2012-06-18
Krönika

När känns en Mac snabb igen?

Ben Brooks:

If you are thinking about buying a mini, stop. Start thinking about getting an Air, you’ll be much happier with the performance. After all, I chose a 2010 Air over a brand new mini.

Brooks lade ut texten ordentligt om sitt misslyckade Mac mini-köp i senaste avsnittet av B&B Podcast. Datorn köpte han av samma anledning som jag köpte min – hans Macbook Air gick sönder. Men till skillnad från Ben Brooks så har jag inte bara behållt min mini utan också uppgraderat den till max för att se hur snabb den egentligen kunde bli. Jag köpte till skillnad från Brooks inte Core i5-modellen med separat grafikkort utan den billigare 2,3GHz Core i5-modellen med Intel:s Pro-grafikkort som snor internminne av resten av datorn. Jag pluggade i maximalt åtta gigabyte internminne (ryktet säger att maskinen kan hantera upp till 16 gigabyte internminne till skillnad från de åtta gigabyte som Apple säger är max) och en SSD-disk. Till det har jag anslutit en 30″ Apple Cinema Display med den speciella adapter som Apple säljer som tar Thunderbolt-porten och en USB-port i anspråk, samt en 24″ Samsung-skärm till HDMI-porten via den medföljande HDMI DVI-adaptern.

Maskinen är snabb, det är inget snack om det. Men man har hela tiden en känsla av att det är något som bromsar den. Det är som att någon har hällt sirap i datorn.

Bojsänket Lion

Svaret på vad det kan bero på är givetvis till stor del OS X Lion, men jag kan inte undvika att fundera på om det är till viss del hårdvaran som är problemet också. Något som OS X Lion dragits med sedan dag ett är bitvis usla nätverksprestanda. Jag hade inte reflekterat så mycket över det när jag körde Lion på min Mac Pro (förutom att hela datorn kändes segare), och heller inte på min förra Macbook Pro (förutom att datorn kändes segare), och båda maskinerna “nedgraderades” till Snow Leopard. Men det valet har jag inte med varken min 13″ Macbook Air eller min Mac mini – de är byggda för Lion och Snow Leopard låter sig inte installeras utan en en del trixande och det är något jag varken har tid med eller orkar hålla på med.

Att jag tar upp det här med nätverket är av en anledning. För oavsett om jag använder min Mac mini eller min Air så lider de av samma problem: tyngre nätverkstrafik (exempelvis nedsynkning av allt du har i din Dropbox) gör att datorn blir extremt varm och fläktarna går på högvarv. Visst, både Air och minin är tajta maskiner utan överdrivet mycket plats, och kanske har de två maskinerna ett större släktskap på insidan än vad man tänker på, men oavsett vad så är det givetvis oacceptabelt. Först trodde jag att det i första hand berodde på om man körde mycket trafik över Wi-Fi, men det visade sig snart att problemet även fanns på min mini när jag enbart körde den över ethernet, även om problemet inte var lika tydligt. Av de tester jag gjort med Mountain Lion på båda maskinerna har jag kunnat se att problemet prestandaproblemet delvis finns kvar, men eftersom Mountain Lion fortfarande är i en betaversion med allt vad det innebär i form av buggar och ooptimerad kod. Dock finns det områden där Mountain Lion känns snabbare än Lion så jag hoppas innerligt att Mountain Lion är för Lion vad Snow Leopard var för Leopard.

Det lär visa sig om detta är ett problem även i de nya modellerna av Macbook Air och Macbook Pro som Apple premiärvisade på WWDC förra veckan. Imorgon ska jag upp till Apples kontor i Stockholm och hämta en bunt testprodukter och räkna med att jag kommer att köra livet ur dem i mitt lilla testlabb.

Finns det någon snabb Mac kvar?

Problemet med Lion är dock detta: vilken mac ska man välja för att Lion garanterat ska leverera åtminstone samma prestanda som förra generationens operativsystem, alltså Snow Leopard? Att både Macbook Air och mini inte gör det fullt ut vet vi redan. En rejält uppbiffad iMac levererar rätt okej vilket jag vet av egen erfarenhet, den över två år gamla Mac Pro gör det givetvis, och man kan tycka att Macbook Pro kunde göra det men som mina tester av den förra generationens Macbook Pro visade så gick fläktarna igång direkt när man började pressa dem med diverse tester. Dock har detta åtminstone delvis sin förklaring i att när det andra grafikkortet i maskinen, det snabbare externa grafikkortet med eget minne som Apple satt där, så blev maskinen stekhet:

Men CPU-fläktens evinnerliga tjutande kan man definitivt leva utan och jag gissar att det kommer en uppdatering för detta via Software Update inom kort. Den modell jag testar nu är helt uppgraderad med alla släppta uppdateringar från Apple och det tycks inte ha gjort saken bättre ännu.

Kanske ligger problemet i att Apple vill för mycket. Första generationen av Macbook Pro och Powerbook G4 led alla av samma sak – extrem värmeutveckling utan att prestandan egentligen var så överdrivet imponerande. En 17″ Powerbook G4 jag hade började flåsa med sin fläkt utan att datorn ens hade startat upp ordentligt ännu. Min gamla 12″ Powerbook G4 var till en början tyst och trevlig men efter en uppdatering av Mac OS X ändrade Apple gränsvärderna för när fläkten skulle gå igång och vips gick fläkten oavbrutet. Med tiden lärde sig IBM hur man byggde små G4-processorer som levererade kraft utan att bli stekheta, och Apple lärde sig mer och mer om hur man byggde bärbara datorer som kunde hantera den värme som ändå uppstod. Övergången till x86-arkitekturen hade samma problem – första generationens Macbook Pro hade exakt samma problem men när vi satt med Core 2 Duo-processorn i våra Macbook Pro:s så var maskinerna som de skulle – snabba och tysta.

I och med övergången till Core i5 och i7 har vi klivit in i en ny processorarkitektur, och historien upprepar sig tydligen igen. Den nya generationens Macbook Air och Macbook Pro kan visa sig vara betydligt bättre än vad åtminstone jag vågar hoppas på. Imorrn vet jag mer, och då gör ni det också.© 2021 Omsoc Publishing AB