2012-07-25
Test

OS X Lion

mountainlion

Knappt ett halvår efter att Lion släpptes började Apple i mitten på Februari prata om att de under sommaren skulle släppa nästa stora version av Mac OS X. Problemen med Lion var redan från början många – operativsystemet har dragits med buggar, prestandaproblem och missnöjesyttringarna har varit många, inte enbart från undertecknad utan från många, många andra. Serverversionen, OS X Lion Server, var om möjligt ännu mer buggig men det återkommer jag till i testet av Mountain Lion Server.

Så från mitten på Februari till nu har Apple tagit Mountain Lion från en ganska skakig utvecklarbeta till att vara släppt i en så kallad Golden Master, alltså den version som Apple om inget oförutsätt inträffar släpper som skarp version till kunderna. Detta skrivs den 18:e Juli, och med samstämmiga uppgifter som pekar på att OS X Mountain Lion släpps den 25:e Juli är det den så kallade Golden Master-versionen jag baserar detta test på.

 

Att påstå att Mountain Lion är hälften buggfixar från soppan som Apple ställde till i Lion och hälften nya funktioner är nog ingen större överdrift. Många saker saknas fortfarande, som exempelvis ordentligt stöd för flera skärmar anslutna till samma dator – Apple har här gjort en mindre förbättring i att du nu kan lägga en fullskärmsapplikation på vilken skärm du vill om du skulle ha flera, men du kan fortfarande inte ha exempelvis två olika applikationer i fullskärmsläge om du skulle ha två skärmar.

Det har tillkommit en hel del andra saker. Vi kommer till de alldeles strax.

**”No soup for you!”**

Först och främst är det väl läge att avhandla vilka som får stanna på Lion och vilka som får följa med till den buggfixade versionen, Mountain Lion. Alla vita iMac av modell iMac5,1, iMac5,2 och iMac6,1 klarar inte av de högre grafikkraven. Det gäller även De MacBook-modeller av plast med modelltyp Macbook2,1, Macbook3,1 och MacBook4,1 och Macbook Pro av modell MacBokPro2,1 och MacBookPro2,2. Samma öde drabbar första generationens MacBook Air och Mac Mini från 2007 av modelltyp Macmini2,1. Mac Pro modell 1,1, MacPro2,1, Xserve från slutet på 2006 och 2008 av modelltyp Xserve11 och Xseve2,1 klarar officiellt inte Mountain Lion då EFI är av 32-bitarstyp men detta kan gå att ordna med ett litet hack.

Det är således inte helt underligt att exempelvis Blocket numera har åtskilligt många fler Mac Pro av modell 1,1 till salu till bra priser. Passa på och gör dig ett fynd!

Denna lista kan komma att kompletteras senare, så håll utkik på Apples hemsida för mer information.

**AirPlay**

Först ut är AirPlay. Funktionen gör det nu möjligt att spegla det som händer på ditt skrivbord eller i en applikation till en AirPlay-enhet som exempelvis Apple TV generation 2. Det fungerar utmärkt om du exempelvis spelar en film via Home Sharing i iTunes och sen skickar upp det på din TV via AirPlay, och vill du spela hemkokt film med exempelvis VLC över AirPlay fungerar det givetvis lika bra det också. Värt är dock att notera att det inte nödvändigtvis blir så kul att streama en film i 1080p från en Macbook Air med 1440×900 pixlars upplösning till den senaste generationens Apple TV med 1080p-stöd om du inte ställer om upplösningen på din Mac så den matchar Apple TV:ns upplösning. Det jag inte kunnat testa är vad som händer om Apple TV:n har en högre upplösning än vad skärmen i din Mac kan visa, men jag gissar att Apple löst det på något sätt. Apple skriver så här på sin hemsida om AirPlay och upplösningar:

AirPlay Mirroring scales the contents of your Mac desktop to fit on your HDTV. For a sharper image, choose to set the resolution of your desktop to best match that of your Apple TV.

Framtiden får utvisa hur detta fungerar. Något som inte fungerar, underligt nog, är att köra AirPlay via ethernetanslutningen på din Mac. Det krävs att du använder Wi-Fi för detta, även om din AppleTV är ansluten via.. just det – Ethernet. Sånt här är bara onödigt av Apple och de borde ärligt talat veta bättre.

