2012-07-23
Test

Epson Stylus Office BX935FWD

“Skrivare”. Det är ungefär lika kul som ordet “tandläkare”. Men lik förbaskat behöver vi båda två, skrivare och tandläkare alltså. En skrivare ska helst vara tyst, snygg, liten, dra extremt lite ström, vara utrustad med bläckpatroner eller tonerkassetter som räcker i all evighet (de senare ska aldrig kladda ihop heller), prata Wi-Fi, USB, Ethernet och gärna också kunna faxa vid husbehov.

Glömde jag något? Ja just det – de ska fungera klockrent med din Mac och med din iOS-enhet också.

Det finns i ärlighetens namn få skrivare som kan uppvisa de egenskaperna. Men en som kommer hyfsat nära är Epson Stylus Office BX935FWD, i fortsättningen kallad “skrivaren” i denna text på grund av sitt extremt sexiga produktnamn.

Det är ingen liten, smidig skrivare detta. Men med två pappersfack (perfekt för dig som skriver ut på vanligt papper och kanske fotopapper eller kuvert ibland) och scanner ovanpå för kopiering, faxande och inläsning av bilder och dokument så är den hyfsat smidig ändå.

Installationen av bläckpatronerna är föredömligt enkel – varje patron har sin plats vilken man hittar genom att matcha färgkodningen på patronen med färgen på platsen. Det tar faktiskt längre tid att befria bläckpatronen från plasten som sitter runt den än att installera den i skrivaren.

Efter att det är klart ansluter man skrivaren till sitt trådlösa nät om man inte vill köra via USB. Det fungerar även det föredömligt och hela konfigurationen görs från skrivarens frontpanel, vilket kan jämföras med exempelvis skrivare från Lexmark som ser nätet de ska ansluta till men måste först konfigureras via en programvara i din dator, och sen fungerar det ändå inte. Med Epsonskrivaren ansluter jag utan problem till mitt trådlösa nät som bygger på Airport och Time Capsule med WPA2 Personal-stöd. Tack och bock.

Airprint!

Tidigare verkade det som att HP hade i princip monopol på att leverera skrivare med Airprint, men nu tycks det som att andra tillverkare har hajat grejen med att kunna skriva ut från iPad och iPhone för det fungerar riktigt bra från min iPhone 4S och min (nya) iPad (3) som båda kör sena betaversioner av iOS 6. Installationen i OS X Lion eller senare är också den föredömligt enkel – skrivaren dyker upp i vyn för skrivare som finns i närheten, klicka på skrivarens namn och drivrutiner och annat installeras automatiskt åt dig.

Om man ska köpa sig en ny skrivare, så bör man köpa en skrivare som fungerar precis så här bra och som man kommer igång med omedelbums. Där har exempelvis Lexmark, Brother (som saknar modeller med Airprint-stöd) och i viss mån också HP fortfarande extremt mycket att lära av Epson anser jag.

Saknas något då? Ja, en ethernetport hade varit trevligt för de som kör trådbundet på kontoret eller hemma. I övrigt är det få saker jag saknar med denna skrivare. Utskriftskvaliteten blir bra både för vanliga utskrifter från exempelvis Pages men också när det ska skrivas ut bilder. Jag har använt Epsons egna fotopapper som de skickade med testenheten och med högupplösta bilder utskrivna från Aperture 3.3.1 finns det i mina amatörögon inget att klaga på.

Kort sagt – Epson Stylus Office BX935FWD gör sitt jobb. Och med en prislapp på under 2000 kronor inklusive moms är den sannerligen inte något att fnysa åt.

Leverantör: Epson
Pris: 1995 kronor inkl. moms
Köp den billigast hos: Misco.© 2022 Omsoc Publishing AB