2013-08-11
Guide

Så gör du en egen podcast med din Mac

Trenden med egna podcasts tycks inte mattas av nämnvärt. Är det svårt att göra en podcast, tro? Nej – egentligen inte. Macpro guidar till hur du kommer igång och vad du behöver för att göra en hyfsad podcast och hur du publicerar den via iTunes.

Med hjälp av en Mac, en mjukvara, en anständig mikrofon och lite trixande kan du vara igång med en egen podcast på några timmar. Ja, så enkelt är det faktiskt – åtminstone i teorin.

I praktiken är det lite klurigare, men inte mycket. Jag är ingen expert när det gäller ljud och avancerad redigering, men jag har ändå ett ganska anständigt betyg på min podcast i iTunes vilket betyder att jag tycks göra något rätt.

Vi börjar med prylar och mjukvaror du behöver och går därefter in på lite råd och tips.

Dator

En Mac. Ja, ungefär så avancerat är det. Du behöver en Mac som kan köra Garageband eller Logic Pro X, beroende på vilket program du föredrar. Din Mac ska helst vara tyst, eller kunna placeras långt ifrån där du sitter och spelar in så inte eventuellt fläktljud stör när du spelar in. Om du har med gäster i programmet via exempelvis Skype rekommenderar jag att du kopplar in din Mac till ett vanligt trådbundet nätverk framför wifi, och att du inte använder 3G/4G-baserade bredband för att minimera riskerna för usel ljudkvalitet.

Mikrofon

Givetvis behöver du en mikrofon att spela in med, men faktum är att jag spelade in min första podcast sittandes på en stubbe ute i skogen. Min iPhone 4S var verktyget då och jag hade ingen snygg mikrofon, eller ens ett headset, utan jag ömsom pratade och ömsom andades in i mikrofonen på telefonen. Det lät inget vidare, mycket beroende på att jag inte visste hur högt jag skulle prata, hur snabbt eller långsamt jag skulle prata och hur det skulle låta när jag var klar.

Efter att ha labbat med en vanlig USB-ansluten stereomikrofon köpte jag en begagnad Yeti från Blue Microphone som även den ansluts via USB.

Den har kanonbra ljud och ett inbyggt puffilter vilket gör att det inspelade ljudet har mindre “puffar” i sig, alltså där man uttalar ord som exempelvis “på” eller andra där man pressar ihop läpparna och därefter råkar skicka ut luft ur munnen i hög fart rakt in i mikrofonen. Det låter inget vidare för den som lyssnar och med ett puffilter slipper man sånt. Det finns givetvis gott om andra mikrofoner på marknaden och vill du satsa på vanliga analoga mikrofoner, ett mixerbord och så vidare rekommenderas att du handlar från Thomann då de har låga priser och bra fraktvillkor från Tyskland.

Mjukvara

Det räcker gott med Garageband för att spela in en riktigt avancerad podcast. Garageband finns på de flesta Mac-datorer och om du saknar programmet finns det att köpa via App Store för 109 kronor.

Utöver det behöver du ett program som skapar XML-filen för din podcast. Låter det komplicerat? Ja, den här biten kan vara en aning bökig innan man kommer igång, nämligen hur du distribuerar dina podcast-filer till lyssnarna. Jag kommer till detaljerna senare men ett program som fortfarande går att köpa är Podcast Maker – det enda syftet med programmet i fråga är att skapa de filer som behövs för att Apple ska vilka ta med din podcast i iTunes.

Inspelningstips

Några saker som är värda att komma ihåg när du spelar in:

1. Välj “röstinspelning” eller “Voice” i Garageband, och spela alltid in i mono. Om du har en stereomikrofon så känns det säkert grymt att spela in i stereo men det innebär också att du riskerar att prata i ena örat på dina lyssnare. Så spela in i mono och se till att Garageband (eller vilken programvara du väljer) inte lägger på några effekter på ljudet du spelar in.

2. Om du vill kunna klippa din podcast och redigera så det låter vassare är det ett bra tips att spela in varje avsnitt i sektioner så du enklare kan klippa och flytta om delar av varje avsnitt.

3. Om du har gäster, spela in dem på en egen kanal i Garageband. På så sätt kan du redigera avsnittet och ta bort delar där gäster avbryter varandra, och så vidare.

4. Exportera ut ditt podcast-avsnitt i MP3-format. Försök hålla filstorleken så liten som möjlig utan att det påverkar ljudkvaliteten nämnvärt. Testa att exportera ut ett avsnitt i olika storlekar och lyssna på varje så hittar du rätt.

5. Det kan vara både kul och utmanande att klippa in saker som intromusik, ljudeffekter och liknande. Med tiden kan det säkerligen fungera men om du är nybörjare är rådet att experimentera och leka friskt. Du behöver inte publicera allt du spelar in utan testa dig fram till du känner att du hittat rätt.

Distribuera din podcast

Det knepigaste är egentligen att distribuera din podcast. Det finns två sätt att göra det på – det ena är att låta en tjänst som exempelvis Libsyn göra det åt dig. Libsyn är en smart tjänst som inte bara tillhandahåller ljudfilerna för din podcast till omvärlden, utan den skapar också RSS-filen för din podcast på ett sätt som Apple och iTunes gillar. Men smakar det så kostar det – från fem dollar per månad och uppåt beroende på hur mycket trafik du har. En uppsida med Libsyn är att du får fin statistik på hur många som lyssnat på din podcast.

Det andra alternativet är meckigare men innebär potentiellt en lägre kostnad om du har många lyssnare. Det är att använda en egen webbserver eller om du har motsvarande tjänst hos exempelvis ett webbhotell. Varför behövs då detta, kanske du undrar?

