2012-05-10
Nyhet

Problem efter uppdatering till OS X Lion Server 10.7.4?

Idag passade jag på att uppdatera till OS X Lion Server 10.7.4 på min Xserve och det känns som att en uppdatering av Lion inte kan genomföras utan att det blir strul.

Här är grejerna jag hittat så här långt.

Inkompabilitet med äldre versioner av Fusion

Huruvuda strulet denna gång beror på Apple eller VMware låter jag vara osagt, men om du kör VMware Fusion version 3 eller 4 och inte har uppdaterat till senaste versionen innan du uppdaterar till OS X Lion Server 10.7.4 så kan du räkna med en liten kalldusch.

Jag körde version 3 av Fusion på min Xserve och efter uppdateringen visar Fusion tre felmeddelanden. Detta beror på att de äldre versionerna av Fusion inte är kompatibelt med OS X Lion (klient och server) 10.7.4, och vad du då ska göra är INTE att uppdatera via den inbyggda uppgraderingsfunktionen i Fusion, åtminstone inte om du kör version 3.x då detta kraschar hela operativsystemet i maskinen och du får köra en ful omstart på maskinen.

Jag borde givetvis ha hållit mjukvaran uppgraderad, så dumstrut på, men för att lösa problemet får du logga in på din My VMware-sida på vmware.com och ladda hem uppgraderingen den gamla hederliga vägen, uppdatera programvaran och sen ska det vara kosher.

Eller så gör du som jag – passa på och köp version 4 av VMware Fusion direkt från Apple Store. 419 kronor är inte mycket att bråka om ifall du sitter i båten med flera virtuella maskiner som bara måste igång.

Webbservern slutar fungera

Högst oklart om detta beror på OS X Server Lion 10.7.4 men felet har inte uppträtt tidigare. Ditt defaultdokument i webbservern kommer helt plötsligt vara mappat till “/var/empty” istället för “/Library/Server/Web/Data/Sites/Default”. Om det vill sig illa kommer Server-programmet inte låta dig ändra detta genom GUI:t utan istället måste du ner i terminalen och rota.

Hoppa fram till katalogen “/etc/apache2/sites” och sök efter filen “0000_any_443_.conf”. Öppna den med en civilicerad editor (läs: Nano) och leta fram raden för “DocumentRoot” och ändra den till följande:

‘DocumentRoot “/Library/Server/Web/Data/Sites/Default” ‘

Webbservern / iCalservern / WebDav / Wiki slutar fungera

Denna är lite värre. Efter att ha sökt runt i bland annat Apples supportforum visade det sig att felet ligger i dependencies som rör Ruby.

Först en titt i loggarna på ditt system. Om du ser rader som dessa i /var/log/apache2/error.log så är detta en lösning som bör fungera även för dig:

[Sat Feb 25 07:46:46 2012] [error] (61)Connection refused: proxy: HTTP: attempt to connect to [fe80::1]:8090 (localhost) failed

[Sat Feb 25 07:46:46 2012] [error] ap_proxy_connect_backend disabling worker for (localhost)

Det du nu måste göra involverar också en del terminalpillande. Börja med att stoppa alla tjänster du kör på server. Som root (eller medelst sudo) går du in i katalogen /usr/share/collabd/coreclient och skriver sedan följande kommando:

bundle update rack

Detta tar ett par minuter att köra. Därefter backar du ett steg bakåt i katalogstrukturen och går in i katalogen /usr/share/collabd/webauthd och skriver samma kommando:

bundle update rack

Därefter startar du upp dina servertjänster igen och nu ska det fungera som det skall igen.

Har du stött på andra problem? Hör gärna av dig!© 2021 Omsoc Publishing AB