2012-06-12
Test

Huawei B593 Wifi/4G Router

För oss som bor ute på landsorten är det här med bredband både en förbannelse och en välsignelse. Det senare i synnerhet om du faktiskt kan få riktigt bredband (alltså en snabbare variant över kopparparet eller fiber). Långt ifrån alla kan dock få det och i takt med att Televerket Telia monterar ner koppartråden och hänvisar sina kunder till mobilt bredband så har allt fler intressanta lösningar börjat landa på marknaden.

Tele2 skickade över ett så kallat bredbandspaket till mig. Det innehåller kort och gott en router (Huawei B593) med WIFI, 3G/4G-modem, fyra ethernetportar och två anslutningar för analoga telefoner. Routern ska kunna hantera upp till 32 samtidiga datorer via WIFI och/eller ethernet.

Kort sagt, allt du behöver för att ansluta hela hemmet, eller kontoret, till Internet och samtidigt hantera telefonin.

Detta förutsätter givetvis att du har täckning nog för att det ska fungera. Och det ska sägas direkt att där jag bor, och arbetar, har Tele2 haft det lite motigt de senaste åren. Dörrknackande försäljare har fått löpa gatlopp genom vår by då de försökt kränga på folk mobilt bredband från Tele2 och mötts av flera arga kunder till just Tele2 som redan har mobiltelefoni eller mobilt bredband från företaget och haft svårt att ringa och surfa eftersom täckningen varit så usel.

Något verkar dock ha hänt för nu får routern jag testat två pinnar av fem i täckning, och jag var helt övertygad om att det inte alls skulle räcka men när jag satt och surfade med min iPhone via routern och Tele2:s 4G-nät så gick det faktiskt snabbare jämfört med Telias 3G-nät som har en aning bättre täckning här ute. Lustigt nog glömde jag bort att min iPhone var ansluten till routern från Tele2 och inte mitt egna Wi-Fi-nätverk (som går över min fiberanslutning hem) och jag tänkte inte ens på att jag surfade över Tele2:s 4G.

Så man ju bara fundera över hur snabbt det skulle gå om jag hade haft bättre täckning.

Jag är, i brist på annat ord, imponerad av den här lösningen. Jag har under många år skytt Tele2:s 3G-nät som pesten då jag som anställd i diverse konsultbolag ofta utrustats med just en Tele2-mobil som jobbtelefon med resultatet att jag inte kunnat, eller behövt, ta emot så värst många samtal. Jag lär å andra sidan inte byta mobiloperatör för mig och resten av familjen till Tele2, och eftersom jag redan har fiber hem så är detta inte en aktuell lösning för mig, men det vore fåraktigt av mig (om ordvitsen ursäktas) att inte rekommendera dig som står med riktigt uselt bredband, eller inget bredband alls, att kolla på denna lösning. Se bara till att du har öppet köp om du inte blir nöjd.

Leverantör: Tele2
Pris: 199 kronor per månad. 1995 kr i fast kostnad vid 0 månaders bindningstid.
Köp den hos: Tele2.© 2021 Omsoc Publishing AB