2011-12-13
Test

VMware vSphere 5 på Xserve

Man kan tänka sig att folket på VMware blev en aning förvånade när de tagit sig besväret att certifiera Xserve för vShpere, och sen lägger Apple ned modellen. Som tur är släppte VMware vSphere 5 som det var.

Det är chockartat, minst sagt. Att boota upp något annat än OS X Server på sin Xserve och se skärmen byta bakgrundsfärg, hålla andan en sekund eftersom det liknar en kernel panic vansinnigt mycket, och sedan andas ut över det faktum att VMware vSphere 5 faktiskt inte bara startar upp ordentligt utan också installerar sig utan större bråk.

 

Testa, vetja!

VMware vSphere 5 är gratis att köra. Det finns givetvis begränsningar, dock. Stöd för livemigrering av maskiner mellan olika vSphere-maskiner, Vmotion, stöds inte och du får endast ha 32 gigabyte internminne per fysisk processor. Har du en Xserve med två processorer innebär det således maximalt 64 gigabyte internminne innan du får lätta på lädret och betala för dig.

Besök www.vmware.com för att registrera dig och sedan ladda ned ISO-filen med vSphere 5. Du installerar den genom att sätta in skivan i DVD-ROM-spelaren i din Xserve och hålla nere C-tangenten när du startar upp maskinen, precis som när du ska installera OS X. Du behöver ha tangentbord och skärm anslutet till servern för att genomföra installationen.

Installationsprogrammet använder sig av funktionstangenterna på tangentbordet så ett standardtangentbord från Apple av senaste generation kan kräva att du håller nere fn-tangenten och sedan exempelvis F11 för att F11 faktiskt ska tryckas.

När du väl är installerad märker du rätt snabbt att det behövs Windows för att administrera VMware vSphere 5. vCenter Client heter programmet som rullar snällt på Windows XP eller senare (givetvis fungerar det bra även om du kör Windows under Parallels Desktop eller VMware Fusion). Och du märker också att Apple inte tillåter virtualisering av något annat än Leopard Server och Snow Leopard Server. Men, med detta i åtanke, kan du nu alltså flytta dina tjänster som kräver exempelvis Snow Leopard Server (Software Update Server, iCal, och så vidare) till en virtualiserad maskin och sedan maxa användandet av hårdvaran för att köra Linux, Windows, FreeBSD eller vad du nu får lust med att köra på maskinen. I detta avseende är en XServe med VMware vSphere 5 som vilken annan 64-bitars x86-maskin som helst.

Begränsningar

Det finns förbehåll för hur mycket som stöds i hårdvaruväg dock. Apples egna RAID-kort stöds inte (även fast övervakningssensorerna i servern, som även täcker RAID-kortet, stöds) och diskarna kommer du inte åt så länge de sitter anslutna via RAID-kortet. Tar du ut kortet ur servern och ansluter diskarna direkt till den vanliga kontrollern i servern fungerar det troligen (jag har inte testat detta ännu) men då har du givetvis inget RAID-stöd i VMware vilket i sig är rätt meningslöst egentligen. Nätverksportarna fungerar givetvis som de ska, men FireWire 800-porten stöds antingen inte, eller så vägrar vSphere 5 att befatta sig med diskar anslutna till porten i fråga. Lamporna på fronten för processorlasten stöds inte heller, vilket knappast är överraskande eftersom de endast gör det om du installerar OS X Server. Inte ens klientversionen av exempelvis Snow Leopard innehåller rätt kod för detta, underligt nog.

Stödet för Apples Lights Out Management, alltså deras fjärrstyrningskort för att kunna slå av och på servern och övervaka hårdvaran även om servern är avslagen, stöds inte heller då det kräver OS X Server för att kortet ska konfigureras och aktiveras. VMware vSphere 5 ser det andra nätverkskortet, som man i normala fall konfigurerar för LOM, som ett vanligt nätverkskort vilket i sig inte är fel det heller då man gärna teamar upp båda nätverkskorten för bättre prestanda.

Det viktigaste är att processorerna och internminnet stöds utan omak. I min modell, en dubbel quad-core-maskin på 2.26Ghz med 14 gigabyte RAM, är det ingen överdrift att säga att VMware vSphere 5 bokstavligen talat sjunger på den här maskinen, som kan expanderas till 96 gigabyte RAM, förutsatt att du får tag i minnesstickor med tolv gigabyte ram på styck om du har åtta minnesplatser. I min server, som har 2×8 minnesplatser räcker det alltså med 16 stickor på åtta gigabyte vardera.

Ett andra liv för Xserve?

Apple sålde många Xserves, men inte många nog eftersom de är väldigt sällsynta på begagnatmarknaden. Ett bevis på att de som köper en Xserve inte gärna skrotar den, vilket i sin tur är bra beröm till Apple som lyckades bygga en fantastisk maskin som de inte lyckades få lönsam nog (med Apples mått mätt, det vill säga…).

Får du tag i en så kan den vara värd bra med pengar, dels för att det för eller senare kommer att börja sina på reservdelslagren runt om i världen, och dels för att det är väldigt kraftfulla och kompetenta servrar. Visst, om du slänger ner 30 lax på en Dell-server så får du en ruggigt kompetent server att köra VMware vSphere 5 på, troligen med bättre stöd för RAID-kort och liknande jämfört med en Xserve av senare modell, men kan du komma över en för anständiga pengar så är det ingen dum maskin. Om du redan sitter på en Xserve och redan nu ser framför dig tiden med Snow Leopard Server börjar lida mot sitt slut och står inför att antingen uppgradera till Lion Server eller kanske att testa andra plattformar, så har du fortfarande god användning för din server.

Leverantör: VMware
Pris: Gratis (om än med vissa smärre begränsningar)
Ladda ned från: www.vmware.com© 2021 Omsoc Publishing AB