2011-12-30
Guide

Virtualisera OS X Server med vSphere 5 och Xserve

Apple och virtualisering har ju som bekant varit ett ganska sorgset kapitel. Vill du virtualisera Mac OS X Server har du i princip varit hänvisad till att antingen göra det under Parallells Desktop eller VMWare Fusion, alternativt fulhacka igång operativsystemet under någon annan virtualiseringsmotor.

 

I och med att VMware och Apple kom överrens om att vSphere 5 skulle certifieras för vad som blev den sista Xserve-modellen (Xserve 3,1 även kallad) med Intels Xeon Nehalem-processor så dök ju givetvis frågan upp om man inte skulle kunna köra OS X Server på tingesten.

Annons: Här hittar du bästa pris på iMac
Jo då, det fungerar. Men, och ett stort men, endast 64-bitarsversionen av Leopard Server och Snow Leopard Server. Inga klientversioner, således, och i skrivande stund inte Lion Server.

Kom igång

Vad behöver du då för att komma igång med detta?

Ett stycke licens av vSphere 5. Kan laddas hem gratis i en basic-snik-version från VMware.
Ett stycke Xserve (Xserve 3,1). Mac Pro stöddes av ESXi4 men med vSphere 5 krävs ett visst mått av våld för att få igång det. Rekommenderas såldes inte för produktionsmiljöer.

En installationsskiva för Leopard Server alt. Snow Leopard Server (alternativt motsvarande OS i en ISO-fil. DMG fungerar inte.)

Någon form av lagring som har lite plats över på din vSphere-server. Jag kommer snart till varför.

Börja med att installera vSphere 5 på din Xserve. Du kan läsa mitt test här av vSphere 5 på Xserve som förklarar processen närmare.

Konfigurera upp nätverksanslutningen för managementporten och surfa sedan till IP-adressen som du satt på din vSphere 5-server. Ladda ned managementprogramvaran till en Windows-maskin (Windows XP eller senare), starta klienten och mata in IP-adressen, root som användare samt det lösenord du satte när du installerade servern.

Skapa din virtuella Mac OS X-server

Via vCenter Client kan du sedan skapa en ny virtuell maskin. Sätt Mac OS X Server 10.5 eller 10.6 (64Bit) som maskintyp, ställ in önskad storlek på hårddisk och mängden internminne den virtuella maskinen ska ha tillgång till och spara sedan maskinen.

Det svåraste i hela detta steget är att få maskinen att starta upp installationen. Du kan säga åt den att använda sig av en ISO-fil av Snow Leopard Server, eller helt sonika stoppa i installationsskivan i din Xserve och sedan säga åt den virtuella maskinen att installera därifrån. Att använda sig av en inbyggd DVD-läsare i din WIndows-maskin (virtuell eller fysisk) fungerar inte då Windows inte kan läsa innehållet på DVD-skivan.

När du fått igång installationen möts du äntligen av en skärmbild för installationen.

Efter en lååååång stund, och om inget gått snett, så har du startat upp servern i installationens första fas:

Det finns saker som inte är så självklara. En sådan sak är hårddiskhanteringen. VMWare presenterar en tom SCSI-ansluten disk för Mac OS X Server, men Apple gör det givetvis inte helt självklart att det är den disken du ska installera på. Därför visas ingen hårddisk som tillgänglig för installationen, faktum är att ingen hårddisk visas alls. Starta skivverktyget från verktygsmenyn och ordna saken:

Skapa en partition, döp disken och formattera som vanligt. Avsluta sedan skivverktyget och vips finns en disk att installera på.

Därefter är det bara att som vanligt välja eller välja bort installationsalternativ som extra typsnitt och skrivardrivrutiner och sen är det bara att starta installationens andra fas.

Din server kommer att installera det nödvändigaste och därefter starta om och landa i processens tredje fas. Här matar du in serienumret, väljer tidszon, skapar et OD och vilka tjänster servern ska tillhandahålla.

Till slut, efter ännu lite mer väntan, så är det klart!

Är du klar nu? Nej, så är det inte riktigt. Det nästa du ska, och jag menar verkligen SKA, göra är att installera VMWare Tools på maskinen, annars är den i princip olidlig att arbeta med. Välj Guest -> Install VMWare Tools i menyn för konsolen för din virtuella OS X-server och installationsfilen kommer att montera sig på skrivbordet på din nya server. Installera som vanligt. Notera också att du först måste mata ut DVD-installationsskivan genom att dra den till papperskorgen om du inte redan gjort det.

Summering

Försök inte ens installera Lion eller Lion Server. Det fungerar inte, och det har Apple lagt ned mycket möda på att se till att så är fallet.

Uppgradera varsamt. Ta en snapshot på din server innan du kör in en större uppgradering. Räkna inte med att Apple hjälper dig om det slutar fungera.

I början nämnde jag diskyta. Och då det är så att vSphere 5 inte stödjer Apples egna hårdvaruraid-kort i maskinen, och eftersom att vSphere 5 precis som sin föregångare ESXi 4 inte stödjer mjukvarubaserade RAID-system så har du aldrig redundans på diskarna i din vSphere-server. Inte bra. Därför rekommenderar jag varmt att du via NFS eller iSCSI ansluter en NAS eller annan lagringslösning och kör dina virtuella maskiner där. Jag köpte en Synology DS1511+ enkom för det syftet och är vansinnigt nöjd med den. Rekommenderas varmt. Notera också att du inte kan köpa en NAS för ett par tusenlappar och sedan köra virtuella maskiner över NFS på den – en NAS som exempelvis Netgears klassiska ReadyNas Duo orkar helt enkelt inte med trafiken och kommer att packa relativt omgående då NFS är ett särdeles tungt protokoll att ratta.© 2021 Omsoc Publishing AB