**Mac App Store**

En annan nyhet är Software Update. Eller snarare – Hej då, Software Update! Alla uppdateringar av OS X Mountain Lion, inklusive drivrutiner för exempelvis skrivare, sker numera via Mac App Store vilket på många sätt är lika naturligt som att Apple för några år sen tog bort valet “Mac OS X Software” ur Apple-menyn, ett val som då ledde till en förteckning av tredjepartsprogram som Apple hade lagt upp på sin webbsajt. Software Update körs numera varje dag för att du av säkerhetsskäl ska vara helt säker på att du kör den senaste versionen av operativsystemet.

På tal om Mac App Store så har Apple nu lagt in en liten blockering i säkerhetsinställningarna för att man som standard inte ska kunna installera osignerade applikationer, vilket på ren svenska innebär att man som standard kan installera applikationer från Mac App Store och “identifierade utvecklare”. Det senare gissar jag innebär att applikationerna distribueras utanför Mac App Store men är signerad med certifikat som kommer från Apple. Detta går givetvis att slå av och sätta till att man kan installera vad man vill från vem man vill, men det skulle inte förvåna mig om Apple om ett eller ett par versioner efter Mountain Lion helt stryper möjligheten att installera tredjepartsprogram som inte på något sätt välsignats av Apple. Huruvida exempelvis Java tillåts finnas kvar i OS X i framtiden är också en aningen ovisst då Java ju är ett sätt att få in applikationer i operativsystemet som Apple inte kan eller vill godkänna då de ju inte är skrivna i Objective-C med XCode.

Mac App Store gör nu som App Store i iOS och låter dig få alla köpta applikationer utskickade till alla Mac:ar som är anslutna till samma konto. Du kan dela med dig av en länk till din favoritapplikation på App Store via Messages, Twitter och senare också Facebook.

**Ögon- och mungodis**

Som sig brukligt har Apple lagt in nya bakgrundsbilder även i Mountain Lion och jag måste säga att personligen är de ett rejält lyft jämfört med alla tidigare versioner av Mac OS X. Skärmsläckarna har också fått sig ett lyft för första gången på evigheter och det gillas starkt av undertecknad. Här finns bland annat skärmsläckare med bildmaterial från National Geographic vilket är helt grymt. Du kan också lägga in en bildflöde från iCloud som skärmsläckare.

Dikteringsfunktionen har jag inte testat nämnvärt, men den finns där och fungerar på samma sätt som Siri gör i iOS – det du säger skickas över Internet till Apples servrar för analys och sen får du tillbaka resultatet. Apple har intressant nog lagt in en liten knapp i inställningarna för dikteringen där du kan läsa följande:

When you use the keyboard dictation feature on your computer, the things you dictate will be recorded and sent to Apple to convert what you say into text.

Your computer will also send Apple other information, such as your first name and nickname; and the names, nicknames, and relationship with you (for example, “my dad”) of your address book contacts. All of this data is used to help the dictation feature understand you better and recognize what you say. Your User Data is not linked to other data that Apple may have from your use of other Apple services.

Information collected by Apple will be treated in accordance with Apple’s Privacy Policy, which can be found at www.apple.com/privacy.

Precis som i iOS får vi svenskar vackert vänta på att kunna använda detta praktiskt. Tre varianter av engelska, franska, japanska och tyska är vad som stöds från början i Mountain Lion.

En stor nyhet är annars notiferingarna. Man kunde ju i sitt stilla sinne fundera på hur Apple skulle lösa detta snyggt i en redan ganska överfull menyrad, men jodå – längst upp till höger finns nu en ikon bestående av tre streck och när du klickar på den glider hela ditt skrivbord till vänster och visar där alla notifieringar du har fått in.

I notifieringsfältet kan man också klicka på en liten knapp för att skicka Twittermeddelanden eller när Apple släppt en uppdatering till Mountain Lion ett meddelande till Facebook. Integrationen med det senare fanns som ett extra paket för utvecklare att installera i betaversionerna av Mountain Lion och med den installerad fanns Facebook som ett extra konto att lägga in bland andra konton som e-post, kalendrar, Twitter, Flickr, med mera.

