2012-05-03
Nyhet

Tysta tangentbord är bättre

Max Mellman:

Someone needs to create a keyboard that, while still satisfyingly giving way under our fingers, ceases to produce any sound in doing so.

När jag jobbade på mitt första jobb på ett större datatidningsförlag i Stockholm, så var jag vad som då kallades för PC-samordnare. En av de roligare inslagen när det gällde att vara just PC-samordnare var de drivor med grejer man fick gå igenom efter sina företrädare, och en av sakerna som hittades i dessa drivor var ett klassiskt IBM-tangentbord av modell klickety-klick. Ni vet, byggt som en stridsvagn, ett tangentbord som utan vidare hade överlevt tio år innan jag fann det, och säkerligen lever det fortfarande, sista gången jag såg det var tio år efter att jag såg det första gången var det fortfarande i drift på samma företag där jag arbetade och fann det. Egentligen hette tangentbordet IBM Model M, och det var inte bara ett högljutt mekaniskt mästerverk, det var tungt och robust också – hamnade man i en fajt med ekonomiavdelningen var ett IBM Model M ens bästa vän, utan tvekan.

Men om ett IBM Model M var robust, så var det också fruktansvärt högljutt och, om sanningen ska fram, oerhört jobbigt att skriva på. Jag har erkänt starka fingrar, och skriver snabbt som en bäver på LSD, men det tog inte många dagar med ett IBM Model M innan mina fingrar började värka. Och rumsgrannen började klaga – mitt tangentbordshamrande lät helt enkelt för mycket.

Det enda tangentbord som låter nämnvärt som jag skulle kunna tänka mig att använda är Apples Extended Keyboard II (John Grubers favorit). Annars är det mitt Logitech-tangentbord som gäller (ett sådant som du för övrigt kan vinna en solcellsdriven version av här på Macpro) – det är skönt att skriva på, det har närmast en perfekt slaglängd och är lagom trögt att skriva på. Och framför allt – det är närmast ljudlöst.

För precis som med datorfläktar, hårddiskar och alla andra saker som låter på ett irriterande sätt när man egentligen bara vill arbeta i lugn och ro, så är ett tyst tangentbord bättre.© 2021 Omsoc Publishing AB