2012-07-17
Retro

Retro: Mac mini server

2009 hände det som många hoppats men ingen vågat tro: Apple lyssnade på sina kunder, som i åratal använt Mac Mini som server.

Åtminstone var det tolkningen när det hände, men i själva verket visade Apple redan då vägen till framtiden. Mac Mini Server lanserades – en uppfläskad Mac Mini med dubbla diskar, upp till åtta gigabyte internminne och en silverfärgad frontpanel som med önskad tydlighet visade att maskinen inte innehöll någon optisk enhet. I övrigt var det en “vanlig” Mac Mini med samma anslutningar som konsumentmodellen. Processorn, en Core 2 Duo på 2,53GHz, klarade utan några större problem att driva Snow Leopard Server som levererades som standard med maskinen.

Vilken framtid visade då Apple oss, utan att vi förstod det? Först och främst att framtidens Mac:ar skulle komma att levereras utan optiska enheter. Det andra var, givetvis, att Mac Mini som server skulle bli en ersättare till Xserve som försvann drygt 1,5 år senare. Den första Mac Mini Server var nog inte en medveten strategi till någotdera från Apples sida – de testade marknaden lite, doppade tårna i vattnet och kände av temperaturen, men efter att Apple sålde rejält av den här maskinen så insåg de nog vartåt det barkade.

Prislappen låg på strax under 10000 kronor inklusive moms och ansågs då som nu vara helt överkomlig med tanke på att en Mac Mini Server, om den installerades korrekt med mjukvaruspeglade diskar, faktiskt kunde driva både det ena och det andra. Macpro kördes på just en sån Mac Mini Server-modell i ett år innan jag blev med Xserve (dubbla Xeon-processorer) och även om Xservern givetvis erbjöd ordentligt med prestanda så var det få som klagade över att sajten var slö när den kördes på Mac Mini Server.

Året efteråt blev den dåvarande formen för Mac Mini helt skrotad till förmån för den design vi har idag. Nya portar tillkom, andra fick stryka på foten, och initialt hade Mac Mini Server i sin nya kostym samma generation av Intel Mobile Core 2 Duo-processor som den tidigare, men i Juli 2011 fick även det sista arvet efter den första generationens Mac Mini Server stryka på foten då en ny modell lanserades med en Intel Core i7-processor och ett teoretiskt stöd för 16 gigabyte internminne (Apple rekommenderar dock endast maximalt åtta gigabyte, vilket varit max i maskinen ända sedan 2009 års modell).© 2021 Omsoc Publishing AB