2013-06-10
Krönika

Ett styrkebesked från Apple

macpro_3

Kvällens keynote från WWDC var inte bara en uppvisning i hur man slår tillbaka mot kritiker och andra som dödförklarat företaget. Det var också ett styrkebesked och ett tydligt tecken på att Apple nu gått vidare efter Steve Jobs död.

 

Det var en närmast övertänd Tim Cook, vd för Apple, som stegade ut på scenen. Jag fick känslan av att han var ivrig att få visa upp vad Apple pysslat med under det senaste året och för en gångs skull blev inte årets WWDC-keynote en särskilt avslagen historia. Snarare tvärtom.

Mac OS X 10.9

icloud_keychain_password

Apple började med att visa upp den kommande versionen av OS X. I version 10.9 byter Apple namnstandard och går från katter till olika platser i Kalifornien. Således är OS X 10.9 döpt till OS X Mavericks på Apples marknadsföringsspråk. OS X 10.9 innehåller inte överdrivet många nya funktioner, åtminstone inte som Apple avslöjat ännu. Enligt ett pressmeddelande från Apple ska OS X 10.9 innehålla över 200 nya funktioner. Ett förbättrat stöd för oss som använder fler än en skärm till vår Mac, förbättrad hantering av notifiering, en ny applikation för Apples kartor och uppdaterade versioner av Safari och kalenderapplikationen fanns på menyn. En applikation för iBooks, en lite annorlunda Finder med stöd för taggar och flikar visades också. Xtrafinder, någon?

En nyhet för de som kör iCloud är något som kallas iCloud Keychain – ett system för hantering av lösenord, kreditkortsnummer och liknande information som man vill ha med sig och som inte bara sparas utan också kan fyllas i automatiskt när man vill logga in på en webbsajt eller köpa något online. iCloud Keychain kan också föreslå lösenord om du ska registrera dig på en ny sajt. Jag tror inte jag är ensam om att tänka på hur ont i magen gänget bakom 1Password har ikväll. Smart funktion annars, i synnerhet eftersom den har motsvarande stöd i Safari i iOS 7, vilket jag kommer till senare.

OS X 10.9 innehåller en rad förbättringar under motorhuven, ungefär som Snow Leopard gjorde efter Leopard. Förbättringarna tycks främst vara för de med bärbara datorer i åtanke. Apple satsar nämligen på att hålla koll på applikationer som inte används på en stund och ser till att de drar mindre processorkraft och därmed mindre energi från batteriet. Om du minimerar en applikation och den inte gör något i bakgrunden försätts den i ett viloläge, vilket kan liknas vid hur applikationer i iOS gör när man växlar till en annan applikation. Webbläsaren Safari ger dig möjligheten att välja om du vill starta exempelvis Flash-animationer för att spara på batteriet i datorn. Andra funktioner som minneskomprimering och en mer effektiv uppspelning av HD-video i iTunes finns också bland nyheterna.

iOS 7

ios7_1

En av de större nyheterna under kvällen var iOS 7. Jag är väldigt kluven inför vad Apple skapat här. Eller snarare, jag är kluven över att de så uppenbart tagit inspiration från både Android och Windows Phone när de skapat ett helt nytt gränssnitt för iPhone, iPad och iPod touch. Snyggt är det, ingen tvekan om det – gott om ögongodis som nästan garanterat gör sig bäst på en iPad eller på iPhone 5 större skärm. Men det finns detaljer, som den lilla menyn man kan dra upp med genvägar för att aktivera och avaktivera olika funktioner (till höger ovan), eller att kunna scrolla mellan öppna applikationer på hela skärmen (mitten ovan) snarare än att som idag få upp dem på en liten rad i skärmens underkant som känns bekanta. Den platta designen för tankarna direkt till Windows Phone, och även om jag är den förste att applådera att läder, filter och annat är borta så tror jag det kan komma att ta lite tid att vänja sig vid hur iOS 7 ser ut. En sak som slog mig under presentationen var att det inte längre är det grafiska gränssnittets utseende som fångar min uppmärksamhet utan de små och lite större grafiska effekter som Apple implementerat. Om det senare krävs för att göra iOS spännande så finns risken att Apple är ute på hal is, men den som lever får se.

Typografin i iOS 7 känns inte lika skarp som tidigare, vilket även den för tankarna till Windows Phone.