**Power Nap**

En ny funktion som är riktigt intressant är Power Nap. Enkelt uttryckt kan din Mac även i vilande läge hämta hem nya mail, meddelanden via Messages, ta backup via Time Machine och laddar ner uppdateringar från Software Update. Det hela sker utan att datorn väcks till liv, och varken skärm, några statuslampor eller några fläktar går igång, och detta sker oavsett om din dator körs på batteri eller är ansluten till laddaren. Det är helt klart en läcker funktion, och som standard i Mountain Lion är Power Nap avslaget vid batteridrift men påslaget när laddaren är inkopplad.

**Safari**

Det finns gott om nyheter i Safari. Stöd för Do Not Track är välkommet, och det är också integrationen av sökning och vanliga adresser i ett och samma fält a’la Chrome. En ny vy för tab:ar finns också vilka du kan scrolla mellan med fingrarna på en Magic Mouse eller Magic Trackpad, eller på trackpad:en på din bärbara Mac. Du kan spara tab:ar till iCloud, webbsidor scrollar mjukare tack vare att Safari nu använder sig av hårdvaruacceleration via grafikkortet. Detta gör också att Safari renderar text och grafik ännu snabbare än tidigare, vilket jag kan intyga. Först trodde jag det handlade om hur laddningsstatusen visas i adressfältet men i själva verket så är Safari betydligt snabbare. Du kan också dela med dig av en webbsida via e-post, Messages, Twitter och senare också Facebook genom att klicka på en knapp i menyraden.

RSS-funktionen är numera borttagen.

**Auto Save**

Auto Save är en funktion som man kan ha svårt att bestämma sig för om man gillar eller inte gillar, men förhoppningsvis ska användare i den senare kategorin kanske börja gilla den lite mer. Nu kan du döpa en fil genom att klicka på namnraden i filens fönster, du kan återvända till en tidigare skapad version, flytta ett dokument till iCloud, få en prompt som frågar om du vill spara när du stänger ett dokument och alla dokument du skapat men ännu inte döpt sparas automatiskt i iCloud och görs tillgängliga till alla enheter och datorer som är anslutna till samma konto.

**Säkerhet**

Som jag nämnde tidigare har Apple förändrat hur vi kan installera tredjepartsapplikationer i Mountain Lion, och att det går att slå av denna säkerhetskontroll. Men det finns mer saker Apple lagt in – numera måste man godkänna varje enskild applikation som vill komma åt din adressbok, ett tydligt arv från iOS och en lösning på det problem som rådde tidigare där applikationer för iOS snodde din adressbok och laddade upp innehållet till sina servrar.

En uppdaterad vy i säkerhetsinställningarna i OS X visar nu olika funktioner i Mountain Lion och vilka applikationer du tillåter ska får använda dessa. Exempelvis som du ser på bilden ovan så låter jag iStumbler använda lokaliseringstjänsten i operativsystemet och klickar man vidare på adressboken så ser man att Alfred, Coda 2, Transmit och iOrdning har rätt att använda min adressbok. Alla dessa applikationer har frågot om lov innan och man kan inte manuellt lägga till applikationer genom att exempelvis dra dem till fönstret eller klicka på ett litet plustecken.

Andra saker på säkerhetsfronten är något Apple kallar Kernel ASLR, vilket bygger på att operativsystemet slumpmässigt flyttar om olika delar av kärnan i minnet vilket gör det svårare för elak kod att använda funktioner i kärnan genom att anropa dess minnesadresser. Tredjepartsprogram för administration kan numera hantera FileVault, kolla om krypteringen är påslagen, hantera återställningsnycklar, lägga till nya användare till FileVault, med mera. I Mountain Lion är Facetime, Mail, Påminnelser, Anteckningar, Game Center och Safari nu sandboxade applikationer.

Sparar du ned webbsidor på din hårddisk och öppnar den med Safari i Mountain Lion så öppnar Safari endast den del av HTML-koden som faktiskt är lagrad på din hårddisk och hämtar ingenting från andra externa servrar, och skickar heller ingen information till några externa servrar.

**Adressbok och iCal**

Adressboken är fortfarande ful som stryk och har precis som övriga operativsystemet nu delningsfunktioner där du kan dela ut en kontakt via Mail, Messages eller AirDrop. Om du har flera adressböcker på exempelvis flera mailservrar så samlar adressboken nu ihop all info till ett adresskort per kontakt, vilket är en smart funktion som också ingår i adressboken i iOS 6. Den visar också vilka andra adresskort som den hämtat informationen ifrån. iCal stödjer notiferingar, ett enklare sätt att välja datum när du skapar en ny händelse i kalendern, sökförslag och en sidovy där alla kalendrar du har anslutna visas.