Svaret är enkelt – när din podcast listas i iTunes så hämtar Apple inte själva podcastfilen utan endast information om din podcast, om varje avsnitt och var filen kan hämtas. Länken till filen måste peka mot en publikt åtkomlig webbserver, och om du har ett webbhotellskonto som har trafikbegränsningar kan det vara värt att titta efter en annan leverantör som inte har den typen av begränsningar.

Det första du ska göra när ditt första podcastavsnitt är klart är inte att ansöka om plats i iTunes utan att skapa den RSS-fil som innehåller all information om din podcast och respektive avsnitt. Jag försökte göra detta själv utifrån dokumentation som fanns hos Apple och hos andra källor och det blev aldrig riktigt bra. Istället sprang jag via min gode vän Peter Esse på programmet Podcast Maker Programmet i sig uppdateras inte längre och slarvar man bort sitt serienummer blir man tyvärr varse om att företaget bakom programmet inte är så sugna på att ge support heller. Men det spelar egentligen mindre roll då programmet i fråga gör en enda uppgift väldigt väl – att skapa RSS-filen för din podcast åt dig.

I Podcast Maker lägger du först in information om din podcast. Allt från namn till vad din podcast handlar om och vilken webbadress alla filer för din podcast kan hittas på ska matas in. Lägg också till en snygg bild för din podcast så den syns bättre i iTunes och i de applikationer som dina lyssnare oftast använder.

Därefter kan du börja lägga till avsnitt. Dra in MP3-filen du exporterade ut från Garageband i Podcast Maker och skriv in vad avsnittet handlar om.

Podcast Maker kan därefter ladda upp RSS-filen, ljudfilen och bilden du lagt in i din podcast via FTP, SFTP eller spara till en mapp på hårddisken. Det finns även stöd för .Mac och MobileMe, vilket illustrerar att applikationen har några år på nacken.

Det finns andra program och webbsidor som säger sig klara av att generera en fil av det slag som Apple kräver för att din podcast ska släppas in i iTunes, men ingen av de jag testat utöver Podcast Maker har fungerat felfritt. Podcast Maker å sin sida är inget underverk när det gäller exempelvis det grafiska gränssnittet, utan det kräver en del pillande och testande innan det blir rätt.

Lägg till i iTunes

Att lägga in din podcast i iTunes och därmed göra den tillgänglig för i princip hela världens användare av iTunes-butiken är egentligen ganska odramatiskt men det gäller att göra rätt direkt – om något är fel med din podcast när Apple ska kontrollera den så är risken att du måste be dem radera den så du kan lägga in den igen. Podcast Maker (som jag går igenom ovan) har en vy där du kan se hur din podcast kommer att se ut när Apple försöker importera den – använd den vyn som guide innan du öppnar iTunes, klickar på “Podcasts” och letar fram menyn till höger en bit ner på sidan.

Klicka på “Submit a Podcast”.

Sanningens ögonblick är här. Det är i det här läget du anger den fullständiga adressen till RSS-flödet för din podcast. I mitt fall är det följande adress men den skiljer sig givetvis från den adress du ska mata in:

https://www.macpro.se/podcastfeed/podcast.xml

Ett tips är att testa adressen med en vanlig RSS-läsare eller genom att manuellt prenumerera på en podcast i iTunes (Klicka på “Arkiv” och därefter “Prenumerera på podcast” eller något liknande om du kör svensk iTunes). Gör detta innan du matar in adressen till RSS-flödet i ansökan om att lägga till podcast i iTunes Store.

Om allt går som det ska kommer iTunes att visa en summering av din podcast. Bilden ovan är hämtad från Podcast Makers förhandsvy men det är så här det ser ut även i iTunes. Om du ser några fel här så kan du antingen rätta dem i RSS-filen. Om det inte hjälper måste du kontakta Apples iTunes-support och be dem ta bort din podcast så du får lägga till den igen.

Skapa din podcast

Precis som när det handlar om att skriva, fotografera eller något annat kreativt så är det upp till var och en hur man gör det. Tekniken, alltså programvaror och datorer, är hjälpmedel och se till att de förblir just det. Min egna målsättning har alltid varit att vara spontan i mitt inspelande. Kanske har det kostat mig lyssnare, eller så har det vunnit lyssnare. Jag vet inte – jag har aldrig tittat på statistiken över hur många som lyssnar på min podcast.

Jag har sällan ens stolpar att gå efter när jag spelar in – ibland hade det behövts (som exempelvis med avsnitt 25 som blev osedvanligt svamligt), men oftast har det blivit ganska bra ändå. Ibland kommer jag på saker jag vill prata om och när det väl är dags att spela in det så kommer jag inte alltid ihåg varför jag ville prata om dem. Att anteckna ner sådana saker jag gradvis blivit bättre på men jag vill ändå försöka behålla den lite “råa” känslan av att detta är tankar, ideér, svammel och annat som lyssnarna får höra utan redigering, censur eller annat. Ungefär som om de hade träffat mig på stan eller hört ett föredrag med mig.

Hur du gör din podcast är upp till dig men det viktigaste tror jag är att det känns äkta. Att skriva och gömma sig bakom text är enkelt jämfört med att spela in tal i en mikrofon som andra kan lyssna på och analysera. Hur en person låter säger minst lika mycket om personen som dennes texter gör och det tog mig säkert tio podcast-avsnitt innan jag kände mig bekväm med att spela in.

Slutligen – var inte rädd för att experimentera med dina inspelningar. Spela in det du vill spela in och gör det primärt för dig själv och för att du tycker det är kul, inte för att du ska tillfredsställa någon annans krav, önskemål eller förväntningar.© 2021 Omsoc Publishing AB