2012-08-10
Guide

Så skapar du nya certifikat för pushnotifieringar i OS X Server

I mitt test av OS X Server nämnde jag att servern fick fel hostnamn för Internet under uppgraderingen från Mac OS X Server 10.6.8 till OS X Server (aka Mountain Lion Server), och att jag inte orkade styra upp det då. Nu har jag gjort det, och här är en guide till hur jag bar mig åt.

 

Jag loggade först in på Apples portal för certifikathantering och raderade de felaktiga certifikaten.

Se sedan till att din server har rätt värdnamn inställt. I mitt fall blev “Host Name” satt till “xserve01.local”, medan “Computer Name” var rätt. Men det är “Host Name” som används när certifikatet hos Apple genereras och det är ju givetvis ett certifikat som inte är giltigt utanför ditt lokala nätverk, vilket är helt avgörande om du vill exempelvis använda den inbyggda hanteringen av profiler och enheter i OS X Server och kunna pusha ut nya konfigurationer och notifieringar via Apples servrar.

För säkerhetsskull kan du också innan du skapar nya certifikat kolla om din server kan slå upp sitt egna värdnamn och om allt ser bra ut. Öppna terminalen och skriv följande:

changeip -checkhostname

I mitt fall fick jag detta svar när allt är korrekt inställt:

Primary address = 10.0.1.168

Current HostName = xserve01.joacimmelin.se
DNS HostName = xserve01.joacimmelin.se

The names match. There is nothing to change.
dirserv:success = "success"

Får du ett liknande resultat så är du hemma, och du kan nu gå vidare.

Avaktivera certifikaten

Därefter öppnade jag Server-applikationen i OS X Server och klickade ur rutan bredvid raden “Enable Apple push notifications” i fliken Settings (välj servern under rubriken Hardware i övre vänstra hörnet). Sedan kan du åter igen klicka i att du vill använda Apples pushcertifikat igen, och därefter klicka på “edit” för Pushnotifieringscertet och till sist klicka på knappen “Renew”.

Eftersom du korrigerat det felaktiga hostnamnet finns det inget certifikat skapat för serverns hostnamn och ett nytt kommer att skapas. Notera att om du raderat certifikatet för servern i Apples portal och skapar ett nytt med samma värdnamn så kommer du få problem då det kan ta allt från några minuter till ett par timmar innan certifikatet är raderat via Apples portal.© 2021 Omsoc Publishing AB