2013-07-18
Guide Nyhet

OWA för iPhone och iPad

owa_header

När det finns en till synes utmärkt och kapabel e-postklient inbyggd i iOS 6, vad är då Microsofts syfte med att lansera en egen för Office 365? Jag återkommer till det men först en titt på applikationen.

 

En sökning efter e-postklienter för iOS för att kommunicera med Exchange Server och Office 365 ger ett antal träffar på App Store. Man undrar för ett ögonblick eller två vilka som går på bluffar som dessa:

Read and compose Outlook emails and manage your calendar directly from any iOS device. No more using the web browser to access your Outlook account!

45 kronor för en applikation som gör samma sak som Apples inbyggda klienter för kalender, adressbok och e-post gör och har gjort sedan ett antal år tillbaka. Åtminstone utifrån användarens perspektiv.

Med detta i åtanke kan vi raskt glida över till Microsofts senaste bedrift för just iOS – en applikation som enkelt uttryckt är det närmaste vi kommer Outlook för iPad eller iPhone. Har du någonsin funderat på hur Windows Phone-plattformen skulle se ut i en iPhone? Då är OWA för iPhone och iPad ett bra sätt att få uppleva en liten del av det som tidigare kallades Metro-gränssnittet.

Microsoft har efter ett antal år av sittande på staketet nu börjat släppa iOS-applikationer. De har tidigare släppt en version av Office för iOS och nu alltså en e-postklient för Office 365.

owa1

Efter att applikationen, som är gratis, laddats ned från App Store får man mata in sina inloggningsuppgifter till Office 365. Därefter presenteras man av en riktigt trevlig guide (bild ovan) som förklarar hur applikationen fungerar. Det är logiskt att Microsoft lagt ned så mycket arbete på denna guide då iOS-användare sannolikt inte har särskilt stora kunskaper i hur Windows Phone-gränssnittet fungerar och ser ut. Samtidigt tar Microsoft i mina ögon en chans där de försöker locka över iOS-användare till Windows Phone genom att visa upp gränssnittet på iOS-användarnas “hemmaplan”.

För egen del gillar jag Windows Phone 8-gränssnittet främst på Tablet-stora skärmar men det känns inte riktigt som OWA för iPhone känner sig så värst hemmastadd i iOS 6. Kanske det skulle kännas mer passande i sällskap av iOS 7 men det får framtiden utvisa.

owa2

Design med fördelar och brister

Microsofts design av Windows Phone 7 och senare har alltid präglats av lika många delar funktionell minimalism som “snygga” (beroende på tycke och smak) grafiska effekter och små påhitt som inte fungerar i verkligheten. Ett par exempel finns i bilden ovan – texten under kugghjulet lyder “gå till Alterna”. Första bokstaven är gemen och ordet alternativ skrivs inte ut i sin helhet. Okej, så man kan tänka sig att funktioner och applikationers första bokstad skrivs ut versalt, och övrig text gement, men i så fall – varför står det inte “gå till Kalender” eller “gå till E-post” ? Att anklaga gränssnittet i OWA för iPhone och iPad för att vara en aning inkonsekvent är inte att överdriva.

En titt i inkorgen har lösningar av det smartare valet. Olästa brev har en blå rand till vänster om sig, besvarade en liten svarspil uppe till höger ovanför respektive brev. Men även här har Microsoft försökt vara coola och låta de texten för de olika vyerna för din inkorg högst upp i applikationen flöda ut till höger. Det är inte nödvändigtvis så att man instinktivt drar texten åt vänster för att visa fler val så här har Microsoft misslyckats.

owa3

Den vänstra bilden till ovan visar inloggningsskärmen. Den högra bilden visar ett brev som inte kan visas av säkerhetsskäl. Tror jag – det är många anledningar som anges i brevets textfält istället för att visa brevet i fråga. Den skarpögde noterar också att ordet webbläsare nämns i brevets textfält. Huruvida OWA för iPhone och iPad egentligen är ett snyggare gränssnitt mot Microsofts redan så lyckade webbgränssnitt mot Exchange och Office 365 (som sedan många år bär just namnet OWA, eller Outlook Web Access) som till stor del baserar sig på innehåll som Webkit renderar i själva applikationen låter jag vara osagt men det ligger onekligen i farans riktning att så är fallet.

owa4

Här kalendern i iPhone-versionen av Microsofts OWA-applikation. En av de bättre delarna av applikationen i mitt tycke. Microsoft har exempelvis lyckats så väl med designen av datum och tidsval för ett nytt möte så Apple borde ta lärdom av vad folket i Redmond lyckats med.

owa_ipad_kalender

Här samma kalender på en iPad 4 med iOS 6. Som synes gör sig Windows Phone-gränssnittet enormt mycket bättre på en större skärm och kalendern är faktiskt en njutning att arbeta med på iPad.

