2012-02-21
Test

Samsung Galaxy Tab 8.9

Förutsättningarna kunde väl inte vara värre egentligen. Samsungs PR-byrå skickar mig två Galaxy Tab för test. Jag, som knappast öst solsken över Samsung det senaste året, måste säga att jag är imponerad av att de vågade göra det. Men det har också varit nyttigt då jag aldrig använt en surfplatta med Android tidigare. Så heder till Samsungs PR-folk, och raskt över till Samsung GT-P7310 Galaxy Tab 8.9, eller Galaxy Tab 8.9 som jag kallar den i texten nedan.

Ja, förpackningen, laddaren och plattan i sig är som tidigare konstaterats löjligt lika Apples motsvarighet. Gränssnittet är det däremot inte. Här har konceptet med flera startskärmar, Live Panel som Samsung kallar det, och widgets tagits ett steg till och jag kan känna att widgets visserligen är kul till en början men efter ett tag så är det inte riktigt så. Utöver det så är det en irriterande fördröjning när skärmen ska ritas upp om man vrider plattan och därmed väljer mellan porträttläge eller liggande läge.

Andra saker med gränssnittet är otroligt irriterande. Säg att jag exempelvis installerar fem applikationer samtidigt från Google Market. När de fem installationerna är klara har jag fem små bockar nere i statusraden att kontrollera. Det känns en aning onödigt. Ett av programmen jag installerade var givetvis Angry Birds och på denna Galaxy Tab 8.9 så flyter spelet på alldeles utmärkt. Men så råkar jag komma åt någon av knapparna på skärmen som alltid ligger där och vips dyker det upp en dialogruta över hela spelet, som dessutom inte har något med spelet att göra.

Jag är inte klar här, dock. För att kunna använda vissa funktioner i plattan krävs det att jag har ett SIM-kort installerat. Det är alltså samma visa som med Samsungs Galaxy S II, men här handlar det om att jag vill registrera ett konto hos Samsungs tjänst Social Hub för att hantera sociala medier som exempelvis Twitter. Inte nog med att Samsung alltså kräver ett SIM-kort för att jag ens ska få regga ett konto, det är också obegripligt varför jag ska sköta Twitter och Facebook via Samsungs servrar. Kan ni tänka er att Apple skulle få för sig att göra något liknande? Obegripligt är det ju egentligen inte – ju mer Samsung vet om sina kunder, destå bättre. För Samsung alltså.

För även om hårdvaran är trevlig så känns det osäkert att använda en surfplatta från Samsung med Android. Med tanke på vad Google ägnar sig åt nu för tiden, kombinerat med Samsungs diverse tricks för att få reda på så mycket som möjligt om oss, går det inte att undvika att ställa frågan: vad är det Androids anhängare egentligen snackar om – att Android innebär en större frihet från “storebror” Apple? I själva verket är det ju tvärtom – det är Google som är storebror. Det är Google som dammsuger Internet, datorer, mobiltelefoner och surfplattor efter information som de kan matcha till dig, inte Apple. Ta Apple som jämförelse – när du installerar en iPad har du valet att skapa ett Apple-ID för iCloud och App Store. Det är det enda du faktiskt behöver bestämma dig för, och vad bättre är – det är faktiskt ingen som tvingar dig, och Apple försöker knappast få tag i lösenordet till ditt trådlösa nätverk…

En annan faktor är bristen på applikationerna. Google Market (som numera är så likt App Store så det är närmast skrattretande) har ju massor av applikationer, men om jag tittar på min iPad och det 50-tal app:ar jag installerat på den och sedan på utbudet på Google Market så hittar jag ytterst få applikationer som skulle kunna göra att jag dumpade min iPad imorgon och körde Android fullt ut. Avsaknaden av en killer app är tydlig, och om man inte bryr sig om de politiska argumenten för att välja Android framför iOS så finns det ärligt talat inte någon anledning i dagsläget att välja en Androidplatta framför en iPad.

Så, för att summera – en snabb surfplatta med bra skärm. Men det grafiska gränssnittet är plottrigt och bortom Live Panel så rasar hela upplevelsen med Android samman, precis som den gjort de senaste två åren. Det är helt enkelt otajt, som om någon lagt allt krut på Androids “förstasida” och sedan tappat intresset ju längre ned i menyerna denne kom.

Jämför sedan detta med iOS – det finns inte en pixel på fel ställe och ja, det är kanske bara pixlar vi pratar om, småsaker på fler sätt än ett, men det är den där känslan för minsta detalj som gjort att det är Apple som satt ribban för hur användargränssnitt ska utformas, och det är också därför det är Apple som exempelvis Google lägger ned så mycket tid på att kopiera. Är det för många små detaljer som är fel, så blir man snart frustrerad och irriterad över hur det ser ut och hur det känns att använda.

Sen måste man åter igen ställa sig frågan var gränsen går för hur mycket Google och Samsung egentligen tycker sig ha rätt att veta om dig som användare. Efter att ha läst igenom användaravtalet för Social Hub valde jag att inte ens använda funktionen. I ärlighetens namn finns det givetvis alternativ att ladda ned från Google Market, vilket jag istället gjorde. Jag har laddat ner ersättningsprogram till Apples inbyggda i min iPad också, men inte av osäkerhet för hur de fungerar i förhållande till min personliga integritet. Det kan vara värt att tänka på.

Tillverkare: Samsung
Pris: Från 3250 kronor
Köp den hos: Hitta bästa pris här!© 2021 Omsoc Publishing AB