2012-01-24
Krönika

Köper du en dator eller köper du en bil?

Jag har funderat mycket på liknelsen mellan datorer och bilar. Det finns nämligen många liknelser mellan datorer och bilar, och valet av endera säger också mycket om dig som person.

Ta exempelvis en Volvoköpare, som köpt en ny V70. En person som söker trygghet, som inte vill sticka ut i onödan (möjligen kostas det på med dubbla avgasrör och fräcka fälgar till sommarslicksen). Denna person hade traditionellt valt en PC, exempelvis en HP eller något annat större märke med lite historia. Men om man då tittar på en Ford Mondeo-köpare, så köper han ju potentiellt samma bil som Volvoköparen? Eller, för den sakens skull, en Volkswagen om Fordköparen köpt sig en Ford Kuga som ju är samma sak som en Volkswagen Tiguan.

Sen har vi de bilköpare som slår till på en bil som de verkligen vill ha. Den behöver inte nödvändigtvis kosta mer än en Volvo. Kanske köper de en Alfa Romeo, en Saab (åtminstone fram tills att företaget slutligen kånkade), eller så ska de göra ett par steg uppåt på statusstegen och slår till på en BMW eller en Audi istället. Vilken dator köper en sån person? Eller, för den sakens skull, vilken smart mobiltelefon? Av någon anledning är svaret här oftast Mac och iPhone. Inte för att det är en fråga om klass, utan kanske en fråga om smak och en mindre fixering vid detaljer.

Jag säger inte att det är bättre att köpa en Audi än en Volkswagen, men vad jag däremot tror är att vissa människor lägger ned mer energi än andra på de där små detaljerna, och för de människorna blir de små detaljerna stora detaljer som måste kännas helt rätt, annars fungerar det bara inte.

Kanske har det med att göra att många bilmärken, liksom PC-märken, idag endast är en logga, lite inredningsstyling och sen ut från fabriken. Varför ska man exempelvis välja mellan en Citroen eller en Fiat, eller en Volkswagen, en Seat eller en Ford, eller en Volkswagen, en Audi eller en Skoda när det i princip sitter delar från samma fabrik under skalet på alla tre?

Det är samma frågeställning när man köper en dator – vissa köper en logga, oavsett om det står Apple eller HP på den (i mångt och mycket sitter det ju samma saker under skalet på en dator, oavsett tillverkare), medan andra tittar närmare på detaljerna och väljer utifrån dem.

De biltillverkare som däremot har få saker att vinna är de som försöker skapa en bil som ser och försöker kommunicera en mer exklusiv känsla än vad de faktiskt kan leverera när man väl sitter i bilen. Samma sak gäller de datortillverkare som nu försöker tillverka ultralätta notebooks a’la Macbook Air. Asus, med flera, gör datorer som på bild ser helt okej ut. Men när du väl få känna på en, börjar se bristerna i detaljarbetet, då krackelererar ytan rätt snabbt. Precis som det gör med den där misstänkt billiga koreanska bilen med sitt fejkade krom och träpaneler som visar sig vara av plast.

Så frågan är alltså: köper du en dator, eller köper du en bil? Oavsett vilket, så är det aldrig fel att lyssna på de intryck som du får genom att känna, lukta, tänka och testa. Alla kanske inte har råd med en Audi eller en svindyr Mac, men man gör sig en rejäl otjänst om man inte försöker få det bästa som ens budget räcker till, oavsett om man köper Mac eller PC, Android eller iPhone, Audi eller Mazda.© 2021 Omsoc Publishing AB