2012-06-23
Test

Macbook Air 13″ (2012)

Inte helt oväntat ligger mycket av omvärldens fokus på den nya Macbook Pro med den fantastiska retinaskärmen som jag kommer att få in för test senare under kommande vecka, men tills dess kan det vara intressant att ta sig en titt på den uppdaterade 13″-versionen av Macbook Air och jämföra den med tidigare generationer.

 

Den nya modellen av 13″-versionen av Macbook Air har en rad förbättringar och förändringar. Först och främst klarar maskinen nu äntligen åtta gigabyte internminne, något den borde ha klarat för ett par år sedan. Om det är en antydan till att Apple insett att Lion inte fungerade värst vidare bra med endast fyra gigabyte internminne (den snabba SSD-disken till trots) så kan vi ju dra två halvt om halvt lösa slutsatser av den fördubblade maximala minnesmängden i nya Macbook Air: åtta gigabyte internminne är vad Apple rekommenderar för att OS X och applikationerna som körs i det ska fungera smidigt, och att Mountain Lion lär gilla mycket minne, kanske mer än Lion.

USB-portarna klarar nu både USB 2.0 och USB 3.0, och tittar man noga ser man också att Magsafe-anslutningen nu ser aningen annorlunda ut. Apple kallar anslutningen Magsafe 2 och den ska vara “bättre”, men exakt vad som är bättre med den är en aning svårt att få grepp om. Den nya anslutningen är drygt en halv centimeter lägre än den gamla, men är å andra sidan betydligt bredare vilket i mina ögon är en designmässig stolpträff. se bilderna nedan för ett exempel, där den gamla kontakten är till vänster och den nya till höger:

En adapter för de med en exempelvis en Appleskärm med den gamla Magsafe-kontakten finns att köpa för 99 kronor från Apple Store. Räkna med att kommande generationers Apple-skärmar inte3 bara har retinaskärmar utan också Magsafe 2, vilket är den nya standarden för laddkontakten i samtliga Macbook-modeller.

Minneshastighet

Apple har gjort ett större nummer av att minneshastigheten i nya Macbook Air ska vara betydligt bättre än i tidigare generationer. Så låt oss ta en titt på det. Den nya generationens Macboook Air har ett DDR3-minne som klockar in på 1600MHz, medan den gamla modellen från 2011 har en minneshastighet på 1333MHz. Den förra versionen av Macbook Air med 1.83GHz Core i7-processor och 4GB RAM fick en poängsättning i Geekbench 2 på 5069 poäng. Detta innebär bland annat att maskinen mäktade med 6,86GB/sek i sekventiella läsningar och 5,57GB/sek i sekventiella skrivningar till minnet.

Den nya 13″ Macbook Air, i denna version med en 1.8GHz Core i5-processor, får 5766 poäng av Geekbench 2, vilket innebär bland annat 7,97GB/sek i sekventiella läsningar och 6,76 i sekventiella skrivningar till internminnet. Så ja, hastigheten är högre, men om man ska vara krass så är skillnaden inte enormt mycket högre. Kanske hade den varit ännu högre med en Core i7-processor, men det får jag återkomma till.

Värmeutveckling

Det här med att min nuvarande Core i7-modell av Macbook Air 13″ blir varm har jag ju inte varit direkt oblyg med att nämna. Jag har varit, och är, extremt besviken på min lilla Air och efter att den varit inne på service där det konstaterades att inget var fel så får jag helt enkelt leva med att ha betalt över 16000 kronor för den bästa Air som gick att köpa, vilket ironiskt nog visade sig vara kanske den sämsta. Hur är då läget med den nya generationens 13″ Macbook Air? Eftersom det är Core i5-modellen jag fått låna av Apple är inte jämförelsen klockren, men samtidigt visar den också tydligt att när en dator är så tajt som en Macbook Air så kanske inte den värsta processor marknaden har att erbjuda är rätt val.

Jag testade att köra Cinebench på båda maskinerna. Redan under OpenGL-testet börjar den äldre Core i7-modellen att flåsa och flämta lite lagom diskret. Efter att OpenGL-testet avslutats varvar fläkten ner i princip direkt så jag gick loss på maskinen med det erkänt tuffa CPU-testet i Cinebench och det tog inte mer än nio kvadrater med framräknad grafik innan fläkten gick på max och datorn var i princip stekhet.