Jag nämnde tidigare iCloud Keychain vilket är en välkommen nyhet. En annan sådan är stöd för Airdrop även i iOS. Med största sannolikhet kommer detta endast att fungera med filtyper som Apple står bakom (det vill säga Numbers, Pages, Keynote och möjligen PDF) utöver bilder men det ska bli intressant att testa. Kan man exempelvis skicka en film eller en låt till telefonen?  Det återstår att se. Små och stora nyheter inkluderar en förbättrad funktion i Find my iPhone där man nu avkrävs Apple-ID och lösenord till detta för att kunna ta bort låsningen på en stulen enhet. Det går att blockera inkommande samtal via mobilnät och Facetime samt meddelanden via iMessage från personer man helst inte vill prata eller chatta med. Detta är något jag väntat på sedan min första iPhone, då det fanns en applikation för jailbreakade iPhone som lät mig göra just detta. En bekräftad eller raderad notifiering i iOS 7 visas inte i OS X 10.9 eller vice-versa. Självklart och smart samtidigt.

iTunes Radio var en inte helt oväntad nyhet. Däremot kändes det som Apple passade på att slå konkurrenter som Spotify på knäna genom att visa upp både Rolling Stones och Led Zeppelin i sin nya nätbaserade radiotjänst. Led Zeppelin finns nämligen inte på Spotify. I iOS 7 kommer iTunes Radio vara en del av musikapplikationen, och i OS X och Windows kommer den inte helt oväntat att flytta in i mastodontapplikationen iTunes. Lika oväntat var det för övrigt att tjänsten inledningsvis endast kommer att fungera i USA.

Snabbare Macbook Air med bättre batteritid

Tolv timmars batteritid i en 13-tums Macbook Air?  Jag hoppas det, för det är den maskinen jag ska ha på jobbet. 11-tums och 13-tumsmodellerna bygger båda på Haswell-arkitekturen vilket ska ge snabbare grafik i form av Intels integrerade grafikkort HD Graphics 5000, mer processorkraft i Core i5 och i7-processorerna och utöver detta också stöd för den senaste trådlösa nätverksstandarden 802.11ac. Prisnivåerna för 11- och 13-tumsmodellerna kommer att ligga på ungefär samma som med de numera äldre modellerna, kanske aningen lägre beroende på växelkurs, med mera.

Screen Shot 2013-06-10 at 10.39.43 PM

 

Som grädde på tårtan släppte Apple uppdaterade modeller av Airport Extreme och Time Capsule som nu snarare liknar mjölkpaket än en Airport Express, som nu är den enda basstationen i Apples utbud som inte stödjer 802.11ac, en standard jag ska titta närmare på under sommaren. Time Capsule med 2TB lagringsyta kostar 2 595 kronor och 900 kronor mer för modellen med 3TB lagringsyta. Airport Extreme befriar dig från 1 795 kronor.

En rund, svart Cube

macpro_3

En design som få hade väntat sig. Jag trodde först att det var ett skämt, men nya Mac Pro är på fullaste allvar. Kanske är liknelsen lite orättvis, men det var svårt att inte tänka på Power Mac G4 Cube när Apple bjöd på en tjuvtitt på nästa generations Mac Pro. “Can’t innovate anymore, my ass” var Phil Schillers nästan spontana kommentar till de som tvivlat på Apples innovationsförmåga när den nya Mac Pro visades upp med en rad olika bilder.

Maskinen är liten, drygt en tredjedel så hög som den numera klassiska designen på PowerMac G5 och senare Mac Pro, och den är byggt i ett cylinderformat chassi där passiv kylning kombineras med en enda stor fläkt som av bilderna att döma tagit inspiration från hur fläktarna i Retina-modellerna av Macbook Pro är konstruerade. Det är en tajt design – borta är möjligheterna att stoppa i fler diskar, expansionskort och annat – istället bygger maskinen på PCI Express-anslutet Flash-minne, två inbyggda grafikkort av modell FirePro från AMD/ATI med upp till 6GB videominne vardera. Apple menar att detta är den första Mac som kan driva de nya 4K-skärmar som nu börjat dyka upp på marknaden. Apple har som bekant ingen sådan skärm att erbjuda ännu men jag gissar att det kommer.

