2013-06-16
Test

Philips 298P4

När datorskärmar växer i storlek så kan det vara intressant att titta på ett nytt grepp där skärmen blir bredare men inte nödvändigtvis högre. Philips nya breda 21:9-skärm för datorer levererar men kräver också sin dator för att komma till sin rätt.

Till vardags har jag en åtta år gammal 30-tums Apple Cinema Display. Det är en bjässe på skrivbordet som trots sin storlek endast erbjuder 2560 x 1600 pixlars upplösning i 16:10-format. Det var givetvis mycket 2005 då skärmen var ny, men idag finns det mindre skärmar med betydligt högre upplösning. Större skärmar också för den delen. Problemet med de skärmarna kan vara att upplösningen är för hög, att en 27-tums skärm med 2560 x 1440 pixlars upplösning i 16:9-format kan för vissa vara en aning för skarpt.

Philips nya skärm går under namnet 298P4QJEB, eller 298P4. Det är en bjässe det med, men inte på höjden. Däremot är den bred som attan och erbjuder en bildyta på 29 tum i 21:9-format. Den har åtskilligt med intressanta funktioner och egenskaper också. Skärmen bygger på en IPS-panel och erbjuder bra betraktningsvinklar. Portar finns det gott om – 298P4 erbjuder två HDMI-ingångar, en DVI-ingång, en ljudingång, tre USB-portar där en är särskilt utformad för att ladda mobiltelefoner samt två DisplayPort-anslutningar, den ena en ingång och den andra en utgång. Detta innebär att man via DisplayPort kan seriekoppla flera skärmar efter varandra, ungefär som med Thunderbolt.

Detta kräver dock sitt grafikkort så förvänta dig inte att det fungerar med en vanlig Macbook Air eller Macbook Pro. Philips rekommenderar ett AMD Radeon HD 6850 eller bättre för det ändamålet. Med en bärbar Mac krävs att du kopplar in skärmen till den adapter som Apple släppts för ändamålet då skärmen kräver Dual-link DVI-anslutning (945 spänn kostar adaptern på Apple Store). Vill man ha fler skärmar fast bara en enda fysisk kan man också aktivera en rad olika bild-i-bild-lägen där skärmen faktiskt kan delas på 50 procent och visa bild från två olika källor samtidigt. Det kan låta lite galet men fungerar bra i praktiken då skärmen ju är bred nog.

De som hellre ställer sin skärm på högkant kan vrida den 90 grader, vilket fungerar bra då stativet till skärmen är höj- och sänkbart och dessutom riktigt stabilt.

Philips 298P4 är duktigt strömsnål. I aktivt läge drar den endast 48 watt, och i viloläge 0,3 watt. Det tål att fundera på om man som undertecknad jämför med 30-tumsskärmen med åtta år på nacken som sörplar i sig 150 watt. På tal om elförbrukning så kan vi ju prata priset på 298P4. Man kan tänka sig att en sån här skärm är dyr, för den ser riktigt dyr ut. Byggkvaliteten är riktigt bra, stativet rejält och antalet portar mer än tillräckligt. Så den borde vara dyr, men med en prislapp på drygt 4500 kronor är detta en av de mest prisvärda skärmarna jag haft nöjet att använda på åratal. Bildkvaliteten är god och skärmen är vilsam för ögonen. Jämför jag med Apples Thunderbolt-anslutna skärm så kunde den göra mig en aning trött i jacken efter 5-6 timmars arbete. Philips 298P4 har samma effekt på mina ögon som Apples 30-tums Cinema Display, det vill säga att den inte är störande eller gör mig trött i ögonen.

Är den tillräckligt bra för att en Apple-fanatiker som undertecknad ska köpa en? Det ligger i farans riktning, som advokater brukar säga.

Fakta
Pris Cirka 4500 kronor
Tillverkare Philips
Mer information Philips© 2021 Omsoc Publishing AB