**Mail**

Mail har fått sig en bunt funktioner som man i mångt och mycket känner igen från MobileMe. Dina mailinställningar lagras nu i iCloud, och huruvida det också innebär att alla lösenord till dina mailkonton lagras i iCloud låter jag vara osagt men om du har funderingar över det så rekommenderar jag att du slår av den synkroniseringen tills vidare. Du kan skapa en VIP-lista över mer viktiga personer och den listan kan sedan fungera som grund för vilka notifieringar för nya mail som ska visas, om du så önskar. VIP-listan kan också ligga till grund för en smart brevlåda där endast brev från VIP-listans medlemmar visas. RSS-funktionen i Mail är numera borttagen, vilket också gäller funktionen för att ställa in vilken brevlåda noteringar ska skapas i.

**Dokument i iCloud**

iCloud har fått sig en bunt nya funktioner, några har jag redan nämnt och några nämns senare. En stor grej är att du nu kan dela ut dokument lagrade på iCloud via Messages, AirDrop och Mail, och alla dokument du har på iCloud finns nu i vad Apple kallar iCloud Document Library där du kan se alla dokument som du lagrar i iCloud, en minst sagt välkommen funktion.

Dock är den inte helt logisk. Applikationen du skriver i måste stödja iClouds dokumenthantering, och om du vill lägga en fil i iCloud så lagras den endast där, inte på din hårddisk. Du kan inte kopiera en fil från Previews flytta-till-iCloud-fönster (ovan) till din hårddisk igen, däremot kan du flytta dem från iCloud till din hårddisk. Vidare kan du inte dra en hel mappstruktur till iCloud via Preview utan endast en fil i taget eller en katalog med enbart filer i och inga underkataloger. En fil du kan öppna med Preview kan du också flytta till iCloud och det här så jag gissar det kommer att se ut även i Pages och de andra iWork-applikationerna sen. Det fungerar endast i de applikationer som följer med Mountain Lion när detta släpps så det krävs således att alla applikationer som inte redan är förberedda för det uppdateras för ändamålet.

Detta känns som en liten konkurrensgrej med Dropbox, och jag tycker nog att Dropbox har en fördel här i och med att dokumentet lagras både online och lokalt på din dator. iWork 09 stödjer i dagsläget inte denna funktion och andra textredigerare som Byword stödjer endast dokument som den själv skapat. Vidare är det intressant att ett dokument skrivet i Pages som jag sparade till nu begravda iWork.com i December förra året syns via iCloud:s webbgränssnitt, men det syns inte bland dokumenten i Preview som jag laddat upp. De dokument jag vidare har laddat upp via Preview till iCloud (två Microsoft Word-dokument) syns inte via webbgränssnittet. Jag gissar att detta kommer att vara ordnat tills att Mountain Lion släpps, eller ganska nära efteråt.

Vad jag vidare kan tycka är trist är att det inte finns någon vy i Findern, eller en applikation, där du kan hantera allt som ligger i iCloud. Det tycks som att tanken är att varje applikation hanterar sina egna dokument som ligger i iCloud, och det är väl gott och väl men vad är då detta iCloud Document Library som Apple pratar om egentligen? Är det en serverfunktion?

**Övrigt stort och smått**

Preview har uppdaterats och kan numera hantera dokument sparade i iCloud. Du kan dela ut dokument via Messages, AirDrop eller Mail, och bilder i Preview kan också delas via Twitter, Flickr och senare Facebook. Du kan fylla i PDF-dokument, göra kommentarer i PDF-dokument och lägga in inscannade sidor i PDF-dokument.

Quicktime X har även den inbyggd delningsfunktion till Messages, AirDrop och Mail. QuickTime X har ocksås stöd för H.264-kodning i HD-upplösning av filmmaterial.

Photo Booth har även den fått fler ställen du kan dela ut dina skojiga bilder till. AirDrop. Messages, Mail, Twitter, Facebook, Flickr och Vimeo, och du kan numera också ta en bild med Photo Booth och sätta som profilbild på Twitter.

