2011-12-30
Test

Synology RS212

I ett tidigare test av Synology DS1511+ så såg vi att Synology kan leverera riktigt fin-fina NAS-enheter. Den var för övrigt så bra så det slutade med att jag köpte en själv.

Synology RS212 har dock endast plats för två diskar. Överlag är det svårt att se vad RS212 innehåller egentligen utöver två diskplatser. Jämfört med en enhet från Netgear jag testade för ett år sedan, som vägde bly, så kändes RS212 fjäderlätt. Låt gå att Netgear-modellen hade plats för fyra diskar, men den hade å andra sidan prestandaproblem med iSCSI när man började vräka på last från ett antal VMWare-servrar. RS212 är snabb, inget snack om saken, men med två diskar får du i bästa fall en RAID1-enhet vilket i sig är bra om man puttar i diskar på 2TB. RAID-5 hade känts bättre.

En annan sak som kunde varit bättre är hur systemlasten ser ut när man börjar trycka över filer via NFS. För NFS är som bekant vid sidan av iSCSI ett ganska tungt protokoll att driva om man har hårdvara som inte riktigt pallar med. Bilden här i artikeln är den egna prestandamätaren i RS212:s utmärkta webbgränssnitt, och visar att när jag från en (1) arbetsstation kopierar över en drös stora och små filer går lasten upp till närmare 60 procent och ligger där i princip konstant tills att kopieringen avslutats. Minnesanvändningen var konstant låg oavsett om enheten fick jobba eller inte så man kan ånyå undra vad RS212 innehåller egentligen för med tanke på att enheten är rätt tyst och dess fläktar aldrig började flåsa nämnvärt när jag pressade den så kanske den inbyggda processorn inte är tillräckligt snabb?

Hur som helst – detta är en trevlig NAS, men den känns lite onödig. En rackmonterad modell på 1U ska rymma fyra diskar, och även om RS212 har anslutningsmöjligheter för så väl USB som eSATA vilket gör att den kan hantera mer disk, så har jag svårt att se riktigt var den hör hemma. Kanske i ett grundare väggmonterat rackskåp för en switch och patchpanel som sitter ute i kontorslandskapet?

Prislappen, strax under 5000 kronor, är däremot för hög. Precis som andra NAS:ar från Synology så är mängden inbyggda funktioner överväldigande, och man behöver långt ifrån allt, så kanske skulle mitt avslutande råd till Synology att inte bygga en NAS för arbetsgrupper som kan vara allt och lite till, och dessutom fungera bra med Hyper-V, VMWare och XenServer och jag vet inte vad. Ge mig en modell med fyra diskar, 1U hög, som låter som attan och som levererar en prestanda som gör konkurrenterna gröna av avund. Jag tror nog ni klarar det och kanske den större modellen RS810+ är svaret på mina önskemål?

Ett framtida test får avgöra saken.

Tillverkare: Synology
Pris: Från 3995 kronor inklusive moms
Köp den hos: Hitta bästa pris på Synology Rackstation RS212 här© 2021 Omsoc Publishing AB