2012-06-19
Nyhet

Nya Macbook Pro

Tillbaka från förmiddagens pressmöte hos Apple, och en första reflekterande text över vad vi fick se när det gäller nya Macbook Pro. Det är en imponerande dator, inget snack om saken. Skärmen är precis så bra som man hoppades / var rädd för (det senare i synnerhet om man inte har råd att köpa en), datorn är snabb som en vessla och när en Apple-anställd demonstrerade Aperture och Final Cut Pro X under några minuter så gick inga fläktar igång. Gott så.

Macpro ser överlag bra ut men ett par annonsbanners måste styras upp då de ser rätt kexiga ut på den hyperskarpa Retina Display-skärmen.

Maskinen är helt klart tunnare än “gamla” Macbook Pro, och ett halv kilo lättare, men när man vant sig vid att använda en Macbook Air så känns å andra sidan allting tyngre än en sådan.

Eftersom Apple slopat både Ethernetuttag och Firewire 800 så får man vackert förlita sig till adapters för Thunderbolt om man vill ha de två anslutningarna, men då nya Macbook Pro endast har två Thunderbolt-portar så kan man mycket väl sitta där och ha slut på portar om man vill ansluta många saker. Lösningen blir givetvis att köpa ett externt diskkabinett eller en 27″ Cinema Display med Thunderbolt-anslutningen (den senare har ju dessutom nätverksanslutningen inbyggd), och Apple påpekade också att nya Macbook Pro kan driva två 27″ Thunderbolt Displays utöver den interna skärmen. Då nya Macbook Pro har två grafikkort (ett inbyggt Intel HD Graphics 4000 och ett “externt” i form av ett GeForce GT 650M från Nvidia) så borde detta fungera, men å andra sidan vet jag av gammal erfarenhet att fläktarna i “gamla” Macbook Pro tenderade att varva upp för allt vad de var värda när man körde tyngre grafiktester på de modellerna så hur det fungerar får jag be att få återkomma till.

Nackdelarna då? Man kan debattera om det är en fördel eller nackdel att maskinen inte går att uppgradera över huvudtaget. Det går inte att expandera minnet, stoppa i mer lagring eller på något sätt ändra det som sitter i maskinen vid leverans så ska du köpa en redan nu, ta i ordentligt när det gäller hur mycket disk och minne du väljer att beställa den med.

Ett bra citat om detta såg jag på The Brooks Review, som citerar Garreth Murray:

I don’t think the issue here is the ability to upgrade RAM later, I think the issue is users feeling like they have to spend more right up front.

Det ligger någonting i detta. Minnesmängden är ju i synnerhet ett exempel där man ju med tiden vill ha mer minne i maskinen jämfört med när man köpte den, och visst – Lion fungerar hjälpligt med fyra gigabyte internminne (om du har en SSD-disk i maskinen), bra med åtta gigabyte internminne men sitter man och vill verkligen jobba loss är 16 gigabyte inte alls fel. Så mitt råd är: ta i så du skäms om du beställer en – du kommer att tacka dig själv sen.

Nästa vecka ska jag få hem testexemplaret av nya Macbook Pro. Jag återkommer med ett ordentligt test då.© 2020 Omsoc Publishing AB