macpro_2

Anslutningar finns det vädigt gott om – Fyra USB 3.0-portar, sex Thunderbolt 2.0-portar, två gigabit ethernet-portar, en HDMI 1.4-port och givetvis in- och utgång för analogt ljud. Men, och ett stort men – nya Mac Pro går i samma fotspår som vi sett först PowerMac G4 Cube och senare både iMac och nya generationens Macbook Pro trampat upp åt oss kunder – den är inte särskilt expanderbar bortom att det går att stoppa i mer minne. G4 Cube kunde man stoppa i ett Airport-kort, byta hårddisk och grafikkort i utöver internminnet. Så många val har du inte med nya Mac Pro – grafikkorten kommer troligen kunna beställas med olika mängder grafikminne, och när det gäller processorer och lagring är det också något vi kunder kommer att kunna ställa in vid beställning. Men jag gissar att det vi köper är det vi kommer att få leva med på ett eller annat sätt när maskinen väl är levererad. Jag hoppas att jag har fel.

För de som vill expandera sin nya Mac Pro blir det till att använda ett antal av de portar som maskinen begåvats med. En nackdel om du frågar mig, men andra kommer säkert att gilla det.

Prislapp? Okänt än så länge. Men den lär bli dyr. Detta är för övrigt en maskin som Apple både utvecklar och monterar i USA. Gissningsvis importeras delarna från fabriker långt utanför hemlandets gränser.

För egen del står min gamla Macpro4,1 fortfarande stadigt under skrivbordet. Gott om plats för expansionskort, lagring och minne har den också…

Nätet framtiden för iWork

comingsoon_hero

Om du väntar på en uppdatering av iWork kanske du får vänta ett tag till. Apples utveckling inom området tycks numera vara förlagd till att flytta iWork med dess funktioner till iCloud och därmed göra programpaketet en del av företagets molntjänst. Smart och trevligt är ett sätt att se på saken – lite kortsiktigt ett annat. Även om iWork i en webbversion låter mig skriva och arbeta precis som med de vanliga applikationerna så är en iCloud-baserad version värdelös om jag inte har Internetåtkomst i min dator.

iWork i iCloud kommer, precis som iOS 7, Mac OS X 10.9 och Mac Pro, att lanseras till hösten.

Välkommen till nya Apple

Om du tittade på sändningen från Podcasten så noterade du säkert att flera av Apples chefer var glada, nästan på gränsen till övertända. Det skämtades friskt, darrades på rösten emellanåt och det var ibland på gränsen till att bli flamsigt. För de som kan sin Apple-historia är det ingen överdrift att påstå att detta aldrig skedde under Steve Jobs tid. Då var det Jobs som stod för några som helst spontana utspel – nu får fler ta plats och synas på gott och kanske också på ont. Jag tolkar det som att Apple nu kommit över grundarens bortgång, att företaget gått vidare och blivit något nytt.

Att Apple lyckats hålla tätt om i princip allt förutom iTunes Radio är i sig ett styrkebesked. Visst, det var inte helt oväntat med nya Macbook Air-maskiner då lagren på de äldre modellerna var helt uttömda, vilket jag skrev om förra veckan. En ny Mac Pro hade det viskats om, men inte mer. Jag hade gissat på att Apple skulle fortsätta använda samma chassi – resultatet kunde inte bli längre från den gissningen.

Screen Shot 2013-06-10 at 10.15.27 PM

Inga betaversioner av iOS 7 eller Mac OS X 10.9 hade läckt ut, och fram tills idag hade inga betaversioner ens publicerats på Apple Developer Connection. Av intresset att döma efter att keynote-presentationen avslutats har det knappast gjort de betaversioner som nu släppts mindre intressanta för utvecklare och andra som vill testa på det senaste.

Det var en kväll med många små nyheter som egentligen till största delen är vidareutveckling av redan befintliga idéer snarare än revolutionerande dito. Nya Mac Pro var en befrielse och en chock att se, och det ska bli intressant att testa den när den når Sverige. Uppdateringar i bakgrunden av iOS- och Mac OS X-applikationer samt utökad multikörning i iOS var väntade men trevliga nyheter, varken mer eller mindre.

Annars tolkar jag kvällens presentation som en styrkedemonstration – Apple har visat att de arbetar hårt med vidareutveckling på en rad olika områden men den där riktiga pangnyheten verkar vi få vänta på ett tag till. Envis som jag är tror jag fortfarande det har med TV att göra, men låt oss suga på den karamellen ett tag till.© 2021 Omsoc Publishing AB