2012-03-25
Nyhet

LG Prada – Se och lär, Samsung

Om man av någon anledning vill köpa sig en Android-telefon, så är det givetvis inte helt enkelt att bara välja en. Det finns väl ett hundratal olika modeller att välja mellan, versioner av Android som spretar både hit och dit, och sedan givetvis hela huvudvärken som är Googles nyfikenhet på allt du gör och vem du är.

När LG:s PR-byrå ringde mig och undrade om jag ville testa det senaste resultatet av LG:s samarbete med Prada , Prada Phone by LG 3.0, så blev jag både nyfiken och drog samtidigt en aning på smilbanden. Hur kan en Android-telefon någonsin anses vara elegant, läcker och åtråvärd på det sätt som en iPhone varit från dagen då den lanserades?

Först lite bakgrund. En LG Prada (som jag kommer att kallad den i denna artikel) är i sin tredje inkarnation utrustad med Android 2.3.4, eller Gingerbread som versionen kallas. Processorn är en dubbelkärnig historia och är utrustad med en 8 megapixel-kamera och upp till åtta gigabyte lagringsyta. Skärmen är 4,3 tum stor och har en upplösning på 800 x 480 pixlar. Utöver WIFI har den Bluetooth 3.0, vanlig USB-anslutning, stöd för DLNA, HDMI/MHL och GPS.

Designen är otroligt ren för att vara en Android-telefon. Som tunnast är telefonen 8,5 millimeter tjock och ska man säga något om designen i övrigt så är det att telefonen är hal som en ål. Den är svår att få ett bra grepp om och jag antar att det är priset man får betala för en ren och riktigt snygg design. En detalj jag verkligen gillar är det lilla skjutbara locket som skyddar USB-porten. Det är första gången jag ser det på en Android-telefon och det är något som andra tillverkare, och även Apple för den delen, borde ta efter istället för att som exempelvis Sony (f.d Sony Ericsson) som nyttjar små gummiflärpar på sina modeller, en lösning som garanterat slutar med att gummit torkar ut och flärpen lossnar.

En annan sak jag gillar är det grafiska gränssnittet. Det syns att LG och Prada snackat ihop sig för det minimalistiska gränssnittet och applikationsikonerna är riktigt snyggt. Svart bakgrund, och vita ikoner – enkelt och bra. Det hade varit nästintill perfekt om det inte fanns ett antal Googleapplikationer som givetvis är i färg och därmed förstör hela upplevelsen. Men ambitionen är god och här finns en hel del att lära för konkurrenterna – att hålla det enkelt och rent istället för att lasta ned telefonen med en massa kladd.

Som telefon betraktat känns LG:s Pradalur ganska rapp och trevlig. Den klarar dock inte av att ansluta till ett Apple Airport-baserat WIFI skyddat med WPA2 vilket är extremt underligt då jag kunde välja det trådlösa nätverket, slå in lösenordet (efter att ha sett till att det inte “backupas till Google), men sedan händer just ingenting och man får aldrig någon täckning. En sak som oroar är huruvida denna telefon ska få Android 4.0. LG har lovat att det ska ske “i framtiden” men LG:s facit när det gäller att hålla sina modeller ajour med de senaste versionerna är det lite si och så med så om du köper denna telefon, förvänta dig ingenting än på ett bra tag.

Så, för att summera: en snygg, men hal, telefon vars framtid är högst osäker om du vill hålla dig uppdaterad med allt godis i Android 4. Prislappen på närmare 6000 kronor känns därför inte direkt motiverad, oavsett om det står Prada på den eller inte.

Tillverkare: LG
Pris: 5995 kronor
Köp den hos: Verkar vara lite svår att få tag i. Kolla hos din lokala telefonhökare.© 2021 Omsoc Publishing AB