2011-12-08
Test

Synology Disk Station DS1511+

Disk Station DS1511+ (jag får med alla till buds stående medel hindra mig själv från att skriva 1541+… gammal Commodore-skada..) bygger på SATA-II-standarden och har plats för fem diskar. Den klarar NFS, CIFS, AFP, Time Machine, iSCSI, har inbyggda servrar för skrivarhantering, iTunes, e-posthantering, Torrenttankning, webbserver, kameraserver för IP-kameror, mediaserver, brandvägg… ja, ni hajar.

Den har funktioner för i princip allt förutom att mjölka kor och handlar mer chips på fredagkvällen, typ. Problemet med den här typen av lösningar är ju allt som oftast att de vill mycket men det är i princip alltid något som strular. Jag har inte testat alla funktionerna i den här maskinen, utan har istället fokuserat på fildelningsfunktionen via NFS, AFP och iSCSI.

 

Administrationsgränssnittet i DS1511+ håller sedvanlig Synology-klass. Med andra ord – riktigt bra.

Just NFS och iSCSI brukar vara en särskilt smärtsam upplevelse för NAS-enheter, men mina tester visar att Disk Station DS1511+ i båda fallen fungerar över förväntan. Till saken hör att DS1511+ har två nätverkskort som kan anslutas tillsammans till en switch som kan hantera det, vilket innebär dubbla gigabitlänkar. Detta plus det faktum att DS1511+ överlag har utmärkta prestanda gör att den åtminstone i teorin skulle fungera som ett NAS i en miljö där man vill köra ett par VMware-maskiner över iSCSI. Teori och praktik är dock två helt olika saker och det är alltid svårt att sia om vad som händer när man väl börjar lasta på med just iSCSI-trafik, men de tester jag gjort visar en överföringshastighet vid skrivning på runt 70 megabyte per sekund i ett vanligt gigabitnät. Och detta till en NAS som utan hårddiskar kostar 5500 kronor exklusive moms.

Skulle de fem diskarna inte räcka till så finns det för övrigt fyra USB 2.0-portar och två eSATA-portar för anslutning av ännu mer hårddiskar. De interna diskarna kan utöver det köras i en rad olika konfigurationer, raid0/1/5/5 + hot spare, raid 6/10 och JBOD.

Detta är en trevlig maskin och kanske den första NAS som jag skulle känna mig trygg att använda själv, efter dåliga erfarenheter med bland annat Drobo. Att Synologys support är helt suverän och erbjuder sig att över internet reparera och återställa data till din NAS är inte heller fel. Definitivt något för stropparna på Drobo att ta lärdom av.

Leverantör: Synology
Pris: 5493 kronor exklusive moms
Köp den hos: Misco.© 2021 Omsoc Publishing AB