2013-06-11
Krönika

Fler tankar om nya Mac Pro

macpro_3

Efter att ha funderat ett varv till runt nya Mac Pro så har jag, givetvis, hittat ett par saker jag inte gillar med den. Det handlar inte så mycket om hur den ser ut, vilket är en smakfråga, utan snarare vad Apple signalerar till sina kunder när det handlar om lagring och expansionsmöjligheter.

Fyra minnesplatser, upp till två inbyggda grafikkort och upp till två platser för flash-lagring är vad vi har att spela med i nya Mac Pro. Sannolikt kommer de inbyggda grafikkorten att räcka till länge för de flesta användare. I takt med att minnesmodulerna blir allt mer kraftfulla kommer de fyra platserna att räcka länge de också, även om prislappen inte kommer vara rolig för den som vill upp till 64GB minne eller mer.

Det jag funderar på när det gäller expansionsmöjligheterna handlar om lagringen. I den “gamla” Mac Pro-modellen fanns det som bekant plats för fyra interna diskar, SSD eller vanlig mekanisk SATA, och kortplatser där exempelvis Fibre Channel-kort kan anslutas. I nya Mac Pro är vi hänvisade till Thunderbolt-portarna (sex till antalet) för sådana behov. Detta betyder inte nödvändigtvis att Apple står inför att vända Fibre Channel-ansluten lagring och därmed Xsan ryggen, men bara tanken på att ansluta en PCI Express-adapter via Thunderbolt för att sedan kunna ansluta Fibre Channel till en Mac Pro känns oerhört omständigt och oerhört dyrt.

Ett Fibre Channel-kort från Apple kostade tidigare runt 4000 kronor på Apple Store (de tycks vara borttagna nu) medan en Fibre Channel till Thunderbolt-adapter från Promise kostar strax över 7000 kronor. I mitt tycke hade Apple gott kunna bygga in en plats i maskinen för fiberanslutning om de menar att detta är en proffsmaskin för de som arbetar med exempelvis video där just hastighet på lagring är direkt avgörande för hur ett arbetsflöde fungerar i en intensiv arbetsmiljö.

Det är för mig ingen tvekan om att extern lagring i någon form är ett måste för användare av nya Mac Pro. Apple har nu signalerat att detta ska lösas via Thunderbolt i första hand och USB 3.0 i andra hand, eftersom flashbaserad lagring fortfarande är på tok för dyrt i de storlekar som många användare av Mac Pro behöver.

Jag tenderar allt för ofta att hålla fast vid det gamla. I fallet nya Mac Pro känns det som att Apple valt ut en viss del av en redan relativt liten skara kunder som den perfekta målgruppen för produkten, medan andra med kanske mer traditionella krav har ett val att göra – håll fast vid en gammal Mac Pro eller köp en ny och spendera en mindre förmögenhet till på fler tillbehör för att ersätta något som faktiskt fortfarande fungerar hyfsat bra.© 2021 Omsoc Publishing AB