2012-02-20
Nyhet

Messages början till slutet för Apples samarbete med AOL

I Augusti 2002 presenterade Apple Mac OS X 10.2. Just det, operativsystemet Mac OS X om ni minns – “powered by Unix”, och så vidare. Version 10.2 innehöll en rad nyheter, och en av nyheterna hette iChat. De stora chatnätverken för oss i Europa hette saker som MSN (lanserat drygt två år innan iChat) och klassikern ICQ, och ett par till. I USA var det AOL som var ev de största, om inte det största, chatnätverket mycket tack vare AOL:s enorma populäritet.

Intressant var att Apple inte byggde sitt egna chatnätverk som Microsoft gjorde, utan samarbetade istället med AOL för att använda deras nätverk. Vi Mac-användare uppmanades använda våra mac.com-adresser för att logga in men det räckte utmärkt med vilket AOL-konto som helst för att det skulle fungera.

Och samarbetet mellan AOL och Apple är ett av de samarbeten som överlevt längst sedan Steve Jobs återvände till Apple. Ett annat sådant är givetvis Google och i USA mobiloperatören AT&T, men äldst av dem alla får ändå kramkalaset mellan AOL och Apple vara.

Under åren har iChat utvecklats sakta, men säkert. 2003 släpptes iChat AV tillsammans med den klassiska iSight-kameran och vips kunde vi videochatta via iChat. Senare fick vi möjligheten att lägga in små animerade bakgrunder när vi chattade, och så vidare, men kommunikationen hade fortfarande AOL:s servrar som bas och det är med viss förvåning jag noterar att att Apple tagit så lång tid på sig att göra något åt detta, men nu tror jag den tiden har kommit.

Med Messages använder vi inte längre AOL-nätet för att chatta, utan istället iMessage som bygger på Apples egna servrar och lösningar. Integrationen i iOS gör givetvis detta till en betydligt trevligare lösning (troligen snällare mot batteriet i din iPhone eller iPad också). Visst, vi kan fortfarande chatta via AOL-nätet (eller Jabber eller Googles dito) men precis som med iCloud, Mobile Me före det eller .Mac när det en gång i tiden lanserades så blir det snabbt defaktovalet för många kunder enbart för att det bara finns där, inbyggt i operativsystemet och kopplat till ditt befintliga Apple-ID. “Build it, and they will come”, helt enkelt. Ett tydligt tecken på vartåt det barkar är inte bara att iChat-applikationen nu är passé, utan också att du inte längre skapar ett iChat-konto i Messages, utan ett AOL-konto. Sublimt, men ändå tydligt: det är Messages som gäller.

Så länge det sitter kunder med äldre version av OS X än Lion så kommer Apple nog inte att avsluta samarbetet med AOL (åtminstone inte förrän de bestämmer sig att Snow Leopard inte är något de lägger så överdrivet mycket fokus på längre, vilket är om 2-3 år max). Å andra sidan har ju Apple redan nu delvis kryssat förbi Snow Leopard när de valde att inte bygga in stöd för iCloud i operativsystemet, och allt fler applikationer i App Store kräver Lion för att låta sig installeras.

Samarbetet mellan Apple och AOL lär hinna fylla tio år, men dess dagar är ändå räknade. Och blir man partner med Apple är det alltid en tidsfråga innan Apple ersätter din tjänst med något eget, det är en del av spelets regler och något man helt enkelt får räkna med när man gör affärer med One Infinite Loop. Det leder ju oss osökt till nästa fråga: när lanserar Apple en egen sökmotor? Skulle jag spekulera vildare än vanligt tror jag att DuckDuckGo kommer att köpas av Apple. Kanske inte i år, men det skulle inte förvåna mig om det sker under 2013.© 2020 Omsoc Publishing AB