2011-12-30
Test

Time Capsule

Okej, den heter egentligen Time Capsule, precis som den gamla modellen. Men precis som med Apple TV 2 så har Apple valt att döpa en helt ny modell till samma sak som sin föregångare.

Liknelsen mellan nya Time Capsule och nya Apple TV är kanske mer träffande än man kan tänka sig. Visst, nya Apple TV har ett radikalt nytt yttre (och inre) medan nya Time Capsule ser ut som förr och fungerar som förr. Fast bättre. Nya Time Capsule är nämligen snabbare, och hanterar upp till tre terabyte lagringsyta.

Just hastigheten är en välkommen nyhet. Jag har själv den första generationens Time Capsule med 512 gigabyte hårddiskyta och ett av det största problemet med gamla Time Capsule (både första och andra generationen) är att den är så långsam så flera av datorerna i vårt hem får upp ett meddelande om att Time Capsule-disken inte är tillgänglig. Det problemet slipper du med nya Time Capsule. Jag får använda min gamla Time Capsule som basstation för mitt trådlösa nätverk, något enheten gör med bravur.

Ett annat problem med gamla Time Capsule är dess egenhet att sluta fungera Efter 15-18 månader. Min gamla enhet har mirakulöst överlevt men det har hänt många bekanta till mig att deras Time Capsule har lagt av och tagit backuperna med sig. Det är omöjligt att sia om huruvuda även denna tredje generation av Time Capsule kommer att klara sig bättre men förhoppningsvis har Apple lärt sig den hårda vägen hur man konstruerar ett ganska tajt chassi med en hårddisk i utan att den avlider. För det är fortfarande endast en hårddisk i enheten, något jag personligen anser är ett misstag. Apple kunde gott ha satt i två 1TB-diskar eller större och sen speglat den via mjukvara. Det hade krävt en lite kvickare processor i enheten, eller en inbyggd enklare SATA-kontroller, men det hade det varit värt.

I övrigt är Time Capsule precis som förr. Du kan med iOS 5 konfigurera och administrera den, du kan via USB-porten dela ut skrivare (eller ansluta en hårddisk till och använda Time Capsule som en liten filserver) och du kan via de inbyggda ethernetportarna låta Time Capsule agera switch och brandvägg för ditt nätverk. Det trådlösa nätverket pratar 802.11 a/b/g/n och du kan precis som tidigare sätta upp två separata trådlösa nätverk, ett för dig och ett för dina gäster, exempelvis. Dock krävs det som tidigare att du då använder Time Capsule som brandvägg för din Internetanslutning och det är kanske där som den stora svagheten ligger precis som i tidigare versioner – prestandan är inte överdrivet god på den här punkten och flexibiliteten är det gäller att öppna portar och sådant för interna servrar är inte klockren.

Som backuplösning är Time Capsule en bra lösning för hemmet eller det lilla företaget, men det rekommenderas att du samtidigt satsar på en andra lösning, exempelvis backup till molnet, ifall din Time Capsle slutar fungera.

Tillverkare: Apple
Pris: Från 2595 kronor (2TB)
Köp din Time Capsule från Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB