2013-05-30
Nyhet

Nästa Mac Pro


I dagarna gjorde jag affär och köpte mig en fyra år gammal Mac Pro till ett bra pris. Med 16 gigabyte internminne och en SSD-disk är maskinen snabb som en vessla.

Vad ska jag då göra med denna maskin, tro? Det är givetvis min arbetsstation. Men jag går också i tankarna att köpa en första generationens Mac Pro att använda som server.

En första generationens Mac Pro har samtidigt inte framtiden för sig som något annat än just en server i min bok. Operativsystemsstödet slutar vid OS X Lion och det lär inte bli bättre när OS X 10.9 släpps.

Datorn kommer säkerligen att fungera som server i ett par år till men i takt med att Apple sakta men säkert stryper stödet för denna version av OS X i form av uppdateringar och applikationsstöd genom iTunes, Safari, Logic med mera kommer maskinen att till slut få erkänna sig besegrad och kanske köra Linux istället.

Önskelista

Något som däremot har framtiden för sig är nästa generations Mac Pro. När detta skrivs har ingenting läckt ut om en ny modell. Min gissning är att den presenteras på WWDC och börjar levereras i slutet på augusti. Ska jag summera mina gissningar / önskemål så kommer de ur grunden att Mac Pro ska vara Apples snabbaste, grymmaste, dyraste, klumpigaste och helt överdjävligaste maskin:

 • Samma chassi – jag tror inte Apple kommer att byta utseende på maskinen. Detta är för övrigt något Apple ogärna gör med sina produkter, Mac Mini undantaget. Sannolikt är den anpassad för att göra EU-myndigheterna glada.
 • Thunderbolt, Thunderbolt, Thunderbolt.
 • 10Gbit Ethernet.
 • Optisk enhet är ett tillval. Det skulle inte förvåna mig om Apple äntligen tar in Blu-ray-brännare som tillval här, även om företaget under många år helt bojkottat detta medium.
 • Flera USB 3.0-portar.
 • Ett urval av galet snabba grafikkort som kopplas ihop med Thunderbolt-portarna på något klurigt sätt och som stödjer framtida stora skärmar (27 tum eller större) med Retina-upplösning.
 • Minst 6 Gbps SATA
 • Stöd för minst 128 gigabyte internminne.
 • Stöd för Fusion Drive.
 • 512 gigabyte SSD-lagring som standard.
 • Ivy Bridge-E-processorn (se bild nedan).
 • Hårdvaruraid slopas.
 • Inbyggd Fibre Channel-anslutning.
 • Stöd för 802.11ac wi-fi-nätverk.

Därför är Mac Pro fortfarande viktig

Apple fokuserar allt mer av sin design runt slutna system där allt är integrerat i ett fåtal kretsar vilket gör det svårt för användaren att uppgradera minne, grafik och lagring. Mac mini tillåter fortfarande att du stoppar i mer disk och minne, och 27-tums iMac kan du expandera minnet i. Den äldre generationens Macbook Pro av 15-tumsmodell låter dig göra lite vad du vill, men en titt på 13-tums Macbook Pro och 15-tums dito med Retina-skärmen och Macbook Air ger vid handen vartåt Apples sortiment för proffs och konsumenter är på väg.

Mac Pro är sannolikt den sista maskin som Apple kommer tillåta att användarna enkelt byter och uppgraderar internminne, hårddisk, grafikkort och bygger ut med olika expansionskort. Så enkelt är det, och därför är den viktig. Enkelt uttryckt är Mac Pro den Mac du kan skapa efter eget huvud, istället för att tvingas in i en konfiguration som Apple dikterar.

Jag hoppas nya Mac Pro kommer snart. Jag ser fram emot att testa den och köpa den.© 2021 Omsoc Publishing AB