2013-06-03
Test

Jawbone Up

Ett armband som loggar hur mycket du rör på dig, hur du sover och som hjälper dig att hålla koll på hur mycket (o)nyttigheter du stoppar i dig. Kan det vara något? Efter en första misslyckad lansering av Up är Jawbone nu tillbaka med en produkt som kan vara helt värdelös eller otroligt intressant. Allt handlar om hur intresserad man är att dra nytta av dess egenskaper.

Tanken bakom Up är enkel. Med hjälp av armbandet kan du hålla koll på hur mycket du rör dig under en dag. Om du har armbandet på dig även på natten håller Up reda på hur länge du sover och hur du sover. Kanske vaknar du sällan riktigt utvilad, men vet inte varför. Up kan hjälpa dig se det genom att mäta hur många timmars djupsömn du får varje natt. Som bonus kan Up dessutom agera väckarklocka genom att låta armbandet börja vibrera när det är dags att vakna. Perfekt för undertecknad som inte vaknar av något mindre än en bomb i sovrummet.

Allt detta låter ju perfekt, men Up är inte en ny produkt och den har en komplicerad historia. Redan i slutet på 2011 sålde Up som smör men dess applikation var inget vidare och vad värre var så gick Up sönder – ofta. Det gick så långt så att Jawbones VD tvingades gå ut med en offentlig ursäkt och erbjuda pengarna tillbaka till alla som köpt Up, oavsett om de ville behålla produkten eller inte. Uppenbarligen tror Jawbone mer på Up nu då det villkorslösa erbjudandet om att få pengarna tillbaka slutade gälla 31 december 2012.

Kom igång

Mitt exemplar hade en laddtid på drygt 35 procent från fabriken så efter den initiala installationen och synkroniseringen lät jag ladda den genom en USB-port i min dator. Det tog en timme så var Up laddad till 100 procent. Jawbone uppger att batteritiden i Up ska räcka i tio dagar som mest.

Hur är då en Up i praktiken? Det finns både plus och minus, mest plus så vi börjar med det. Up väger i princip ingenting – det känns att den sitter på armen men den är inte störande. Då jag är en person som kan tycka det är störande att ha ett vanligt armbandsur på mig upplever inte att Up är i vägen på något sätt. Jag kan också sova med den utan att det stör på något sätt. Batteritiden är riktigt bra – tio dagar utan att behöva ladda den är bättre än vad jag vågade hoppas på.

App:en i iOS är smart, snygg och lätt att använda. De flesta vanligen förekommande maträtter finns inlagda i app:en om man också vill dokumentera vad man äter och när man gör det. Man presenteras med en bra summering över hur mycket man rört sig, vad man ätit och så vidare. Jawbone Up kan också logga hur du sover. Detta kräver att man försätter Up i vad som kallas för “Sleep Mode”. Detta är ett lite förvirrande val av namn på funktionen då det lika gärna kan betyda att man försätter Jawbone Up i viloläge, men i det här fallet innebär det alltså att Up måste sättas i ett särskilt läge för sömnloggning. På tal om sömn så fungerar också den inbyggda väckarklockan alldeles utmärkt – jag vaknade tämligen omedelbart när Up började vibrera runt armen och det var betydligt smidigare och dessutom diskretare då jag inte väcker andra delar av familjen med min högljudda väckarklocka.

Som en bonus finns det i skrivande stund tio app:ar utöver Jawbones egna som stödjer Up. Allt från Runkeeper till Withings fungerar. Vill man som utvecklare koppla ihop en app med Up så är det bara att kontakta Jawbone.

Tål vatten

En tanke som slog mig när jag tvättade händerna var om Up var vattentät. Och jodå – den tål stänk, regn, svett och att du har den på dig i duschen. Däremot avråder Jawbone från att man har Up på sig när man simmar, vilket annars vore trevligt om man vill logga ett simpass. Dock kan det vara värt att notera att Jawbones supportforum har flera rapporter från användare som fått problem med Up när de haft den med sig i duschen.

Ska man hitta några nackdelar med Up så är det kanske just att man måste ställa om produkten när man vilar eller är vaken. Det andra som kan vara lite bökigt är att synkronisera den – det är enkelt att ta bort det lilla locket och trycka in synkroniseringskontakten i hörlursuttaget i iPhone och sedan starta app:en och klicka igång synkroniseringen, men att göra det två gånger om dagen blir till slut en gång för mycket, minst. Hade man fått önska så hade Up synkroniserat trådlöst via exempelvis Bluetooth där den trådlösa funktionen aktiveras med en liten knapptryckning på Up.

En annan nackdel som inte omedelbart visade sig men snart blev allt tydligare är det faktum att Up räknar varje armrörelse som ett steg. Sitter du och arbetar vid en dator eller står på ett bygge och vevar en hammare hela dagarna så kommer varje armrörelse att bidra till stegräkningen. Jag tänkte inte på det själv först men insåg sedan att en dag då jag suttit framför datorn och arbetat hela dagen förutom att gå till och från bilen och från bilen in i en affär hade summerats till 1,5 kilometers gång enligt Up-applikationen. Det innebär att ska man få en korrekt mätning av alla steg ska man antingen slå av Up eller ta den av sig när man sitter still och inte faktiskt rör på sig.

Summering

Har Jawbone Up förändrat mitt liv, hur jag lever det och så vidare? Ja – faktiskt. Jag slutade ganska snabbt tänka på det faktum att det är en liten dator jag har på handleden och istället blir jag överraskad över att se all information om gårdagens aktiviteter när jag synkroniserar Up på morgonen. Jag ska inte påstå att jag lever hälsosammare nu än jämfört med innan jag skaffade en Jawbone Up men helt klart så tänker jag en aning mer på vad jag stoppar i mig, hur mycket jag rör på mig, och så vidare. De två stora funktionerna i Up för mig är väckarklockan och mätningen av min sömn. Den senare har gett mig svart på vitt hur jag sover och när jag gör det. En natt då exempelvis sonen varit orolig och krupit upp i sängen och mamma och pappa, då jag trodde att jag sov hårt, har i själva verket inneburit lättare sömn än djupsömn.

Sen ska det inte stickas under stol med att Jawbone Up är ganska cool. Den sitter på handleden och är tyst – ingen liten skärm att titta på, inga blinkande lampor eller stora logotyper som skriker till omgivningen vad det är jag bär på. Det skulle inte förvåna mig om version tre av Up stödjer trådlös synkronisering, men tills vidare får jag säga att 1 190 kronor har varit väl investerade pengar för mig.

Samtidigt gnager frågan om den kommer att fortsätta fungera. Det får framtiden utvisa.

Fakta
Pris 1 190 kronor (Apple Store)
Tillverkare Jawbone
Mer information Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB