2011-12-30
Guide

Bygg egen Dropbox med Sparkeshare

Om man har funderingar över säkerheten i Dropbox, eller kanske hellre har grejerna på en server hemma eller på kontoret, så finns det givetvis också allehanda lösningar för det. Det går givetvis att använda sig av så grundläggande funktioner som rsync eller FTP för ändamålet, men en av de fina sakerna med Dropbox är just den sömlösa integrationen med ditt operativsystem. Så vad kan du göra då?

Ett spännande projekt som fortfarande är i sin linda går under namnet SparkleShare. Precis som med Dropbox så integreras programmet i princip sömlöst i din dator och filerna synkroniseras för närvarande upp med versionshanteraren Git och över SSH.

Väl värt att veta är att allt detta fortfarande är i en kraftig betaversion. Serverkomponenten är stabil tack vare att den kör Git och OpenSSH-server men på klienten finns det fortfarande buggar och det händer att den kraschar emellanåt. I skrivande stund är det version 0.4.0 som gäller för Mac:en och där fungerar bland annat nofifieringar via Growl, vilket är trevligt. Klientprogrammet fungerar nu äntligen också på Lion.

Bygg din server

I dagsläget använder du Linux för att bygga din Sparkleshare-server, men å andra sidan borde det fungera med vilken plattform som helst som låter dig installera Git-server och OpenSSH-server, exempelvis Mac OS X Server. Jag har dock använt Ubuntu Server när jag skrivit denna artikel, vilket är användbart då den uppför sig väl under exempelvis VMWare Fusion.

Installera Git-servern och OpenSSH-servern och och skapa sedan ett konto för Git-servern på servern. Under Linux ser det ut så här:

adduser ––disabled-password git

Därefter är det dags att skapa projektet som används för synkronseringen mellan server och klient. I exemplet här heter projektet MyProject:

cd /home/git
git init ––bare MyProject

Under hemkatalogen för git skapar du sedan en katalog för SSH-nyckeln:

mkdir .ssh

Redigera därefter authorized_keys under katalogen .ssh:

vi .ssh/authorized_keys

Du kan givetvis köra annat än vi, exempelvis nano (min favorit).

I filen authorized_keys klistrar du in ssh-nyckeln från din klientdator. Har du fler klienter klistrar in deras nycklar i samma fil.

Installera klienten

Klientdelen på din Mac kräver två delar, dels att du installerar en Git-klient, och dels själva Mac-klienten. Installationen är enkel, där du gör den i den ordning jag just listade. Därefter dyker SparkleShare-klienten upp i menyn på din Mac och du kan därifrån hämta ut SSH-nyckeln som ska klistras in i authorized_keys-filen på din server.

Lägg till ditt projekt genom att klicka på Add Hosted Project och ange sedan adressen till din SparkleShare-server och vilken folder du ska synka. Om du följer vårt exempel ovan är foldern “/home/git/MyProject”. Förutsatt du att klistrat in SSH-nyckeln i filen på servern tidigare så kommer synken att sätta igång automatiskt utan att du behöver fylla i ett lösenord. Därefter är din synkronisering igång! I och med att kommunikationen går över SSH så kan du med gott samvete köra SparkleShare över Internet.

Buggar, tips, med mera

Som nämnts tidigare kraschar programmet emellanåt. Om du lägger till fler än ett projekt så kan synkroniseringen sluta fungera helt och programmet hänger sig. Vidare finns det i skrivande stund inget snyggt sätt att ta bort en synkroniserad mapp ur applikationen utan det enklaste är att radera den från din lokala hårddisk och i värsta fall också från servern.

Klientprogrammet finns i dagsläget för Linux, Mac och Android (samtliga i betaversioner, givetvis), och versioner för Windows och iOS är på gång. SparkleShare är hur som helst ett grymt intressant projekt och inom en snar framtid hoppas jag kunna ersätta Dropbox med denna lösning. Obegränsad mängd lagringsyta och vetskapen om att det är jag själv som har kontroll över hur mina data lagras är anledning nog. På sikt kommer förhoppningsvis också funktioner som gör det möjligt att kunna dela ut synkade mappar till andra användare, något som idag inte är möjligt.

Ge SparkleShare ett försök!

Länklista

SparkleShare-projektet: http://sparkleshare.org

Installera en Git-server på Mac OS X Server: http://automatica.com.au/2011/01/setup-git-server-on-mac-osx-server/© 2021 Omsoc Publishing AB