Logitechs databas. Däremot finns tre andra med snarlika produktnummer och till slut lyckades jag hitta en modell som faktiskt matchade min. Philips är ju en av de tillverkare där en fjärrkontroll som det står Philips på kan fungera till rätt många modeller från företaget, men jag vill vara på den säkra sidan och se till att rätt är rätt.

Konfigurationen sker inte via en programvara i din dator, utan via kombinationen ett insticksprogram i din webbläsare och genom att surfa till Logitechs hemsida. Där ställer du in allt du vill göra med din fjärrkontroll och sedan laddar insticksprogrammet över informationen i fjärrkontro
llen från Logitechs webbserver. Förfarandet har sett i princip likadant ut sedan den första Harmony-modellen som jag skrev lite om i början av denna artikel.

I praktiken

Fungerar det då? Både ja och nej. Om du programmerat ett makro som säger att när du trycker på “Watch TV” så ska din TV slås på och HDMI-växlaren ska byta ingång till parabolmottagaren så kanske du redan har TV:n på fast du sett på en film istället. Då slås TV:n istället av eftersom fjärren säger åt TV:n att den ska byta läge till raka motsatsen från var den befinner sig just nu. Är den på, så slås den av. Allt sånt här går givetvis att programmera bort, men det tar tid att få till det exakt som man vill ha det och Logitechs exempel på programmeringar är inte alltid klockrena för verklighetens användande.

Men, tids nog får man till det om man orkar fortsätta pilla med det, och då fungerar det faktiskt riktigt, riktigt bra.

Tillverkare: Logitech
Pris: Cirka 560 – 850 kronor beroende på köpställe
Köp den hos: Pixmania (200 kronor billigare än hos Kjell & CO)© 2020 Omsoc Publishing AB