AirPrint är nu enklare att hantera, och du kan installera en ny AirPrint-skrivare utan att behöva ladda ned några drivrutiner.

Dockan har fått ett nytt utseende. Igen. Dockan är en sån grej som tycks byta utseende med varje version av OS X, ungefär som Findern bytte utseende i de tre-fyra första versionerna av Mac OS X. Numera är ytan i dockan mer glasaktig och den är riktigt snygg, även om indikatorerna för om en applikation är startad blir en aning otydliga på en 30″-skärm. Reflektionen i “glaset” under varje ikon är dock vansinnigt snygg.

X11 installeras när du behöver det. Tackar vi för. Huruvida X11 numera stödjer Retina-skärmar är en annan historia.

Du kan dra och släppa filer i skärmdelningen mellan ditt skrivbord och fjärrskrivbordet, vilket är ännu en funktion som Apple hämtat från Apple Remote Desktop.

Xsan 3 ingår också i Mountain Lion, och vad som skiljer sig från Xsan 2.3 som medföljde Lion och Lion Server verkar vara begränsat till att XSan 3 numera baseras på SNFS 4.2.2.

Time Machine kan kryptera sina backuper och du kan numera ta backuper med Time Machine till flera olika lagringsplatser, exempelvis en hemma och en på jobbet.

Anteckningar i Notes (nej, inte Lotus Notes…) kan numera sättas på skrivbordet i ett eget fönster. Tack och lov går det att byta standardtypsnitt till Helvetica.

Launchpad har fått en sökruta. Yay.

Findern visar inte längre en dialogruta vid kopiering av filer utan istället visas en statusrad per fil i Finderfönstret dit filerna skrivs. Du kan enkelt kryptera en disk via Findern, och du kan också dela med dig av en fil via Messages, AirDrop och Mail.

Den skarpögde noterar också att man i menyn för övriga konton nu kan lägga till ett konto för “OS X Server”, vilket i Lion hette “Mac OS X Server”.

**Önskelista**

Om man ska prata om saker som vore trevliga och som redan finns i iOS så hade det varit oerhört trevligt att ha en Stör-inte-knapp att trycka på. Exempelvis om jag sitter och jobbar med en text så ska jag kunna slå av alla former av notifieringar på skärmen eller i högtalarna utan att behöva slå av alla dessa applikationer som körs i bakgrunden.

Notifieringarna går inte att slå av, men att stoppa tillfälligt genom att hålla inne alt och klicka på notifieringsfältets ikon som då blir grå. Följande valmöjlighet visas:

En möjlighet att välja ett “renare” utseende på iCal och Adressboken hade inte suttit fel, och varför finns inte möjligheten att lägga in ett AD-konto tillsammans med alla andra konton i OS X. Detta görs fortfarande i användarinställnignarna för ditt konto.

Men högst upp på min önskelista är prestanda – mer prestanda. Prestandan är ungefär som den var på Lion, det vill säga sämre än i Snow Leopard. Det grafiska kladdet som Lion förde in på arenan måste gå att slå av om Apple inte kan optimera det bättre, vilket de tydligen inte kan med tanke på alla de äldre Mac:ar som inte länge stöds på grund av allt för klena grafikkort.

I övrigt gillar jag faktiskt Mountain Lion. Det är ett uppkopplat operativsystem, ett operativsystem för molnet och ett operativsystem som inte gör skillnad mellan Twitter, Facebook och Apples egna tjänster (förutom där det inte vore vettigt att ha stöd för Twitter och Facebook). Avsaknaden av Google+ talar dock sitt tydliga språk: det lönar sig inte att jävlas med Apple.

Mountain Lion är 2012 års version av Snow Leopard, där Lion var 2011 års version av Leopard. Förhoppningsvis kommer Apple sluta med att varva dåliga uppdateringar med bättre i framtiden och bygga på vad de faktiskt lyckat åstadkomma nu.

Leverantör: Apple
Pris: 149 kronor kr
Uppgradera eller köp via App Store. Uppgradering stöds från Snow Leopard (10.6) och Lion (10.7).

Gillade du den här artikeln? Visa det gärna genom att använda Flattr, eller berätta om artikeln för dina vänner. Det finns knappar högst upp i artikeln för en rad olika sociala nätverk. Tack på förhand!© 2021 Omsoc Publishing AB