2012-05-08
Nyhet

Vi har Firefox att tacka för mycket

Mitchell Baker, Mozilla Foundation:

Netscape was looking for a way to have an alternative in the marketplace to IE and Netscape’s goal of course, was to be a successful company. So their management was very forward-looking and was willing to consider and then implement a pretty radical solution at the time, which was open-source and free software.

Det är nog svårt att tänka sig att Microsoft, när Netscape Navigator hade förvandlats till Firefox, som släpptes i sin första version i November 2004, hade drygt 95 procent av webbläsarmarknaden. Idag har vi så många fler alternativ, och även om Firefox inte längre är ledande när det gäller varken gränssnittsdesign eller prestanda så är det webbläsaren som gjorde vad ingen hade klarat innan. De spöade Microsoft monopol på arenan för webbläsare genom att göra det som Microsoft inte ville eller kunde – de släppte en webbläsare för fler plattformar än Windows, och de byggde gjorde det med en bättre produkt än vad Microsoft kunde prestera.© 2021 Omsoc Publishing AB