2013-06-22
Test

Time Capsule (2013 års modell)

Precis som Mac Pro har Apples kombinerade basstation, router och backupserver inte uppdaterats på länge. Den sista uppdateringen av Time Capsule släpptes i slutet på 2011 och innebar egentligen inget mer än en större hårddisk i samma chassi som tidigare. Det var med andra ord dags för en uppdatering och i och med att Apple nu hoppat på 802.11ac-tåget för snabbare wifi behövde Time Capsule få en ny form.

Senast uppdaterad 2013-06-24, 22:45

 

Precis som den tidigare versionen av Airport Extreme som gamla Apple TV. Nya Time Capsule nämligen exakt samma form som nya generationens Apple TV, förutom det faktum att den är lika hög som 6-7 stycken Apple TV staplade på varandra.

tc_02 - www.macpro.se

Framsidan på Time Capsule är blank och förutom en liten statuslampa finns ingenting värt att titta på. Baksidan är betydligt mer spännande med fyra ethernetportar, tre för ditt interna nätverk och en fjärde som ansluts till ditt bredband om du avser använda Time Capsule som router. Vill du ansluta den till ditt interna nätverk är det samma port du använder fast du konfigurerar porten i Time Capsule i ett bryggläge istället. Samtliga ethernet-portar har gigabit-kapacitet.

USB-porten kan du ansluta en skrivare till, eller en hårddisk du kan dela ut på ditt lokala nätverk för gemensam lagring.

Kraftfullare wifi

Stödet för 802.11ac ska ge betydligt snabbare backuper med Time Machine över wifi enligt Apple. Det förefaller inte vara helt otroligt eftersom 802.11ac är betydligt snabbare än 802.11n med hastigheter upp till 1,3Gbit/s. Som brukligt är så kan snabba hastigheter via wifi variera kraftigt beroende på omständigheter som exempelvis vilken typ av väggar du har i bostaden eller kontoret, eller var du placerat basstationen i förhållande till var du och din dator befinner dig. En smart grej med basstationen i Time Capsule är att antennen är monterad som en cirkel inne i enhetens chassi.

Räckvidden är märkbart bättre. I vår villa har vi i normala fall en Time Capsule av första generationen samt två Airport Express för att få täckning i hela huset. Nya Time Capsule täcker av hela huset utan några som helst problem, vilket är minst sagt imponerande.

Hur mycket snabbare blir ditt wifi egentligen när du surfar via 802.11ac jämfört med 802.11n? Macpro har testat genom att använda sig av en första generationens Time Capsule för 5GHz 802.11n och en andra generationens Airport Express för 802.11n-trafik över 2,4GHz. Genom att testa anslutningshastigheten mot Bredbandskollen med den senaste generationens Macbook Air som har just 802.11ac inbyggt.

Sända / ta emot i Mbit/s 802.11n, 2,4GHz 802.11n, 5GHz 802.11ac, 5GHz
92,87 / 91,12 103,95 / 108,25 166,60 / 91,73

Samtliga basstationer var placerade på samma avstånd (en meter) till testdator. I takt med att avståndet mellan basstation och dator ökar blev prestandan av naturliga skäl sämre på 5GHz-bandet och 2,4GHz-bandet fungerade betydligt bättre.

Hur snabbt är då ren filkopiering?

Kopiera 3,17GB via AFP 802.11n, 2,4GHz 802.11n, 5GHz 802.11ac, 5GHz
7,03 min 2,30 min 2,58 min

I ett rum där du sitter nära din basstation spelar det ingen roll om du använder 802.11n eller 802.11ac på 5GHz-bandet – du får i princip samma prestanda. Däremot blir skillnaden betydligt större ju längre bort du kommer från basstationen. I detta test kan jag konstatera att en gammal Time Capsule av första generationens modell som pratar 802.11n på 5GHz-bandet inte ens syns bland de trådlösa nätverken i undertecknads hus när basstationen står på ena sidan huset och datorn i den andra änden. Jämför då det med 802.11ac på 5GHz och skillnaden är enorm – det trådlösa nätverket fungerar faktiskt och ger riktigt bra prestanda även över längre avstånd. 802.11n och 802.11ac över 2,4GHz-bandet ger i princip samma prestanda, intressant nog.

tc_03 - www.macpro.se

802.11ac-standarden använder en teknik kallad strålformning där signalen till exempelvis en notebook kan förstärkas åt just det håll där notebook-datorn befinner sig. Detta skiljer sig markant från den äldre 802.11n-standarden som vräker ut signalen med samma styrka åt alla håll oavsett var klienterna befinner sig.

Nedgraderad lagring?

I de äldre versionerna av Time Capsule gjorde Apple en stor affär av att den inbyggda hårddisken var “serverklassad”, alltså att hårddisken var testad och av samma kvalitet som dyra serverhårddiskar. Vad det sitter för lagring i nya Time Capsule pratar Apple inte om utöver att det sitter en hårddisk på två eller tre terabyte. Det sitter en vanlig 3,5-tums SATA-hårddisk i enheten och med tanke på hur ofta gamla Time Capsule faktiskt gick sönder så spelar det nog ingen större roll vad Apple valt att sätta för hårddisk i maskinen. Oavsett vad hade det varit trevligt att veta vad som egentligen sitter i enheten.

tc_04 - www.macpro.se

Summering

Nya Time Capsule är en charmig, sympatisk och trevlig produkt som sannolikt kommer att sälja bra. Räckvidden är bättre och prestandan likaså. Det finns frågetecken om vad det sitter för hårddisk i Time Capsule och framtiden får visa om kvaliteten är god nog. En fråga jag inte tagit upp i denna artikel är väggmontering av nya Time Capsule. Tidigare generationer har kunnat väggmonteras med hjälp av tredjepartsprodukter och det kommer säkert släppas liknande produkter för nya Airport Extreme och nya Time Capsule.

Fakta
Pris Från 2 595 kronor (2TB)
Tillverkare Apple
Mer information Apple© 2021 Omsoc Publishing AB