2011-12-08
Test

JBL On Beat Xtreme

Vid en första anblick kan JBL:s nya iPhone/iPad-docka med tillhörande högtalare se lite underlig ut. Tittar man igen förändras inte nödvändigtvis det intrycket. Men det är först när man packar upp den rätt bastanta tingesten som man inser att den egentligen är rätt snygg.

Och lätt att installera är den också. In med strömsladden, sätt i telefon eller platta och det första du möts av på skärmen i din iOS-enhet är ett meddelande som uppmanar dig att ladda hem en applikation för tingesten du just anslutit till din iPhone eller iPad. Jag vet inte hur länge den funktionen funnits i iOS men jag har då aldrig sett den tidigare. Nåväl, applikationen kostar gratis och är nedladdad på ett kick, men jag förstår inte vad man ska ha den till. Visst, den har en inbyggd väckarklocka, en musikspelare (sämre än den i din iOS-enhet), en reklamsida för andra JBL-produkter och det är nog det hela det. Musikspelardelen är bökig, och då och då slutar den räkna antalet spelade minuter och sekunder i en viss låt. Det går inte att välja ett album och spela utan här används samtliga låtar i din iOS-enhet som spelas upp på rad, eller slumpmässigt. Varför det finns en volymkontroll i musikspelaren är obegripligt eftersom den faktiskt inte påverkar den faktiska volymen i högtalarna det minsta.

Som om tiden står stilla. Mitt i låten står tidräknaren fortfarande på noll.

På baksidan (bild nedan) finns det anslutningar till USB, kompositvideo (komposit rimmar som bekant inte av en slump på ordet skit), en 3,5mm ljudingång och en strömanslutning. Om du gör dig några illusioner om att sitta och titta på film i 720p över en kompositanslutning så kan du tänka om och istället fundera över varför JBL inte gjorde det enda rätta och byggde in en HDMI-anslutning istället.

Allt har en baksida. Här är On Beat Xtreme:s.

Hur låter det då? Det låter… tamt, i brist på bättre uttryck. Det låter inte illa, det är inget brus att tala om, men ljudet är väldigt platt och varken bas, diskant eller mellanregister presenterar sig oavsett om man spelar i samtalsvolym eller riktigt vräker på. Det känns inte som att JBL OnBeat Xtreme klarar av att fylla rummet med musik, oavsett hur högt eller lågt man spelar, så det är svårt att säga var den här burken skulle höra hemma egentligen. Mitt spontana förslag hade varit sovrummet eller möjligen köket. Men det är bara ett problem till att ta upp, och det är priset. JBL OnBeat Xtreme kostar nästan 5000 kronor. Det är på tok för högt. Hade den kostat hälften hade jag övervägt att köpa den och ha just som musikspelare i sovrummet (något som jag funderat på ett tag, men har haft svårt att välja vad jag ska ställa där) just för att kombinationen JBL OnBeat Xtreme och iPad 2 ger en snygg och ganska smidig sovrums”teve” där man kan glo på senaste avsnitten av favoritserien via exempelvis SVT Play.

Så för att summera: snygg? Ja. Gedigen? Absolut? Bra? Nja. Det låter inte illa, men det finns inget liv i ljudet heller. Prisvärd? Egentligen inte.

Tillverkare: JBL
Pris: Cirka 4995 kronor inklusive moms
Köp den hos: Pixmania.© 2021 Omsoc Publishing AB