2012-06-06
Test

Kingston SSDNow 200 V

Som så många andra så märker man snabbt att när man en gång testat SSD-diskar så vill man inte gärna fortsätta köra sin Mac på en vanlig SATA-disk. Roterande skivor i all ära, men skillnaden mellan en vanlig SATA-disk och SSD är så enorm så det inte går att underskatta.

Åtminstone om du väljer rätt SSD-disk.

Jag gjorde det stora misstaget att titta på specifikationer och pris istället för att Googla först och se vad andra hade köpt. Så jag valde en SSD-disk från Kingston, en SSDNow 200 V på 256 gigabyte. Med ett pris på 1500-1600 kronor plus moms var detta ett kap tänkte jag, så jag slog till. Disken från Kingston stödjer SATA3-standarden så det fanns gott hopp om att det skulle gå undan rejält när jag bytte till den från min gamla SATA-disk.

Först lite status på min befintliga SATA-disk. Det är standarddisken från Toshiba på 500GB som satt i min Core i5-Mini när jag köpte den. Ett snabbt test med Xbench visade att disken låg på 45-50 MB/sekund vid skrivningar och runt 75 MB/sekund vid läsningar, båda sekventiella operationer. Slumpmässiga läsningar och skrivningar var av naturliga skäl långsammare, runt 20 MB/sekund skrivningar och runt 15 MB/sekund vid skrivningar. Samtliga värden gäller en blockstorlek på 256K.

Så när jag puttade i min SSD-disk i Minin, vilket i sig är en ganska enkel operation om man är väldigt försiktig, så tänkte jag att det skulle gå undan som aldrig förr. Jag startade upp Minin från en återställningssticka (USB), installerade Lion från min Time Machine-backup och sen började jag jobba. Jag noterade dock snabbt att något var väldigt fel – datorn frös ett par sekunder då och då, och efter att ha testat att reparera alla rättigheter på disken och slutligen installera om Lion helt (inklusive en formattering av hårddisken) så insåg jag att något måste vara fel med SSD-disken. Och då gjorde jag vad jag skulle gjort från början – jag sökte efter andra som hade samma problem. Och det fanns gott om oss som hade just de här problemen och även gott om problem med att disken dör efter allt från några veckor till ett par månader:

AVOID THESE DRIVES, THEY WILL FAIL! Nothing is more frustrating than that, I’m thankful we only rolled out a few of these in our organization. We switched to the Intel SSD drives and haven’t had a single failure.

SSDNow 200-modellen ska enligt Kingston fixa en läshastighet på 300MB/sek och en skrivhastighet på 230MB/sek. Oklart vilka blockstorlekar det gäller, och om det är sekventiella eller slumpmässiga läsningar och skrivningar (gissningvis är det sekventiellt som gäller) men med Xbench såg jag snart att det var något allvarligt fel med den här disken. Värdena för läsning låg i princip dubbelt mot vad min gamla SATA-disk mäktade med, men skrivningshastigheten var i princip identisk med SATA-disken. En snabb koll på Kingstons supportsida gav vid handen att inga uppgraderingar av firmware för disken fanns att ladda ned, så jag hade inget att göra än att montera i den gamla disken igen vilket jag kör på när detta skrivs.

Så för att summera detta enkelt och koncist: köp inte en Kingston SSDNow V-series-disk. De är billiga, i synnerhet med tanke på hur stora de är, men de levererar helt enkelt inte. Detta tycks gälla samtliga operativsystem som är vanligast förekommande (Windows, OS X, Linux).

Nu ska jag svara på ett mail från Kingstons support och begära att få pengarna tillbaka och köpa en SSD-disk från Intel istället. De fungerar åtminstone som utlovat.

Uppdatering: Efter en snabb kontakt med Kingstons support byter de nu ut min SSD-disk mot en annan disk ur deras proffsutbud, SSDNow V+200 Drive, på 240GB. Detta är en bättre disk vad jag läst mig till, och det är inte första gången som Kingstons support gör just detta byte till en dyrare disk. Jag återkommer med en rapport när jag testat den.

Uppdatering 2: Idag, den 7/6, hämtade UPS den defekta hårddisken. Kingston ville först att jag skulle betala för porto och emballage till England för den defekta hårddisken men jag stod på mig och de erbjöd sedan upphämtning med UPS. Fortsättning följer när den nya disken är levererad och installerad i min Mini.© 2021 Omsoc Publishing AB