2013-08-03
Krönika

Dags att sluta ge bort information om dig själv

Russell Holly:

The last company I ever expected to ask me to remove my Glass before heading into a conference was the company who sold them to me, but that’s exactly what happened today.

Företaget som tillverkar Glass, som lever på information om sina användare, som ber oss lita på detta företag och hur de hanterar information om oss, vill hålla allt mer om sig själva hemligt. “Ge oss allt om er, och vi ger er inget om oss” tycks Googles mantra vara nu för tiden.

Jag vet inte när detta blev allt mer tydligt, kanske var det när Eric Schmidt petades som VD och Larry Page tog över för efter det har Google slopat flera populära tjänster och börjat tona ner sina filantropiska aspirationer till förmån för ett större fokus på det ekonomiska resultatet. Ett resultat som drivs av en kontinuerlig inkommande ström av information om oss – Googles användare.

Bolagets hunger efter information blir också allt större och när det inte längre räcker med att världens användare söker efter information, läser och skickar e-post och lagrar sin information via Googles servrar spårar Google var vi surfar via deras egna (hypersnabba) publika DNS-servrar. När det inte räcker försöker Google nu bygga ut sitt fibernät i USA med löften om låga priser för snabb infrastruktur mot att de kan hålla koll på var och när användarna surfar på internet, vilka tv-program de ser på (om de har den tjänsten) och när de ser på dem, och så vidare.

Information är makt och i en värld där information snart är den enda sanna handelsvaran är Google, Facebook och andra stora aktörer en maktfaktor att räkna med. Inte underligt att de är så bra kompisar med NSA.

Fyra råd till dig som ledsnat på att information om dig används som en handelsvara:

1. Kör egen mailserver, eller använd en svensk leverantör för samma ändamål.
2. Använd tjänster som Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram och Google+ sparsamt. Tagga inga postningar med information om var du befinner dig, och lägg inte upp bilder.
3. Använd inte Dropbox. Skydrive eller Google Drive. Bygg en egen lösning på exempelvis Owncloud eller låt någon annan göra det åt dig.
4. Kryptera all information du lägger upp i olika molntjänster.

Om allt fler tänker på hur de hanterar sin information kan den totala bristen på respekt för individens rättigheter kanske inte stoppas fullt ut, men känslan av att var och en gör vad denne kan för att behålla mer av det som är ens eget är svårslagen. Det kanske kostar lite mer pengar, men jag tycker det är värt det.© 2021 Omsoc Publishing AB