2013-06-12
Krönika

Vad vill Apple med OS X Server

sever

Med introduktionen av en ny Mac Pro är det nog fler än jag som ställer sig följande fråga: ska man ställa en cylinderformad dator i ett rack? Sannolikt inte – vad är då alternativen? Macpro funderar lite på vad vi kommer från, var vi är och var vi är på väg om vi vill köra en Mac som server i vårt nätverk.

 

Screen shot 2013-06-11 at 10.24.38 PMEn titt på Apples amerikanska hemsida ger lite blandat resultat. Den äldre Mac Pro-modellen finns fortfarande kvar på Apple Store, medan en titt på Mac-datorerna ger vid handen att det är Apples nya cylinderformade superdator som är den Mac Pro som visas upp.

En lite mer störande syn är att titta på Server-sidan på Apple.com. Du ser på bilden till höger vad jag menar. Remote Desktop, OS X Server och Mac mini server. Inget mer. I en nedmonteringsresa som påbörjades i slutet på 2010 med att Xserve lades ned till att den snart före-detta modellen av Mac Pro läggs till handlingarna återstår nu endast en maskin för de som vill ha en någorlunda anpassad hårdvara för serverdrift: Mac mini server.

Apple har aldrig varit längre från att erbjuda en kraftfull plattform för interna servertjänster. Samtidigt fortsätter utvecklingen av OS X Server med nya funktioner i den kommande stora uppdateringen till OS X Server 10.9. Förvirringen är stor, som det brukar heta.

Vad vill Apple med sin serversatsning? Ska den sakta men säkert gå i graven varvid Apple kan dumpa OS X Server och hänvisa till minskat intresse hos kunderna som anledning, eller tror de på allvar att vi vill köra en server på en iMac eller en Mac mini? Chefen för OS X Server, Eric Zelenka, frågade lite skrattande under sin keynote på Macsysadmin 2011 hur ofta en nätdel i en Mac mini går sönder, som ett svar på kritiken om att både Mac Pro och Mac mini saknar redundans när det gäller just nätdelen. Men det är inte lösningen på problemet, utan snarare en ännu större varningsflagga för de som överväger att investera i en OS X-baserad server.

Risken ligger inte i hur ofta något går sönder, utan vad man gör när det händer. Jag har flera kunder som exempelvis blivit sittandes med Mac mini server-maskiner där nätverksporten slutat fungera. Mitt stående råd numera är att helst ha en Mac mini server till i reserv, alternativt att åtminstone ha en ethernet-adapter för Thunderbolt i första hand eller USB i andra hand om Thunderbolt-porten är upptagen med ansluten lagring. En server utan fungerande nätverksanslutning är i sanning lika användbar som en server med en trasig nätdel, och min känsla är att detta händer oftare än Apple kanske tror, och oavsett när det händer så orsakar det kunderna problem.

Om Apple bryr sig om sina kunder? Inte nämnvärt, egentligen. Om Apple tjänar mycket pengar så tolkar de den stadiga strömmen av pengar som att kunderna är nöjda. Men kunder som lever i en värld bestående av en Mac, en iPhone, en iPad och som köper allt via iTunes och App Store är Apples drömkunder. De genererar minimalt med problem och genererar maximalt med intäkter. Problemet är att detta endast delvis är samma värld som de företagskunder lever i som kan tänkas vilja använda OS X Server på jobbet. Problemet är att i den världen ställer kunderna helt andra krav, driftsätter egna tjänster och förväntar sig att saker och ting fungerar hela tiden. Alltid.

I kundernas värld kan ett par timmars nedtid eller problem med iCloud möjligen generera lite gnäll på Twitter, en i en företagsvärld är ett par timmars nedtid synonymt med intäktsförluster, missnöjda kunder, med mera. Det ansvaret är uppenbarligen inget Apple anser sig kunna leva upp till längre varför de ytterst få spår av OS X Server som finns kvar kan liknas vid brödsmulor jämfört med den brödbutik som Apple erbjöd i form av servrar, lagring och spännande serverfunktioner.

Jag skrev detta den 5 november 2010 efter att Apple meddelat att Xserve skulle läggas ned:

Vilket leder mig in på frågan om Mac OS X Server. Som produkt tror jag att Mac OS X Server kommer att leva kvar under en överskådlig framtid. Den delar kodbas med Mac OS X och kräver vad jag förstår inga större personalinsatser för att underhålla då en stor del av jobbet redan är gjort.

Mac OS X Server är “nice to have” för Apple, och det räcker bra eftersom det driver försäljningen av Mac Mini Server och hjälper Apple att pinka in ett revir runt småföretagen, som i Apples värld inte vill köpa Microsofts Small Business Server då den blir för dyr och för komplicerad.

Men Mac OS X Server har problem. Jag gissar att Apple löser en del av de problemen, med en avsaknad av funktioner som snapshots, ett modernare filsystem, stöd för iOS-enheter bortom Caldav, Carddav, IMAP och SMTP, backupfunktioner för hela servern och inte bara delar av den, övervakningsfunktioner bortom SNMP, med mera med att helt enkelt konstatera att Mac OS X Server är ett serveroperativsystem för små företag och då behövs inte de funktionerna. Punkt.

Är man enterprisekund kör man Exchange. Är man för liten för en egen server, då använder man MobileMe.

MobileMe heter numera iCloud och kan inte hantera varken webbhosting eller e-post för egen domän. Åter igen – Apple vill inte erbjuda det. De har inte resurser eller vilja att arbeta med den typen av kunder. På det sättet skiljer sig för övrigt iCloud inte särskilt långt från ett vanligt svenskt medelmåttigt webbhotell.

Samtidigt som Apple tar bort den sista riktigt kraftfulla maskinen för serverbruk (förutsatt att man inte är intresserad av att lägga ganska seriösa pengar på en ny Mac Pro och sedan lägga ytterligare ganska seriösa pengar på extern Thunderbolt-ansluten lagring och använda hela klabbet som server) lanserar de en ny Xcode-tjänst i OS X Server 10.9 som ska hjälpa utvecklare att lagra, distribuera och testköra kod. Hade jag varit utvecklare hade jag nog önskat mig något lite mer kraftfullt och pålitligt än en Mac mini för att hantera en så viktig funktion.

Alternativen heter till skillnad från 2010 numera inte Windows Small Business Server eller Linux utan Google Apps, Office 365, Dropbox, Drobo och Synology. Molntjänster kombinerat med egen lokal lagring är onekligen framtiden för de som inte längre orkar fajtas med Apple. Jag är rädd att jag lutar åt det hållet jag också.© 2020 Omsoc Publishing AB