2012-07-25
Nyhet

Uppåt och nedåt i Apples senaste kvartalsrapport

Rapporten för tredje kvartalet visar att Apple trots det kyliga ekonomiska klimatet går som tåget. Försäljningen av iPad slår nya rekord med 17 miljoner sålda exemplar under ett enda kvartal. Att Apple drabbats av den ekonomiska krisen i Europa är dock svårt att bortse från där försäljningen sjunkit med 10 procent jämfört med föregående kvartal. Även i Asien har försäljningen överlag gått ned med hela 23 procent, och Apples egna butiker (som summeras i en enda post och inte efter geografisk placering) har backat fyra procent.

Jämfört med föregående kvartal har dock försäljningen i USA gått upp hela 25 procent, och i Japan har ökningen varit nio procent.

Vad är det då som går bra och mindre bra? Bärbara datorer säljer som smör, vilket inte är helt överraskande med tanke på att Apple förnyade hela produktfamiljen i Juni. Försäljningen har gått upp sju procent jämfört med andra kvartalet. Däremot har de stationära datorerna backat ordentligt med 16 procent lägre försäljning (vilket översätts till en intäktsminskning på 18 procent). iPod har backat tolv procent och iPhone har backat 26 procent, båda jämfört med tidigare kvartal. Försäljningen via iTunes, App Store och Mac App Store backar även den, men Apple uppger inte hur många enheter färre som sålts, utan att intäkterna gått ned med fyra procent.

Apple TV säljer numera bättre än Xbox 360. Bara en sådan sak.

Totalt sett har försäljningen sjunkit med 11 procent jämfört med andra kvartalet, men det är ändå en ökning med 23 procent jämfört med samma period förra året.

Vi kan således räkna rätt kallt med att skymningspressen a’la Aftonbladet och Expressen kommer att skriva katastrofartiklar idag eftersom de med största sannolikhet inte ens läst rapporten som Apple skickat ut. Lika kallt kan vi räkna med att Apple står inför att uppdatera iMac och Mac Mini, och att en ny iPhone kommer att lanseras inom kort.

Läs mer om Apples finansiella resultat för tredje kvartalet här.© 2021 Omsoc Publishing AB