Därför utvecklar Microsoft OWA för iPhone och iPad

Behöver vi egentligen en OWA-klient för iPad och iPhone? Det fullständiga svaret på den frågan har nog bara Microsoft, men det är trots detta imponerande att Microsoft faktiskt fått ut en applikation som fungerar så bra på både stor och liten iOS-skärm. Kanske är applikationen en reaktion på kunders klagomål på Apples återkommande problem med hur de implementerat ActiveSync i iOS. Mer om det strax.

Microsoft har till skillnad från ett annat e-postprogram för iOS, det numera av Google ägda Sparrow vars utvecklare försökte lura Apple genom att använda API:er i iOS för VOIP för att få till pushnotifieringar, fått till så pushnotifieringar fungerar bra om man ser till att de endast tycks användas för att uppdatera applikationsikonens visning av antalet nya olästa brev. Nya brev visas annars inte förrän applikationen synkroniserat inkorgen med Office 365-servrarna. Med tanke på att åtminstone delar av innehållet i OWA-apparna för iPhone och iPad sannolikt är renderade delar av webbgränssnittet är det riktigt intressant att det fungerar så pass väl.

Apple stödjer visserligen ActiveSync i iOS men har implementerat precis så mycket som behövs för att synkronisera e-post, kalender och kontakter mellan server och iOS-klient vilket har retat upp en hel del företagskunder. Saker som Apple utelämnat rör bland annat möjligheten att styra alla säkerhetsinställningar i en iOS-enhet via ActiveSync. Många av dessa saker stödjer däremot OWA för iPhone och iPad vilket skapar möjligheter för tajtare kontroll av en iPhone eller iPad när det gäller hur den kommunicerar med Office 365 och senare också Exchange Server 2013 när den stöds av appliktionen.

Utöver Apples grundläggande / bristfälliga implementation av ActiveSync kan man också lägga till de återkommande buggar i iOS när det gäller synkronisering med Exchange Server och Office 365. Den senaste buggen i iOS 6.1 tvingade Microsoft att gå ut och avråda sina kunder från att låta iOS-enheter synkronisera med Exchange Server tills vidare. Problemet löstes i en uppdatering av iOS 6.1.

Summering

Något som inte gör mig glad är det faktum att OWA för iPhone gör min iPhone 5 stekhet. Jag kan inte uttala mig om applikationen förbrukar stora mängder datatrafik men batteriet i min telefon tog en rejäl smäll när applikationen kördes i bakgrunden.

Designmässigt har OWA för iPad och iPhone sina fördelar och nackdelar, det råder det ingen tvekan om. En intressant funktion är att du kan styra OWA för iPhone eller iPad med röstkommandon men detta stödjer endast talad engelska än så länge så det var inget jag testade. Och ska man vara helt ärlig så fungerar webbgränssnittet i Exchange Server 2013 och Office 365 riktigt bra i Safari i både en iPhone och en iPad. Du får inga pushnotifieringar och du kan inte synkronisera din lokala adressbok med den hos Office 365 men din enhet slipper bli stekhet vilket aldrig kan vara en nackdel.

Kommer den här applikationen få mig att vilja gå över till Windows Phone 8? Den tanken har slagit mig flera gånger under våren och sommaren men än så länge saknas två saker – bra telefoner i rätt storlek (alltså iPhone 4S / iPhone 5-liknande storlekar) och intressanta applikationer. Detta är båda saker som kommer att ordna till sig om Microsoft och deras hårdvarupartners (läs: Nokia) har tålamod och låter tillväxten komma i den takt den förtjänar. Ser man till hur pass bra Microsoft är på att utveckla applikationer för iOS ger inte OWA för iPhone och iPad några direkta svar mer än att det är en applikation som jag gärna återvänder till. Den förlitar sig mycket på funktionen hos Office 365 och det är väl väl nog men det gör också att Microsoft slipper utsätta sina utvecklare för kniviga utmaningar som måste lösas i kod. Vi kommer att komma till den punkt då Microsoft har gjort just det – framtida versioner av OWA-applikationerna kommer även att stödja Exchange Server 2013 (inga äldre versioner).

Som användare har man kanske svårt att se värdet av OWA för iPhone och iPad, men som administratör av Office 365 på ett företag finns det stora fördelar med att använda denna klient framför det inbyggda Exchange-stödet i iOS 6. Det är inte sannolikt att Apple lägger allt för mycket krut på att implementera ett fullständigt stöd för ActiveSync i kommande versioner av iOS så Microsofts applikationer fyller definitivt ett behov för många.

Fakta
Pris Gratis
Tillverkare Microsoft
Systemkrav iPhone 4, iPad 2 eller senare. iOS 6 eller senare.
Mer information App Store och Office 365.© 2021 Omsoc Publishing AB