2012-02-26
Nyhet

Tre Apple

När nu Apple inom kort öppnar sin första butik i Sverige så kan det vara roligt att för ett ögonblick fundera över Apple som företag. eller snarare, de tre företagen som tillsammans skapar det Apple vi som konsumenter kommer i kontakt med. För om du handlar via Apple på nätet, så köper du av Apple.

Men om du köper en applikation via App Store, så köper du av iTunes S.a.r.l, ett av Apple helägt dotterbolag.

Apples första, men säkerligen inte sista, butik i Sverige kommer inte heller att drivas av Apple, utan av Apple Retail Sverige AB, ett bolag som inte sitter i Apples lokaler på Kungsgatan i Stockholm utan, åtminstone utåt sett, sitter i Regus Business Centers kontorshotell på Stureplan 4C i Stockholm.

I princip är det alltså tre bolag, samtliga ägda av Apple, som du kan göra affärer med. Och dessa tre bolag kan man ju på sätt och vis konkurrerar med varandra om kunderna och om deras pengar. Givetvis är det så att iTunes och App Store inte är en konkurrent direkt till Apple eller Apple Retail. utöver att de två senare kan tappa försäljning av exempelvis iWork eller iLife, men Apple Retail och Apples onlinebutik står ju på fler sätt än ett rakt emot varandra i fajten om kunderna och deras pengar.© 2021 Omsoc Publishing AB