Den nya Core i5-modellen då? Inte nog med att den fick högre poäng i båda testerna (2,60 poäng i CPU-testet mot den äldre Core i7-modellens 2,13 poäng. OpenGL-testerna kommer vi till strax), den var också i princip knäpptyst genom båda testerna. Först på slutet av CPU-testet började fläkten arbeta lite tyst och fint, men det blev aldrig mer än så. Mycket imponerande och även om vi inte vet hur den nya Core i7-modellen av 13″ Macbook Air skulle uppföra sig så är mitt råd tills vidare att välja Core i5-modellen om du är ute efter en 13″ Macbook Air. Den är bevisligen snabbare än föregående generations Core i7-maskin med högre klockfrekvens. Att detta faktum råder är ganska förvirrande – den nya Core i5-modellen har mindre L3-cache än den äldre (3 megabyte i den nyare mot 4 megabyte i den äldre), och tittar man på systemspecifikationerna för respektive maskin i Geeknehc 2 så ser man egentligen bara fyra skillnader:

Det är olika builds av OS X Lion (11E53 i min Core i7-maskin mot 11E2705 i Core i5-maskinen), en annan moderkortsmodell, en annan processortyp (Core i7-2677M i den äldre mot Core i5-3472U i den nyare, eller “GenuineIntel Family 6 Model 42 Stepping 7” mot “GenuineIntel Family 6 Model 58 Stepping 9″). skillnaden på L3-cache och olika versioner av BIOS i maskinerna. Uppenbarligen har den nyare generationen av Core i5-processorn gjort underverk för Macbook Air, och hade jag fått välja är det den här maskinen jag hade köpt, fast med åtta gigabyte internminne.

Nyfiken på en jämförelse med ytterligare Macbook Air-modeller? Mina tester av äldre modeller visar att den förr-förra toppmodellen av 13″ Macbook Air med en Core2Duo-processor på 1.83GHz (2010 års modell) fick 1.07 i CPU-testet i Cinebench. 11”-modellen från samma år med en Core2Duo-processor på 1.4GHz fick 0.81 i samma CPU-test.

Snabbare grafikkort och mer lull-lull

Grafikkortet i nya Macbook Air är ett Intel HD Graphics 4000, vilket är att jämföra med ett Intel HD Graphics 3000 i förra generationens 13″-modell. I OpenGL-testet i Cinebench (där testresultatet mäts i bildrutor per sekund (Frames Per Second, FPS)) fick den nya maskinen ur sig hela 17.27FPS, medan den äldre modellen klarade endast 12.10FPS. 2010-års 13″-modell av Macbook Air med Core2Duo-processorn och ett NVIDIA GeForce 320M-trafikkort med 256 megabyte DDR3-minne som det lånade av resten av internminnet i datorn spöar faktiskt 2011-års Core i7-modell i OpenGL-testet då den mäktade med 12.92FPS. Att Intels ansträngningar när det gäller grafikkort alltid varit lite efter jämfört med resten av marknaden blir nog inte tydligare än så.

Fortfarande kommer för övrigt ingen bärbar maskin i närheten av rekordet för Apples bärbara modeller, som fortfarande hålls av en 15″ Macbook Pro med en 2.2GHz Core i7-processor som skickade ur sig 35.57FPS när jag testade den förra året. Jag räknar dock med att nya Macbook Pro med retinaskärmen kommer att krossa det rekordet nästa vecka.

Övriga nyheter? Facetime-kameran heter numera FaceTime HD då den klarar en upplösning på 720p. 13″ Air kan köpas med upp till 512 gigabyte lagringsutrymme (tydligen gör Apple skillnad på “Flash” och “SSD”, i Air får du “Flash”), 2GHz Intel Core i7-processor med två kärnor och TurboBoost som enligt Apple kan skicka upp klockfrekvensen till 3.2GHz vid behov. TurboBoost är en teknik som tidigare endast fanns i Xeon-processorerna och som först designades för servrar, och då TurboBoost har också egenheten att den kan klocka ned din CPU när du inte behöver all kraft den kan erbjuda kan man förmoda att denna funktion även finns i Macbook Air, vilket är ett smart sätt att spara energi och därmed också batterier om man är ute och rör på sig en del med sin dator.

Den värsta 13″ Macbook Air, med åtta gigabyte internminne, 512 gigabyte lagringsyta och 2GHz Core i7-processor (enligt ovan) landar för övrigt på 21655 kronor inklusive moms. Då snackar vi mer pengar än nya Macbook Pro med hälften så mycket lagringsyta, samma mängd internminne, en betydligt bättre skärm, samma processormodell (åtminstone enligt Apple) och ett betydligt bättre andra grafikkort som inte finns eller går att få i Macbook Air.

Nej, ska du köpa en 13″ Macbook Air så är det Core i5-modellen du ska ha. Det är frestande att lägga på några tusenlappar och köpa den kraftfullaste processor du kan för pengar men tro mig, lägg hellre pengarna på mer lagring och maximal mängd internminne istället. Då har du en dator som klarar av Mountain Lion utan att svettas nämnvärt.

Tillverkare: Apple
Pris: Från 11795 kronor (endast med 128GB lagringsutrymme). För 256GB lagringsutrymme krävs nästa modell som börjar på 14795 kronor.
Köp den hos: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB